תופתעו לגלות כי מחקרים מראים כי רק כ-5-10% מהגנטיקה המשפחתית מהווה גורמי סיכון לתחלואת הסרטן, לעומת 90-95% מהגורמים הסביבתיים. הנתונים מעודדים לאור העובדה כי יש בכך תיקווה גדולה ואחריות לאורח חיים נכון שיכול במקרים רבים למנוע את תופעת הסרטן.
כשמתייחסים לגורמים הסביבתיים שעלולים לגרום לסרטן, ממצאי המחקרים השונים מראים כי כ- 35% מהגורמים המשפעים על תחלואה הם גורמים תזונתיים, כ- 30% גורמי עישון, וכן מחלות סרטן הנגרמות על ידי מחלות ויראליות כגון וירוס הפפילומה, וירוס אפשטיין, המוכרת כמחלת הנשיקה, וHIV, משקל עודף, צריכת אלכוהול ועוד.
היום אנחנו יודעים לומר כי ישנם סוגים של מאכלים שעלולים להוות גורם סיכון כמו צריכה גבוהה של בשר אדום, במיוחד מעושן. בנוסף, מזון מעובד ברמה גבוהה, מכיל שומנים לא בריאים, מזון אולטרא-מעובד, אלו מהווים סיכון שארגון הבריאות העולמי מתריע בפניו כגורם ממשי.
עודף משקל מהווה גם הוא כגורם סיכון לתחלואת סרטן מעי הגס, סרטן השד, ומגוון מחלות נוספות. העובדות מראות כי הקשר בין השמנה לסרטן נוצר על ידי הורמונים כגון אינסולין. תהליך ההשמנה יוצר תהליך שמשפיע על תפקוד ההורמונים בגוף האדם, כדוגמת הורמון האינסולין.
הורמונים אלה מופרשים וגורמים לחומרים דמויי דלקת , שמוציאה את הגוף מאיזון, הדלקת הזאת אינה חיידקית, אלא מותנעת על ידי השמנת יתר ברקמות העמוקות, השמנה ויסצרלית. מה עלול לגרום להשמנה המסוכנת הזו? תזונה עשירה בסוכר ופחמימות פשוטות ושומני טראנס. בעקבות ההשמנה, קיים סיכון גבוהה יתר לסוכרת והפרשת חומרים מזיקים העלולים לגרום לתחלואת סרטן עתידית.
לפיכך, הבריאות שלנו תלויה במקרים רבים באורח חיים נכון, וכמו שהשכלנו, יש לנו את האפשרות למנוע סרטן באחוזים גבוהים.
הכותבת היא מומחית להמטו-אונקולגיה ילדים ואנדרה הורוביץ, מנהלת קידום בריאות מחוזית, מכבי שירותי בריאות מחוז צפון.