תלמידי ישראל צנחו למקומות נמוכים במיוחד במבחנים הבינלאומיים האחרונים באוריינות קריאה, ובמצב דומה גם במדעים ובמתמטיקה וזאת תוך כדי השפעת הבינה המלאכותית שהופכת מידע לזמין מתמיד אך מאתגרת מיומנויות חשיבה וביקורתיות מצד התלמידים.

בזמן שמערכת החינוך מתמודדת עם האתגרים, בירושלים מיושמת שיטה פורצת דרך שיכולה לשנות את כללי המשחק. שיטת פוירשטיין, המבוססת על ההנחה שהאינטליגנציה אינה קבועה אלא ניתנת לפיתוח, מוטמעת כיום כבר בלא פחות מ-32 בתי ספר בעיר במסגרת תכנית "ירושלים חושבת", ומציגה גישה חינוכית לפיה במקום למידה פסיבית המבוססת על שינון, התלמידים לומדים לחשוב, לנתח, לעבד וליישם מידע באופן שיטתי.

בית ספר, כיתת לימוד, אילוסטרציה (למקום המצולם אין קשר לנאמר בכתבה) (צילום: אבשלום ששוני)
בית ספר, כיתת לימוד, אילוסטרציה (למקום המצולם אין קשר לנאמר בכתבה) (צילום: אבשלום ששוני)

בעולם משתנה בו הידע הופך להיות פחות מרכזי והמיומנות מקבלת מקום משמעותי בתהליך הלמידה, מינהל החינוך בעיריית ירושלים, בשיתוף מכון פוירשטיין, פועלים להעמקת מיומנות הלמידה בשיטה ייחודית המאפשרת לתלמידים צמצום בלמידה והגעה למצוינות.  

"אני מרגיש שאני מבין דברים לעומק ולא רק לומד אותם בעל פה", מספר יואב, תלמיד כיתה ו'. "אני יודע איך לגשת לבעיה ולמצוא לה פתרון, וזה עוזר לי גם בחיים, לא רק בבית הספר".

"זה שיעור אחר", מספרת רוני, תלמידת כיתה ב' בבית ספר יסודי בירושלים. "אנחנו לא רק לומדים תשובות נכונות, אלא איך להגיע אליהן". נדב, חבר לכיתה, מוסיף: "אנחנו מתחילים מלהבין את הבעיה, אוספים מידע, מארגנים אותו ורק אז מחפשים פתרון".

שיטת פוירשטיין, שפותחה על ידי חתן פרס ישראל פרופ' ראובן פוירשטיין ז"ל, מבוססת על שני עקרונות מרכזיים: הראשון הוא איפיון דינמי – במקום מבחנים הבוחנים ידע, השיטה בודקת את פוטנציאל הלמידה של כל תלמיד, ומאפשרת למורה לגבש דרך שמביאה לידי אותו לידי ביטוי מיטבי. השני הוא גישה המפתחת אצל תלמידים אסטרטגיות חשיבה, פיתוח יכולות חשיבה אקדמיות, והסרת חסמים חשיבתיים זיהוי דפוסים, ניתוח מידע והסקת מסקנות.

מבחנים  (צילום: אינג אימג')
מבחנים (צילום: אינג אימג')

בבתי הספר בירושלים שבהם השיטה מיושמת מדווחים על שיפור משמעותי בהישגי התלמידים, בתחושת המסוגלות שלהם ובביטחונם העצמי. "בזכות הכלים הללו אנחנו יכולים להגיע לכל תלמיד, להבין טוב יותר את הצרכים הייחודיים שלו ולספק לו מענה מותאם אישית.

לראשונה, יש לנו כלים אמיתיים לזהות לא רק קשיים של תלמידים, אלא גם את החוזקות שלהם וללמד אותם למנף אותן", משתפת מורה מבית ספר המשתתף בתוכנית.

הרב ד"ר רפאל פוירשטיין, נשיא ומנכ"ל המכון, מספר: "הנתונים שפורסמו על הישגי התלמידים בישראל הצביעו על תמונה מדאיגה. מבחינתנו, זה היה סימן מובהק לצורך בשינוי עמוק. כך נולדה תכנית מיוחדת שפיתחנו עבור תלמידי כיתות א'-ד' – מתוך רצון לחולל שינוי ממשי כבר בשלבים הראשונים של הלמידהץ לשמחתנו, אגף החינוך בעיריית ירושלים זיהה את הפוטנציאל של התוכנית, ואימץ אותה להפעלה רחבה בבתי הספר בעיר".

הוסיף: "זאת תכנית ראשונה מסוגה היוצרת שפה חדשה לתלמידים ולמורים כאחד - שפה של חשיבה. היא מטמיעה מיומנויות שהן המפתח להישגים גבוהים יותר בקריאה, בשפה ובתחומים נוספים".