במערכת החינוך המיוחד אין חופש גדול והיא ממשיכה עד גיל 21. מערכת זו מושתתת כולה על מערך הסעות ארצי סבוך במיוחד, שמאפשר את התניידותם של כ-35 אלף תלמידים עם מוגבלויות או צרכים מיוחדים מדי בוקר מבתיהם למוסדות החינוך, רובם ככולם אזוריים או על אזוריים, ובחזרה הביתה במסלולי איסוף ופיזור שנבנים בעמל רב מדי שנה ברשויות המקומיות. הם מהווים כ-40% מתלמידי בתי הספר לחינוך מיוחד.

הבוק גובר החשש להשבתה של ההסעות לתלמידי החינוך המיוחד. אם תצא לפועל, השבתה זו תשתק את מערכת החינוך המיוחד ואת ענף ההסעות המאורגן, הכולל מעל 600 חברות וכ-20 אלף נהגים ועובדים. הענף ניצב בפני משבר עמוק בשל עיוות חמור בחוזי ההתקשרות עם המדינה. האיום בהשבתה נחשף לראשונה לפני כשבוע באתר "שווים".

חינוך מיוחד, ארכיון (צילום: דוברות משרד החינוך)
חינוך מיוחד, ארכיון (צילום: דוברות משרד החינוך)

למרות שתפקידן המרכזי של חברות ההסעה הוא לספק שירותים עבור גופים ממשלתיים, סעיפי התשלום בחוזים אלו אינם כוללים מנגנון עדכון להתייקרויות. מדובר במצב חריג ומנותק מהמציאות הכלכלית, שכן כל תחומי השירות הציבורי האחרים (כגון ניקיון, שמירה ותשתיות) פועלים על בסיס מנגנונים דינמיים, המאפשרים התאמות למחירי תשומות.

בארגון חברות ההסעה אומרים כי בתוך חמש שנים חלה עלייה מצטברת של כ-30% בעלויות התפעול בענף – כאשר רק בשנת 2024 לבדה נרשמה עלייה של כ-5% במחירי הסולר, שכר הנהגים, הביטוחים והתחזוקה. היעדר עדכון לתעריפים שוחק את הרווחיות באופן מסוכן, ומאיים על היציבות של מערך ההסעות הן בימי שגרה והן בזמני חירום.

הארגון דורש ממשרד האוצר לתקן את העיוות ולהוסיף סעיף התייקרויות אוטומטי לעדכון התעריפים, להחיל אותו גם רטרואקטיבית על חוזים קיימים, ולפתוח לאלתר ערוץ הידברות מוסדר. לטענת הארגון, "המשך ההתעלמות יביא לפרישת חברות גדולות מהענף, לפגיעה באיכות ובבטיחות השירות, ובסופו של דבר – להשבתה כללית".

המשבר זוכה להכרה גם מצד ההסתדרות הכללית, שתומכת בדרישת הארגון באופן חסר תקדים, למרות שמדובר בארגון מעסיקים, דבר המעיד על עומק הבעיה והשלכותיה החברתיות. "אם לא תתקבל תגובה עניינית מצד משרד האוצר בקרוב, שוקל הארגון לנקוט בצעדים ארגוניים דרמטיים, לרבות עצירת פעילות רחבת היקף" אומרים בארגון חברות ההסעה.

באופן בלתי יאמן משרד האוצר מתנער מהמשבר ובניסיוננו לקבל את התייחסותם נמסר ל"מעריב" כי "מדובר בהתקשרויות של משרד החינוך ומשרדים אחרים שמקבלים שירותי הסעה מחברות פרטיות" וכי הדבר נמצא באחריות המשרדים הללו.

במשרד החינוך נדהמו מגלגול האחריות והבהירו במענה לפניית "מעריב": "עדכון מנגנוני התייקרויות בהסעות נמצא בסמכות משרד האוצר בלבד. מדובר בסוגיה שאינה קשורה למכרזים עצמם. הנושא נמצא בדיונים משותפים בין משרד האוצר, משרד החינוך, מרכז השלטון המקומי והאזורי, ובאחריות אגף התקציבים באוצר לאשר את העדכונים ואת התקציב הנדרש לכך".