מי שעוד מכביד על הציבור, הפעם מצד ההכנסות, הם הבנקים בישראל, שרווחיהם מרקיעים שחקים בחסות בנק ישראל. השיטה פשוטה: מעניקים ריביות מאוד נמוכות לציבור בגין יתרות בחשבונות עו"ש או פיקדונות, ובמקביל גובים ריביות גבהות מהציבור- ואין מושיע.
בנק ישראל מפרסם תכופות הריביות שהבנקים נותנים על הפקדות בש"ח, הציבור עצל ואינו עושה בכך שימוש וגם לא העביר מספיק הון ל"קרנות כספיות" שהן אפיק סולידי לחלוטין. הבנקים לא מעירים ללקוחות על עודף בעו"ש והציבור לא בודק מה שמגיע לו. חבל.
מה עושים? בצר לו, הציבור מגביר את חיפוש העבודה בכדי להתקיים בכבוד. שיעור ההשתתפות בכוח העבודה עלה ל-63%, שיעור התעסוקה עלה ל-61.3% ושיעור הבלתי מועסקים בני 15 ומעלה ירד ל-2.6%. שיעור התעסוקה של בני 25-64 עלה ל-79.1%. כל אלה נתונים חזקים המצביעים על החיוניות של ציבור העובדים והמשפחות.
יש גם כאלה שנמאס להם לחיות כאן ויורדים מישראל. נראה שהפחד מאימת המלחמה, נטל מאות ימי המילואים והעול הכלכלי הכבד עושים את שלהם. היו שחשבו כי יוכלו ליהנות מגישה לדירות בסבסוד ממשלתי, אבל התברר כי משרד השיכון בראשותו של השר יצחק גולדקנופף הועיד מחציתה לציבור החרדי, שדווקא לו יש זמן להתעסק בניירת הרכישה, היות ומרביתו אינו משרת בסדיר או במילואים.
אחד מסלולים הנוחים שמצאו הישראלים הוא הביטוח הלאומי, שהפך למוסד לפיזור הכסף הממשלתי לא רק לנזקקים וזכאים אלא גם למעמידי פנים מקצועיים על חשבונכם. את התוצאה אפשר לראות כבר כעת בשווקים בדמות ירידה בקצב הצריכה הפרטית. ככל שהחודשים ינקפו הציבור ירגיש יותר ויותר את טבעת ההידוק של צעדי הממשלה, שהעבירה חוקים ותקנות בכנסת להעלאת מיסים ישירים ועקיפים, מהקפאת מדרגות מס הכנסה ונקודות זיכוי ועד להפחתת הנחות במס לגמלאים בגין הפנסיה - ובהמשך העלאת המע"מ ותעריפי הארנונה.
אז מי חוגג על חשבון הציבור? עול המס שהממשלה הכבידה ידה על הציבור נועד למטרה לגיטימית של מימון המלחמה, אך משם גולש חלק מהכסף שנגבה על חשבונכם לשעת חירום לכספים קואליציוניים למימון החרדים המשתמטים משרות צבאי, חד וחלק. התוצאה בשטח היא ירידה בהכנסה הריאלית הפנויה של הציבור על רקע המשך עליות המחירים. משנכנס אדר אומנם מרבים בשמחה וכעת בחג הפורים זהו זמן לעדלאידע, אך מיד אחריו מתחילות ההכנות לפסח, חג החירות, שיהיה השנה דל מתמיד.
הטור המלא יתפרסם מחר בעיתון סוף השבוע