88% מבני הנוער שפונו מבתיהם במהלך המלחמה והשתתפו במחנות הקיץ של פורום Summer Camps ישראל דיווחו כי הניתוק מהטלפון הנייד שיפר את הקשרים החברתיים והעצים את תחושת השייכות. 73% מהחניכים ציינו כי היה להם קל להתנתק מהמסכים במהלך המחנה – ממצא חריג במיוחד בעידן הדיגיטלי הנוכחי.
המחקר, שבוצע על ידי חברת "משב מחקר יישומי" עבור פורום Summer Camps, בדק את חווייתם של 182 חניכים בגילאי 12–17, מתוכם 69% שפונו מבתיהם בעקבות המלחמה. הנתונים נאספו באמצעות שאלונים אנונימיים, פתוחים וסגורים – והציגו גם ממצאים כמותיים וגם תובנות אישיות. שיעור ההשבה עמד על 83%, והוא מאפשר ניתוח מהימן של תחושות המשתתפים ביחס לחוויית המחנה, תרומת הניתוק מהמסכים, והשלכות המצב הביטחוני על רווחתם.
לצד הממצאים המספריים, ניתוח התשובות הפתוחות מגלה כי בעיני החניכים, המרכיב המרכזי בחוויה היה חברתי והתפתחותי: 69% הדגישו את יצירת החברויות החדשות כהיבט המשמעותי ביותר במחנה, 36% ציינו תחושת ביטחון עצמי, עצמאות ולמידה על עצמם, ורק 6% הזכירו את הניתוק מהמסכים כגורם מרכזי – מה שמעיד כי הניתוק נתפס ככלי, לא כמטרה. כלי שאִפשר חיבור אנושי עמוק דווקא בתקופה של ניתוק רגשי ופיזי מהבית.
"הניתוק מהמסכים יצר קרקע לתהליכים רגשיים שלא תמיד מתאפשרים ביומיום" אומרת ניצן איתן חנוכה, יועצת חינוכית בפורום Summer Camps ישראל, "בתוך סביבה בטוחה, החניכים חווים מפגש חברתי אמיתי – בלי מסכים באמצע, רק הם עצמם. זו חוויה שמחזקת את הביטחון העצמי ומאפשרת להם ללמוד איך להתמודד עם רגשות ומצבים חברתיים".
מנתוני דו"ח שפרסם מכון מאיירס־ג'וינט־ברוקדייל בינואר 2024, עולה כי ברקע היעדר מסגרות חינוכיות או חברתיות, ילדים ובני נוער עברו לפעילות ותקשורת כמעט בלעדית דרך המסכים – מצב שגרם לירידה בקשרים החברתיים ובתחושת המוגנות. על רקע זה, ממצאי המחקר מדגישים את תרומתם הייחודית של מחנות הקיץ כמרחב מתקן, שמאפשר ניתוק יזום מהמסכים בתוך סביבה תומכת ובטוחה. "היום כבר ברור שניתוק ממסכים כשהוא נעשה בסביבה תומכת, הוא לא עונש אלא הזדמנות. החניכים הצליחו להחזיר לעצמם קשרים חברתיים, ביטחון עצמי ותחושת שייכות. זה חוסן חברתי, וזה בדיוק מה שהנוער צריך עכשיו". אומרת שונה גודמן-סון, מייסדת פורוםSummer Camps ישראל.