הוועדה לתכנון ותקצוב (ות"ת) של המועצה להשכלה גבוהה מזהירה מפני השלכות הסנקציות ששוקל האיחוד האירופי על ישראל ובכללן הסכמי מימון המחקרים המשותפים בין האוניברסיטאות בישראל למוסדות מחקר במדינות האיחוד. "ביטול הסכמי שיתוף הפעולה בין ישראל והאיחוד האירופי, ובכללם ביטול ההסכם המסדיר את השתתפות מדינת ישראל בתכנית המסגרת האירופית למחקר ופיתוח, יהוו פגיעה אנושה באקדמיה הישראלית וסכנה להידרדרות מהירה של המחקר הישראלי", אומרים בות"ת ל"מעריב", ומוסיפים: "תהליך זה עשוי בנוסף להאיץ את בריחת המוחות כשטובי החוקרים יחפשו בית אקדמי אחר שיאפשר להם את פיתוח מלוא הפוטנציאל שלהם, באופן שיפגע באיכות האקדמיה הישראלית ויפגע בקטר צמיחה מרכזי של מדינת ישראל".

התכנית האירופית לקידום מחקר ופיתוח "הורייזן" היא התחרותית והיוקרתית ביותר בעולם, התכנית מאפשרת שיתופי פעולה עם טובי המוחות באירופה ומחוצה לה, ושימוש בתשתיות מחקר מהמתקדמות בעולם, שלא יתאפשרו בלעדיה.

שרת החוץ של האיחוד האירופי, קאיה קאלאס, אמרה השבוע כי לאור התמשכות והעצמת מלחמת שבעה באוקטובר ברצועת עזה והמשבר ההומניטרי המחריף ברצועה, האיחוד יבחן אפשרות של ביטול הסכמי ההתאגדות ("הסכם האסוציאציה") שישראל והאיחוד האירופי חתמו עליהם ב-1995. ה"בחינה מחדש" לא רק שמסכנת את הסכמי הסחר מהחשובים של ישראל, בשווי של קרוב ל-50 מיליארד אירו בשנה, היא גם מטילה ספק בכל שאר ההסכמים בין ישראל למדינות אירופה המאוגדים בהסכמי המסגרת, בהם תכנית הדגל "הורייזן" לשיתופי פעולה בסכומי עתק בתחומי המדע, המחקר והפיתוח, בין ישראל למדינות אירופה.

אתמול (רביעי) פרסמנו לראשונה כי גם בוועד ראשי אוניברסיטאות המחקר (ור"ה), מודאגים מאד. לאחר פניית "מעריב" למדו בור"ה את ההשלכות האפשריות והם מזהירים כי אלה עלולות להיות חסרות תקדים למעמדה של ישראל כמעצמה מדעית וליכולתה להוביל בעולם בחדשנות בכל תחומי המחקר: השעיית ישראל מתוכנית 'הורייזן' עלולה להוות תקדים מסוכן שיחזק את מגמת החרמות האקדמיים, אשר התגברה משמעותית בחודשים האחרונים" אומרים למעריב נשיאי האוניברסיטאות, "מדובר במהלך חסר תקדים שעשוי לפגוע פגיעה חמורה בשיתופי הפעולה עם מוסדות המחקר המובילים באירופה, להוביל להדרת חוקרים ישראלים מקבוצות מחקר בינלאומיות ולעצור השקעות מחקר בהיקף של כ-1.5 מיליארד יורו – סכום בעל השפעה מהותית על עתיד המדע והחדשנות בישראל".