לקראת יום האחדות שיתקיים ברחבי הארץ בשבוע הבא, ביוזמת עמותת סאנשיין שהוקמה לזכר שלושת הנערים, עשרות בני נוער מכל קצוות החברה הישראלית נפגשו השבוע ביער חורשים – לא כדי לדבר על אחדות, אלא פשוט כדי לחיות אותה.

מש"צים מכל גווני החברה – תלמידי של"ח, מנהיגות צעירה, בני נוער ערבים לצד יהודים – בחרו לשים את התיוגים בצד, ולתת מקום לאדם שמולם. הרחק מרעש המסכים ומהשיח המתלהם, קרה משהו אחר לגמרי ביער חורשים.

זה התחיל כמו עוד יום פעילות של של"ח, עם טיולים, תחנות ואתגרי שטח. אבל מהר מאוד היה ברור שזה לא עוד טיול. "זה לא היה מפגש של 'הסברה' או 'סובלנות' במובן היבש", שיתפה אחת המדריכות. "פשוט היינו שם – יחד, עם תרמוס קפה, נעליים מאובקות וחיוך אמיתי. וזה שווה יותר מכל מצגת".

מפגש בני נוער ביוזמת עמותת סאנשיין (צילום: פרטי)
מפגש בני נוער ביוזמת עמותת סאנשיין (צילום: פרטי)

"אף אחד לא התעסק במחלוקות. פשוט עבדו יחד, צבעו ספסלים, ניקו את היער, בישלו אוכל. והכי חשוב – דיברו", מספרת יעל קוטון, סגנית מנהלת מרכז ההדרכה במחוז מרכז. "מרגש לראות בני נוער שפשוט מצליחים לראות אחד את השני בלי מחיצות".

במקביל, בשיתוף ארגון "פתחון לב", התקיימה פעילות התנדבותית למען משפחות נזקקות, בשילוב סדנאות חיבור ושיח אישי על זהות, שייכות וערבות הדדית.

הפעילות ביער חורשים היא רק אחת מיוזמות רבות שהתקיימו לאורך השנה כולה: מפגשים בין תלמידי בתי ספר דתיים וחילוניים, סיורים משותפים ליישובים מעורבים, ולמידה חווייתית דרך פרויקטים חברתיים משותפים. כל זה מתוך תפיסה אחת ברורה: אם הילדים ילמדו לדבר, להקשיב ולשחק יחד – החברה הישראלית תיראה אחרת.

בת גלים שער, אמו של גיל-עד ז"ל ומיוזמות יום האחדות, שיתפה במילים אישיות ומרגשות: "ביום הזה אנחנו זוכרים – אבל לא מתוך כאב בלבד. אנחנו בוחרים לזכור את הרגע שבו החברה הישראלית הרגישה שהיא משפחה אחת. זה יום שמזכיר לנו שזה לא חלום – זה אפשרי. ואני רואה בעיניים של הנערים והנערות שבאים – שהם כבר שם. הם פשוט צריכים שנאפשר להם להיפגש".

יום האחדות יחתם השנה בטקס המרכזי להענקת פרס ירושלים לאחדות ישראל לשנת 2025, שיתקיים במעמד נשיא המדינה, ויוקדש לנושא "זמן אהבה". בין הזוכים בפרס – יוזמות קהילתיות ועמותות שפועלות לקירוב לבבות בכל רחבי הארץ.