בדרך לתואר במשפטים: כל נתוני השכר שאתם חייבים להכיר

כמה תרוויחו בתחילת הדרך, איפה מרוויחים יותר אחרי הסטאז', איך תגיעו להיי טק ומהי המגמה הנוכחית בשכר עורכי הדין והיועצים המשפטיים? | כל מה שחשוב לכם לדעת לקראת לימודי המשפט

מעריב אונליין - לוגו צילום: מעריב אונליין
עו"ד עמית חדד, עו"ד ציון אמיר
עו"ד עמית חדד, עו"ד ציון אמיר | צילום: יונתן זינדל פלאש 90
2
גלריה

בין אפשרויות התעסוקה המגוונות, ניתן למצוא משרות במשרדי עורכי דין, משרות ממשלתיות, השתלבות בעולם הפיננסי ומתן ייעוץ משפטי לארגונים וחברות שונות. ישנם מספר דברים שכדאי לשים אליהם לב, אשר משפיעים על רמת השכר והשדרוג העתידי שלו, כמו שנות הניסיון במקצוע, תחום העיסוק וגודל הארגון.

על פי סקר השכר השנתי האחרון של קודקס, חברת ההשמה הגדולה בענף המשפט בישראל, עולה כי השכר הממוצע החודשי של עורכי דין בשנת 2022 עלה ב-4% ביחס לשנת 2021, והוא עומד על 19,310 שקלים. בשנים האחרונות ניתן היה לראות מגמה מתמשכת של עליות שכר, שיפור תנאים וניסיונות שימור של הון אנושי איכותי בענף המשפט, בהובלת משרדי עורכי הדין הגדולים. יחד עם זאת, בשנת 2023 חלה האטה במגמה הזאת, לאור ההאטה בהייטק והמציאות הכלכלית בישראל.

אז כמה תרוויחו בתחילת הדרך? ובאיזה אופן שנות הניסיון שלכם וגודל המשרד שבו תעבדו ישפיעו על היבט זה? אספנו עבורכם מספר נתונים משמעותיים, שיסייעו לכם למצוא תשובות לשאלות.

תחום ההייטק שמר על המקום הראשון ברשימת תחומי העיסוק הרווחיים ביותר לעורכי דין, הן במשרדי עורכי דין והן במסגרת עבודת הייעוץ המשפטי בחברות. השכר הממוצע בעבודת ייעוץ משפטי בחברות בארץ עומד על 25,302 שקלים.

נתוני סקר השכר של חברת קודקס מצביעים על כך שלסוג החברה יש השפעה רבה על גובה השכר המשולם ליועצים המשפטיים שעובדים בה. על פי נתוני הסקר, עורכי דין המועסקים בחברה ציבורית הנסחרת בחו"ל או שהינה דואלית, מרוויחים בממוצע כ-33.1 אלף ש”ח ברוטו בחודש, לעומת כ-24.9 אלף ש”ח בממוצע, בחברות ציבוריות הנסחרות בישראל.

עורכי דין המועסקים בחברות פרטיות מרוויחים שכר של כ-24 אלף ש”ח בחודש, ובחברות ממשלתיות השכר הממוצע עומד על כ-20.5 אלף ש"ח ברוטו בחודש. בהשוואה לנתונים של שנת 2021, ניתן לראות כי בכל סוגי החברות הייתה בשנת 2022 עלייה בנתוני השכר, אולם נתונים אלו בחברות הממשלתיות, הראו את העליה המתונה ביותר (כ-1%).

רפי שיף, סמנכ"ל לקוחות אסטרטגיים בחברת קודקס, התייחס למגמת העלייה בשכר שחלה בשנים האחרונות בתחום: "ב-2021 וב-2022 ראינו העלאות שכר יחסית משמעותיות בענף המשפט, עד לשנה האחרונה, בה אנו מזהים האטה מסויימת. העלאה זו באה לידי ביטוי הן בשכר של המתמחים, הן בשכר עורכי דין מתחילים ועד לכאלה עם יותר ניסיון. בענף המשפט הבינו שצריך לתת 'פייט' בתחרות על האנשים האיכותיים, בעיקר מול ההייטק".

רפי שיף, סמנכ''ל לקוחות אסטרטגיים בחברת קודקס
רפי שיף, סמנכ''ל לקוחות אסטרטגיים בחברת קודקס | צילום: ניקי וסטפהל

כמו כן, שיף הסביר את החשיבות שרואים המשרדים הגדולים בגידול "דור העתיד" של הענף: "כיום, אורך ההתמחות במשפטים הוא שנה וחצי. המשרדים הגדולים מגייסים כמות גדולה של מתמחים בכל מחזור, וגם מבטיחים לאחוז גדול מהם שיוכלו לחזור כעורכי דין למשרד לאחר המעבר של בחינת ההסמכה. זה מאפשר להם לצמוח באופן אורגני, ולבנות את שדרת העתיד.

לכן הם משקיעים בכך משאבים רבים, ופועלים לשמר ולמשוך את ההון האנושי האיכותי ביותר. משרדים קטנים יותר, בסדר גודל בינוני או קטן (למעט משרדי בוטיק המאופיינים במומחיות בתחום מסויים), מתקשים לא פעם להתחרות בתנאי השכר של המשרדים הגדולים. עם זאת, ריבוי המתמחים היוצאים מדי שנה, כמו גם ריבוי עו"ד המעוניינים לשנות כיוון ולצד האתגר המקצועי, להנות גם מאווירה משפחתית ואיזון בית-עבודה מתאים יותר עבורם, מאפשר גם למשרדים הללו גיוסים מוצלחים, על אף פערי השכר".

תגיות:
שכר
/
משפטים
פיקוד העורף לוגוהתרעות פיקוד העורף