יום הבגרות באנגלית הגיע וכמדי שנה אלפי תלמידים יגשו הבוקר (שלישי) לאחת הבחינות החשובות ביותר בלוח השנה. לפי נתוני משרד החינוך חסרים במערכת נכון לסוף 2024 כ-660 מורים לאנגלית, מתוכם כ-200 מורים שמכינים לבחינת הבגרות, וזאת למרות כל המאמצים והתמריצים למורים להיכנס למערכת ולאקדמאים לבצע הסבה להוראה במקצועות המבוקשים, אנגלית ביניהם.
אבל זאת לא הבעיה היחידה בהוראת האנגלית. מתוך כ-19 אלף מורים לאנגלית במערכת החינוך, רק 12 אלף (כ-40%) הוכשרו מלכתחילה להוראת המקצוע, מה שמעיד על הוראה ברמה מאד לא אחידה ועלול להשפיע גם על הישגי התלמידים בבחינה שציוניה הם פרמטר בפני עצמו בקבלה ללימודים אקדמיים ולא רק.
במשרד החינוך אומרים שהצורך במורים ישראלים איכותיים לאנגלית תמיד יהיה ושהדרך להתמודד איתו עוברת לא רק בהכשרות אלא גם בהכנסת טכנולוגיה לשיטות ההוראה אבל מבקר המדינה כבר קבע כי תכנית לאומית לשיפור הוראת האנגלית שהושקה ברעש גדול ב-2017 צומצמה בהדרגה מ-2020 בקול ענות חלושה מבלי שהודבקה העמידה ביעדיה.
אלה רק מקצת הבעיות שתלמידי ישראל, אלה מהם שלומדים לימודי ליבה מלכתחילה, סובלים מהן בעל כורחם בלימודי האנגלית ועוד לא התחלנו לתאר את הפער שמשרד החינוך לא מצליח לסגור בין הוראת האנגלית ביישובים מבוססים לבין זו ביישובים חלשים.
כאילו שכל זה לא מספיק, הגיעה מלחמת השבעה באוקטובר וזימנה לחלק מהמורים הנושאים בנטל ההכנה לבגרות באנגלית גם נטל אישי. ורדה מורל, רכזת אנגלית באולפנת בני עקיבא צפירה ואימו של סמ"ר מעוז מורל ז"ל, לוחם בסיירת צנחנים, שנפל בקרב בדרום רצועת עזה לאחר שנאבק בפצעי הקרב, מספרת: "כשמעוז נפל, לימדתי ארבע כיתות. חברותיי לצוות עזרו לי מאוד ולקחו פיקוד".
הוסיפה לומר כי "שוחחתי עם התלמידות על ההתמודדות האישית לפני שחזרנו ללמוד אבל לא היה קל לחזור ללמד. היו ימים שזה עשה לי טוב להיכנס לכיתה, מקום שנותן לי הרבה ביטחון עצמי ושאני יודעת שאוהבים אותי בו, אבל היו גם ימים שהשכול והקושי הציפו אותי". ורדה מוסיפה: "האובדן גרם לי להיות יותר רכה מול דברים וסיטואציות שהייתי מקפידה עליהם יותר בעבר ולתת לתלמידות את ההרגשה שיש שם מישהו שדואג להן ושאכפת לו מהן מעבר לציונים".
הראל ורבר, מורה לאנגלית בישיבת בני עקיבא עלי, ולוחם במילואים, מספר: "היה לנו ברור כבר בתחילת השנה שצריכים לרכז מאמץ בלימודים בעקבות המלחמה ומהרגע שחזרתי לבית הספר לתקופה קצרה, ניסינו לדחוס שנת לימודים שלמה בשלושה חודשים. ההנהלה והצוות המקצועי גיבו אותי לאורך כל התקופה, הם ורעייתי הם הלוחמים בעורף".
"זה אתגר גדול גם לתלמידים שרובם מתמודדים עם היעדרות ממושכת של אביהם שנמצא במילואים או עם שכול", סיפר והוסיף, "אבל הם מצליחים להתגבר ומגיעים לתוצאות יפות, אפילו שזה כמעט לא מעניין אף אחד במשרד החינוך ממנו הייתי מצפה ליותר התחשבות והבנה".