לפני כשבועיים תנועת "חינוך תחילה" שקמה במהלך מחאת המורים האחרונה, הזהירו בדיון בכנסת כי מאות מורים עלולים לעזוב כבר הקיץ את מערכת החינוך אם משרד החינוך ימשיך לרדוף את המורים שנקטו עיצומים בתחילת החודש. עד כמה האיום מוחשי וכמה מורים באמת חסרים במערכת החינוך? תלוי את מי שואלים.

בהסתדרות המורים מדברים על כ-12 אלף מורים חסרים ומנהלי בתי הספר מעריכים את המספר בכ-20 אלף, כעשירית מהתקן הדרוש כדי לקיים את הלימודים באופן אופטימלי. הפערים נעוצים בצורת העסקה חלקית של רבים מדי מהמורים ובקליטה המהירה מדי של פרחי הוראה למשרות חלקיות בשעה שקצב השחיקה והעזיבה של מורים צעירים את המערכת עדיין גדול מדי. על פי נתוני המשרד שנמסרו למעריב היום (ראשון),  בתחילת השנה הנוכחית דווח על מחסור של כ-500 מורים למקצועות הליבה. "מדובר במספר משתנה במהלך השנה, בעקבות היעדרויות נקודתיות כמו חופשות לידה ומחלות" אומרים במשרד.

על פי נתוני המשרד נקלטו השנה במערכת החינוך היסודית 4,534 מורים חדשים. לפי הלמ"ס בכלל מערכת החינוך נקלטו 11.5 אלף מורים, צניחה של 22% בתוך שנה. תשובה רשמית ממשרד החינוך לשאלה כמה מורים חסרים בכלל ולא רק "למקצועות הליבה" וכמה עזבו את המערכת בשנה החולפת לא קיבלנו אבל מדוח מרכז טאוב עולה כי 10,143  מורים לפני גיל פרישה עזבו את המקצוע אשתקד. בכל אחת מחמש השנים האחרונות עוזבים את מערכת החינוך בין 7,000 לכ-10,000 מורים מדי שנה.

"בית הספר הפך לקייטנה"

בבית הספר היסודי נווה דקלים בראשון לציון הורים רבים מזה תקופה לא קצרה נאבקים לבדם בתופעת מחסור חמור בכח אדם הוראה שנוצר בבית הספר. כל הפניות שלהם לעיריית ראשון לציון ודרכה למשרד החינוך נענו רק בהבטחות ריקות ללא כל תכנית ממשית לייצב את המצב בבית הספר שבו חסרו בשלב מסויים לא פחות מארבע מחנכות קבועות 

וזאת כשמורים מקצועיים מחליפים בבית הספר הם או סטודנטיות לחינוך שטרם השלימו את לימודיהן והכשרתן או אנשים ללא כל הכשרה כמורים דוגמת גמלאי של חברת החשמל שנקרא ללמד מתמטיקה. ההורים בבית הספר בכתות החסרות מורים בשלב מסויים הוציאו את הילדים ללימוד ביתי וחלקם ממשיכים בכך בשל איכות עלובה של ההוראה והתכנים בכתות החסרות מורים ושחיקת הצוות הנושא בעול המחסור.

יעל, אמא לתלמיד בבית הספר, מספרת למעריב: "זה בית ספר קטן של 300 ילדים ובכל זאת לא היתה לנו השנה מחנכת. לשפה אין לנו כבר שנתיים מורה וגויסה גננת שהיתה אמורה לקבל ליווי שלא ניתן לה. מפברואר המחנכת יצאה לשמירת הריון וכך גם חשבון נגרע מהם. הסיפור שלנו הוא דוגמא לתופעה של מחסור משמעותי בכח אדם כשאין מורים עם תעודות הוראה שיכולים ללמד, בפרט שפה, חשבון ומקצועות ליבה ולחנך כיתות. ואני שומעת את זה מהורים בבתי ספר אחרים.

"אני לא רוצה לחשוב מה קורה בשכונות שבהן מצב הכלכלי כלל לא מאפשר שיעורים פרטיים אבל אין לנו ברירה כי בשורה התחתונה ילדינו הולכים לקייטנה ולא לבית ספר. אין הקנית למידה, המחברות ריקות ואין יותר מדי שיעורי בית שלא לדבר על אפס השקעה במצויינות" והיא מוסיפה: "אם זה המצב בכתות הנמוכות, הפער שאיתו מגיעים לחטיבה ותיכון הוא בלתי נסבל". משרד החינוך טוען: "הנהלת בית הספר, בליווי מפקחת המוסד, פעלה לאורך השנה לגיבוש פתרונות. המענים שנמצאו הוצגו לוועד ההורים וזכו להסכמתו, והלמידה בבית הספר נמשכת כסדרה. משרד החינוך ימשיך בליווי הצמוד כדי לשמור על רציפות ויציבות בהמשך".

אבל זו רק דוגמה אחת קיצונית מני רבות שמגיעות למעריב של ביטוי מוחשי למחסור במורים בבתי ספר יסודיים. גם תלמידים בבית ספר בשרון נותרו שנה שלמה ללא מחנכת אחרי שזו שלהם נאלצה לצאת לשבתון מסיבות אישיות, בבית ספר אחר במרכז המנהלת והמורות עובדות שעות נוספות מסביב לשעון כדי למלא את התקנים החסרים ומתקשים למלא את השורות והתמונה העצובה הזאת חוזרת על עצמה בבתי ספר רבים.

"המנהלים לא אשמים, אנחנו עושים שמיניות באוויר כדי למלא את המחסור. לאיש לא אכפת, לא לרשויות המקומיות, לא לארגוני המורים ולא למשרד החינוך. אנחנו לבד במערכה" אומרת למעריב מנהלת בית ספר במרכז, "אם אני אחרי עשרים שנה במערכת עוד תופסת מילוי מקום של מורים חסרים וכמוני כמעט כל מנהל שאני מכירה אני שואלת את עצמי איפה משרד החינוך? איפה המדינה? לאיש לא אכפת ואני מחזיקה את המורים שלי כמה שאני יכולה אבל אני לא קוסמת".

משרד החינוך: סטודנטים וגמלאים הם חלק מהמענים למחסור

ממשרד החינוך נמסר: "מערכת החינוך מתמודדת עם מחסור במורים, על רקע הגידול הטבעי והמשמעותי במספר התלמידים – ברכה לאומית שמחייבת הרחבת המערכת וחיזוק כוחות ההוראה. המשרד עוקב אחר הצרכים באופן שוטף ופועל לתת מענים מותאמים בשטח ובין הצעדים שננקטים: התאמת הכשרת המורים לצורכי השטח, הרחבת הגיוס – סטודנטים, גמלאים ומסלולים ייחודיים בשירות הצבאי, תמריצים ותגבור משרות למורים במקצועות נדרשים".