הורי בית הספר דוד ילין בתל אביב שבו מלמד סטורם צמח, המורה השני מבין מובילי מחאת המורים שזומן לשימוע אשר יערך לו היום, יפגינו למענו ויפסיקו הבוקר (ראשון) את הלימודים בבית הספר, אבל מדובר באי כמעט אחרון של מחאת המורים החולים שנותר משבוע של מחאה שכמוהו לא ראתה מערכת החינוך.
משרד החינוך, שעושה כל מאמץ לגדוע את שאריות המחאה, הודיע רשמית ביום שישי האחרון כי כלל בתי הספר ברחבי הארץ נפתחו כרגיל - למעט שמונה בלבד, שהיו בהם שיבושים מקומיים.
המשרד הציג ירידה עקבית מ-347 בתי ספר מושבתים מיום שני עד 152 ברביעי ו-59 בלבד בחמישי שגם הם נפתחו בשישי בעקבות פסיקת בית הדין האזורי לעבודה שהורה למורים לשוב לעבודה ופתח את הפתח למשרד החינוך לנקוט סנקציות נגד מובילי המחאה.
"אני עדיין מאמין שאפשר להרים את הכפפה ולהמשיך את המסע" אומר צמח לחבריו, "חשוב לי שתגיעו לשימוע הזה בשבילכם. שימוע הראווה הזה של יום ראשון, נועד להכניס אצבע לעין של כל עובד מדינה. ההגעה שלכם תוכיח שאתם לא מפחדים. הסוף שלי הוא לא הסוף שלכם. תמשיכו לבחור בעתיד שלכם, כי אחרת הבחירה שלי בעתיד שלכם תלך לפח".
מספר מורים כבר הודיעו שיתפטרו ביום השימוע ויפגינו גם הם ביחד עם הורי בית הספר תחת הסיסמה "השימוע הוא של כולנו". "אם חלילה לא יבינו שאנחנו בצומת דרכים, יום אחרי השימוע של סטורם צמח אנחנו בדיקטטורה, ונהיה בבעיה" אומרים חבריו של צמח, "השימוע הוא שימוע ראוה כי כבר פיטרו אותו, ואחריו אף עובד מדינה לא יוכל יותר להפגין או יצטרך למצוא מקצוע אחר".
צלקת בלב מערכת החינוך
האווירה בקרב המורים תומכי השביתה הרבים קשה. "חשוב לי להבהיר: מאבק זה לא תם. אולי כרגע נדרשנו לעצור, אך לא ויתרנו. עוד נשוב חזקים יותר, נחושים יותר, עד להשגת השינוי האמיתי והעמוק שמערכת החינוך זקוקה לו בעיקר למען הילדים שלנו" אמרה אליסה כהן, מורה שהודיעה: "כאזרחית שמאמינה בשלטון מקבלת ומכבדת את החלטת בית הדין... בלב כבד ומתוך תחושת אחריות, אני נאלצת לפרוש בשלב זה מהמאבק".
הוסיפה לומר: "למרות גורמים פוליטיים שניסו לרכב עלינו זה היה מאבק על הזכות להתפרנס בכבוד, על שכר הוגן למורות ולמורים שמקדישים את חייהם לחינוך הדור הבא, על האפשרות להעניק לתלמידינו חינוך איכותי באמת מתוך תחושת ערך ולא תחת עומס כלכלי ומקצועי בלתי אפשרי".
לצידה יש בקרב חברי הסתדרות המורים קולות אחרים במטה המאבק שאומרים: "נוסיף ונפעל, גם בשבועות הבאים במגוון דרכים, כדי להציל את החינוך במדינת ישראל" וקוראים לשביתה איטלקית במסגרתה מורים לא ייקחו חלק בפעילויות מעבר לחובת הלימוד בכתות. אחרים קוראים לפרישה קולקטיבית מהסתדרות המורים אבל המחאה העממית של מורי היסודיים די ברור שהסתיימה בצורתה מהשבוע החולף אבל השאירה צלקות עמוקות בקרב עובדי ההוראה שמאות מהם מחשבים את דרכם החוצה ממערכת החינוך כשתנועה הפוכה לא נראית באופק.
אותה גברת בשינוי אדרת
יו"ר ארגון המורים העל יסודיים, רן ארז, מארגן הפגנת מורים גדולה בתל אביב ביום רביעי הקרוב, ובמכתב ששלח בסוף השבוע לרה"מ נתניהו הוא מפציר בו להחריג את המורים מקיצוצי השכר במגזר הציבורי.
במספר למורים טוען ארז: "התנהלות הסתדרות המורים היתה טעות כי מלכתחילה לא ניתן לשבות נגד חוק כשאחר כך הסכימו לניכוי והתפשרו על פיצוי בגדר 'אותה גברת בשינוי אדרת'. עד הדיון בעתירה שלנו נגד החוק לבג"צ בעוד כחודש, החלטנו להמשיך בפעילות הסברתית ולנקוט צעדים ארגוניים כשנתחיל בהפגנה".
מזכ"לית הסתדרות המורים יפה בן דוד אמרה כי היא מבינה לליבם של המורים המאוכזבים מהפחתות השכר וכי שורש הבעיה נעוץ בפגיעה המתמשכת של הממשלה במעמד המורה.
עם זאת, הדגישה בן דוד: "אני מקבלת תמיכה והבנה ממורים רבים שמבינים את האילוצים שנקלענו אליהם בשל חוק הפחתת השכר במגזר הציבורי שנכפה עלינו. החברות בהסתדרות המורים היא וולונטרית ואנחנו לא מחזיקים אף עובד הוראה בכח, מי שרוצה לפרוש מהחברות יכול אבל אנחנו עדיין ארגון חזק מאד בשטח".
בן דוד הציגה את ההסכמות הסופיות עם האוצר כ"בשורה חשובה ומשמעותית לציבור עובדי ההוראה" אבל הדגישה כי הן כרוכות בשינוי חקיקה ושינוי מנגנון ההפחתה שנקבע בחוק. שיעור הפחתת השכר בנטו החודשי ירד מ- 3.307% ל- 0.95% והקפאת הקידום בדרגה לזכאים לקידום למשך ארבעה חודשים ירד. עם זאת, יוקפאו ויידחו גמולים אחרים למורים כמו התשלום בגין קידום בוותק, התשלום על שילוב חינוך מיוחד בכתות ועוד.