הפרפרים רגישים במיוחד לשינויים סביבתיים, ומשמשים סמן ביולוגי להבנת מצב המערכת האקולוגית, הן מבחינת איכות האוויר והן מבחינת שינויים בבתי הגידול, לכן מתבצעות בעולם "ספירות פרפרים" ואחת כזאת מתחילה בישראל מחר (ראשון) ובמשך שלושת השבועות הקרובים אתם מוזמנים להצטרף.

היוזמה המדעית-אזרחית מובלת על ידי אגודת חובבי הפרפרים, בשיתוף עם מוזיאון הטבע ע"ש שטיינהרדט, רמת הנדיב, החברה להגנת הטבע, קק"ל ורשות הטבע והגנים, ומתקיימת זו השנה השישית, בתאריכים 6 עד 26 באפריל 2025. במסגרת המיזם, הציבור הרחב מוזמן לזהות ולספור פרפרים בשטחים פתוחים, בשמורות טבע, ביישובים ולמעשה בכל מקום ברחבי ישראל. למשתתפים מובטחת הנאה מצפייה בפרפרים המעופפים וממצאי הספירה עתידים לסייע לחוקרים ללמוד על מצב אוכלוסיות הפרפרים בפרט ועל מצב הטבע בכלל.

כדי שהדיווח של המשתתפים יהיה חלק מהתיעוד המדעי של פרפרי ישראל, יש לעמוד במקום אחד במשך 15 דקות, לזהות ולספור כמה פרפרים ולדווח בטופס מיוחד הזמין באתרי אגודת חובבי הפרפרים ומוזיאון הטבע. מניתוח נתוני תוכנית ניטור הפרפרים הלאומית, שנאספו במהלך 12 שנים (2010-2022), עולה כי חלה ירידה של כ-30% במספר הפרפרים הנצפים ושל כ-14% במספר המינים השונים הנצפים. המידע מצביע על מגמה כללית של התמעטות במגוון המינים הכללי.

שאלות המחקר המתעוררות הן רבות כמו האם כמות הגשמים הנמוכה השנה תתבטא בשפע נמוך של פרפרים ומה יהיו השפעות השריפות בקווי העימות על אוכלוסיות הפרפרים. השנה מצטרף לספירה צוות המרכז הישראלי למדע אזרחי במוזיאון הטבע, שהשיק רשמית את פעילותו לפני כחודש. החל מהספירה הנוכחית ירוכזו הנתונים במאגר המידע של המרכז, מה שיסייע בזיהוי מגמות ושינויים לאורך השנים.

"כדי להבין את השפעות השינויים האקלימיים והסביבתיים יש צורך במידע רחב ומדויק, וזאת ניתן להשיג רק בעזרת השתתפות פעילה של הציבור בכל חלקי הארץ באמצעות הכלי של מדע אזרחי", אומרת ד"ר נירית לביא אלון, מנהלת רשת מיזמי מדע אזרחי ופיתוח תוכן במרכז הישראלי למדע אזרחי במוזיאון הטבע ורכזת תחום מדע אזרחי בחברה להגנת הטבע, "הנתונים שנאספים במהלך הספירה מסייעים לחוקרים לזהות מגמות בשינויי האקלים, להבין את מצבם של בתי הגידול ולסייע במחקר המדעי ובמניעת הכחדת מינים".