ועדת השרים לענייני חקיקה תדון היום בהצעת חוק של ח"כ עמית הלוי המרחיבה את האפשרות לתבוע ארגוני עובדים ומארגני שביתות. ארגוני העובדים המייצגים כ-160 אלף עובדים מתנגדים וטוענים שהחוק נועד "להלך אימים על שובתים" ולפגוע בזכות השביתה ובחופש ההתארגנות. הם מבטיחים להתנגד בכל האמצעים החוקיים אם ההצעה תתקדם.
ועדת השרים לענייני חקיקה תדון היום (ראשון) בהצעת חוק לתיקון חוק סכסוכי עבודה העוסקת בזכות השביתה. עפ"י הצעת החוק שמקדם ח"כ עמית הלוי (הליכוד), תורחב האפשרות לתבוע בנזיקין בשל שביתה בלתי-מוגנת, כך שלא רק עובד או מעסיק שהיו צד לשביתה יוכלו לתבוע, אלא כל אדם יוכל לתבוע הן את ארגון העובדים והן את האדם שיזם את השביתה באופן אישי. בנוסף, ניתן יהיה לתבוע ולנקוט סנקציות כנגד ארגון עובדים גם על שביתה בלתי-מוגנת שלא אישר.
"מטרת החוק להלך אימים על עובדים שובתים, ולרושש את ארגוני העובדים, כדי לחנוק ולדכא את זכות המחאה והשביתה", כותבים לשרי ועדת השרים לחקירה ולמשרד העבודה כמה מארגוני העובדים המובילים בהם "כח לעובדים", ארגון המורים, ארגוני הסגל האקדמי הבכיר והזוטר וארגון העיתונאים המייצגים למעלה מ-160 אלף עובדים והם מתריעים מפני פגיעה חמורה ביכולתם של עובדים להגן על עצמם ובחופש ההתארגנות בישראל.
ביחס למחאת המורים שעוררה מחדש את ההצעה לתיקון החוק, אומרים בארגונים: "עוד טרם נחקק חוק הפחתות השכר התרענו בפני הממשלה והכנסת בכל דרך אפשרית מדובר בחוק פוגעני. על אף שבעינינו לא צריך לפגוע כלכלית באף עובד ועובדת בתקופה זו, כשהציבור קורע תחת נטל יוקר המחייה, הצענו לגורמים הרלוונטים בכנסת ובממשלה, כי לכל הפחות יחריגו עובדים בדרגות שכר נמוכות ובינוניות".
מוסיפים לומר כי "זעקת המורות מגיעה מתוך קושי אמיתי. וכעת במקום לתמוך בעובדים יש חברי כנסת המנסים לפגוע בזכות ההתארגנות וזכות השביתה - הזכויות היחידות המגינות על עובדות ועובדים מפני פגיעה חד צדדית בתנאי העסקתם".
"זכות השביתה היא לעתים הכלי היחיד העומד בפני אזרחים להפעיל לחץ על מקבלי ההחלטות ולמחות כנגד מדיניות הפוגעת בהם קשות. היא זכות יסוד, נחוצה בשביל לחיות ולעבוד בכבוד, בשביל להתבטא ולהשפיע בחברה דמוקרטית", אומרים ראשי ארגוני העובדים ומדגישים כי אם הצעת החוק תתקדם הם לא יהססו להשתמש בכל הכלים החוקיים העומדים בפניהם: "להתנגד להרס ארגוני העובדים בישראל והרס מעמד העובדים בישראל" כדבריהם.