על רקע התפשטות נגיף הקורונה וסגירתם של בתי הספר, משרד החינוך פרסם היום (ראשון) הנחיות חדשות הנוגעות לתשלומי הורים, ומהן עולה כי מוסדות החינוך ישיבו להורים את התשלומים בגין שירותים חינוכיים שלא ניתנו. שר החינוך רפי פרץ אמר כי "ההורים לא ישלמו על מה שהם לא מקבלים". מנכ"ל משרד החינוך, שמואל אבואב, הוסיף: "כספים ששייכים להורים, יוחזרו אליהם".

ההנחיות מתייחסות לתשלומי רשות, בהן מסיבות כיתתיות, טיולים, סל תרבות, השאלת ספרי לימוד ושל"ח, תשלומים מרצון, בהם אמצעי קצה – טאבלט ומחשב נייד, ולתשלומי תל"ן והזנה. מנגד, במשרד החינוך הדגישו לא יוחזר התשלום בגין שירותים שכבר ניתנו, כמו למשל טיול שנתי שכבר התקיים, ובגין שירותים שממשיכים להינתן על ידי בית הספר, כמו למשל השאלת ספרי לימוד.

עוד ציינו במשרד הבריאות כי בבתי ספר בהם תלמידים שכרו או קנו ציוד קצה (כגון: טאבלטים ומחשבים ניידים) הגביה תימשך. עם זאת, אין לגבות תשלום על פעילויות העשרה, שאמורות היו להתקיים מהתאריך ה-15.3.20 ולא התקיימו (מדובר בפעילויות כגון: סיורים למגמות לימוד, שבת תורנית או סמינריון).

רפי פרץ (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
רפי פרץ (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)

בהתייחס לנושא לימודי התל"ן, הבהירו במשרד החינוך כי הם מתקיימים גם בימים אלה בחלק ממוסדות הלימוד (באופן מקוון). במוסד חינוכי בו לא מתקיימת למידת תל"ן: אין לגבות תשלומים בעד תל"ן למעט תשלומים שהועברו על שירות שכבר ניתן. במוסד חינוכי בו מתקיימת למידת תל"ן: אין שינוי בהנחיות ואפשר לגבות כבשגרה בגין התל"ן שניתן בפועל בלבד. 

כאשר ההשתתפות בעלות הזנה מכוח חוק ארוחה יומית - התשלום ייגבה על ארוחות שניתנו עד לתאריך ה-15.3.2020. הגבייה תיפסק באפריל עד לחידוש ההגעה לבתי הספר. עם החזרה ללימודים או עם סיום שנת הלימודים (המוקדם מבין שניהם) בהתאם להנחיות משרד הבריאות, ייערכו מוסדות החינוך באופן הבא: 
▪הם יבדקו מהן הפעילויות שניתנו אל מול התשלומים שכבר נגבו. 
▪️יבדקו פעילויות שעתידות להינתן עד סיום שנת הלימודים (ככל שתחודש הפעילות טרם סיומה). 
▪יתרות מתשלומי הורים על פעילויות שלא התקיימו, יושבו להורים. 

במשרד מוסיפים כי יש לקחת בחשבון שאופן התשלום לבתי הספר אינו אחיד, שכן חלק מההורים שילמו מראש את כל התשלומים בעוד אחרים התחייבו לתשלומים במהלך השנה. 

משר החינוך נמסר: "אמרתי בתחילת המשבר, שאעשה ככל האפשר על מנת להקל בתשלומי ההורים. משבר הקורונה גובה מחיר בריאותי אך לא פחות מכך, הוא גובה מחיר כלכלי כבד בדמות יציאה כפויה לחל״ת של הורים רבים. ההנחיה שלי הייתה ברורה: ההורים לא ישלמו על מה שהם לא מקבלים. זהו משבר לא פשוט וננצח אותו יחד".

מנכ"ל משרד החינוך, שמואל אבואב, הוסיף: "מערכת החינוך מתמודדת בימים אלה עם אתגרים חסרי תקדים, ועושה הכל כדי לשמר שגרה ולסייע לתלמידים ולהוריהם. סגירת מוסדות החינוך ועצירת פעילויות החוץ הובילה לכך ששירותי חינוך נוספים, שעליהם שילמו ההורים, לא סופקו – כספים אלה שייכים להורים, ונדאג שהם יוחזרו".