מחקר חדש מצא כי השמעת צלילים לאנשים בזמן שהם ישנים יכולה לשמש כדי לעזור להם לשכוח זיכרונות מסוימים. לפי Neuroscience News, חוקרים מאוניברסיטת יורק טוענים שניתן לפתח זיהוי בשלב מוקדם לטכניקות שיעזרו להחליש זיכרונות כואבים וחודרניים.

על הצד, הגב או בכלל על הבטן: מה היא תנוחת השינה האופטימלית עבורכם?

מחקרים מצאו בעבר שהפעלת 'רמזי שמע' במהלך השינה יכולה לשמש כדי לחזק זיכרונות מסוימים, אך המחקר האחרון מספק את הראיה החזקה הראשונה לכך שניתן להשתמש בטכנולוגיה זו גם כדי לעזור לאנשים לשכוח.

"היכולת לזכור זיכרונות ספציפיים על ידי השמעת רמזים קוליים כאשר אדם ישן יכולה לשמש לטיפול באנשים שחוו טראומה", אמר החוקר הראשון של המחקר, ד"ר ברדור יואנסן, דוקטורנט לשעבר במחלקה לפסיכולוגיה באוניברסיטת יורק. "למרות שהדרך עדיין רחוקה, התגלית החדשה עשויה לסלול את הדרך לטכניקות חדשות לפגיעה באותם זיכרונות שניתן להשתמש בהם בשילוב עם טיפולים קיימים".

במחקר השתתפו 29 מתנדבים מבוגרים אשר למדו אסוציאציות בין זוגות של מילים חופפות כמו פטיש ושולחן כתיבה. לאחר מכן המשתתפים ישנו כל הלילה במעבדת השינה של אוניברסיטת יורק. צוות המחקר ניתח את גלי המוח של המשתתפים וכשהגיעו לשלב של שינה עמוקה, הם השמיעו בשקט צליל שחוזר על המילה פטיש.

מחקרים קודמים מצאו כי לימוד צמד מילים והשמעת צליל הקשור לזוג במהלך השינה משפר את הזיכרון של המשתתפים עבור צמד המילים כשהם מתעוררים בבוקר. עם זאת, כאשר ניתנו מילים חופפות בניסוי קליני זה, הייתה עלייה בזיכרון של צמד מילים אחד וירידה בזיכרון של צמד המילים האחר, מה שמצביע על כך שניתן לגרום לשכחה סלקטיבית על ידי השמעת צלילים קשורים במהלך שינה.

לדברי החוקרים, לשינה היה תפקיד חשוב בהשפעות שצפו במחקרם. החוקר הראשי, ד"ר איידן הורנר מהמחלקה לפסיכולוגיה באוניברסיטת יורק, אמר: "הקשר בין שינה לזיכרון הוא מרתק. אנחנו יודעים שהשינה היא קריטית לעיבוד הזיכרון, ובדרך כלל הזיכרון שלנו טוב יותר לאחר תקופה של שינה. המנגנונים המדויקים שבהם נעשה שימוש במשחק נותרו לא ברורים, אך במהלך השינה נראה כי קשרים חשובים מתחזקים ומתעלמים מאלה שאינם חשובים".