בבוקר שישי האחרון נמצא נשר מת באיזור חצבה, לאחר שהמשדר שעל גופו הראה כי אינו בחיים. פקחי רשות הטבע והגנים יצאו לנקודה האחרונה שנקלט המשדר, ולאחר סריקות מצאו את הנשר שנמצא על הקרקע, בתנוחה המעלה חשד גבוה להרעלה.
הרעלה זו הגיעה לאחר שזאב בר נמצא מת מהרעלה יממה קודם לכן, ובשבת שלפני שבוע נרשם אירוע הרעלה המוני של מאות דיות שחורות. רשות הטבע והגנים פנתה לחקלאים: "עד לסיום בדיקת ההרעלה המנעו משימוש בחומר 'נמקור' וזרחנים אורגניים אחרים ונקזו שלוליות". באירוע ההרעלה ליד אשל הנשיא, נאספו כ-900 דיות מתות בשטח החקלאי בתוך 11 ימים בלבד.
החברה להגנת הטבע פנתה בסוף השבוע לשר החקלאות, אבי דיכטר, בדרישה להפסיק את השימוש בחומר ההדברה "נמקור", הגורם להרעלה של חיות בר בשטחים חקלאיים.
"מאז תחילת פברואר 2025, מתרחש בנגב הצפוני, אירוע הרעלה המוני ומתגלגל של עופות בר, עקב שימוש ב'נמקור', חומר הדברה נגד נמטודות, המכיל זרחן אורגני, בגידולי שדה שונים. מדובר בחומר רעיל ביותר, שעלול לגרום לתמותה נרחבת של חיות בר, גם זמן רב לאחר השימוש בו. חומר זה נאסר לשימוש במדינות שונות באירופה", נכתב בפניית החברה להגנת הטבע.
עוד נכתב כי "ההרעלה האחרונה, שהתרחשה לאחר השקייה בשדה, גרמה להיקוות מים המכילים את חומר ההדברה בשלוליות, מהן באו לשתות חיות בר. בשל הריכוז הגבוה של חומר ההדברה שנשטף לשלוליות, מתו מהרעלה למעלה מ - 900 דיות שחורות, עיט צפרדעים אחד, שנמצא בסכנת הכחדה עולמית, וחיות בר נוספות. לצערנו, מדובר באירוע מתמשך ומדי יום מתגלות".
"עוד ועוד דיות מתות" הוסיפו. "כידוע, מדינת ישראל חתומה על מספר אמנות בינלאומיות לשמירה על המגוון הביולוגי ועל העופות הנודדים. אירוע הרעלה מחריד כזה, מלבד הנזק הישיר לטבע, גורם גם לנזק חמור לתדמית ישראל, כמדינה ששומרת על המגוון הביולוגי בשטחה ולאור האמור אנו מבקשים שתפעלו לאלתר להפסקה מוחלטת של שימוש חקלאי בחומר ההדברה 'נמקור', כפי שנאסר במדינות אחרות ותפעלו להחמיר את הבקרה על חומרי הדברה נוספים".
ממשרד החקלאות נמסר: "עם קבלת הדיווח על האירוע, יצאו נציגי משרד החקלאות לשטח לקחת דגימות של שאריות חומרי הדברה, ולשלוח לנתיחה את העופות במכון הווטרינרי. המשרד בוחן את כל הממצאים.
בנוסף, הונחה החקלאי לכסות לאלתר את קוויות המים בשטח בכיסוי עפר, בכדי למנוע מעופות נוספים לשתות מהמים שניקוו בשדה. במקביל, צוות בשטח מבריח את העופות, שלא יינחתו במקום.
מחקירה ראשונית עולה כי השימוש בחומרי ההדברה נעשה בהתאם לחוק, אך בשל היקף התמותה החריג, קיים חשד להרעלה. הנושא, כאמור, עודנו בבדיקה, בשיתוף פעולה מלא עם רשות הטבע והגנים.
במשרד מבקשים להדגיש: בכל הליך אישור של תכשיר הדברה, נלקחות בחשבון ההשפעות על הסביבה, כולל על בעלי החיים, וזהו אחד השיקולים המרכזיים בבדיקת בטיחות החומר. המשרד מקדם פיקוח על מכירת תכשירים חקלאיים למורשים בלבד, באופן שימנע מגורמים אחרים לעשות בהם שימוש.
המשרד מקיים קורסים והכשרות לשימוש נכון בתכשירי הדברה. שימוש שלא נעשה בהתאם לנדרש, מטופל בחומרה באמצעות קנסות, חקירה וכתבי אישום. מעבר לכך, המשרד מקיים מזה מספר שנים רביזיה לצמצום השימוש בחומרי הדברה. במסגרתה, הוסרו כבר למעלה מ-200 תכשירים.
המשרד ממשיך לפעול לצמצום השימוש בתכשירי הדברה ולקידום הפיקוח על המכירה. עם סיום החקירה ובחינת כלל הממצאים, יוצאו הנחיות ברורות לחקלאים על מנת למנוע הישנות מקרים דומים בעתיד".