התקדמות משמעותית נוספת במניעת הדבקה בנגיף ה-HIV: מחקר חדש מגלה ששתי זריקות בשנה של התרופה האנטי-ויראלית Sunlenca הוכחו כיעילות ב-100% במניעת הדבקה בגברים. מחקר קודם שנערך לפני מספר חודשים הראה תוצאות דומות גם בנשים. המחקר נערך על ידי יצרנית התרופה Gilead.  

בשנים האחרונות משמשות תרופות ה- PrEP הניטלות אחת ליום למניעת הדבקה ב- HIV. תרופות אלה מכילות מרכיבים אנטי ויראליים שמונעים את שכפול נגיף ה-HIV בגוף, מה שמאפשר למערכת החיסון להשמיד את הנגיף בטרם התפשט. אלא שהתרופות מצריכות נטילה יומיומית של הגלולות, מטלה שמעטים מצליחים לעמוד בה. 

בשלב הקודם של המחקר השתתפו מעל 5,000 נשים באוגנדה ובדרום אפריקה מוכות הנגיף.  2,134 מהנבדקות קיבלו את הזריקות, ואף אחת מהן לא נדבקה ב-HIV. שיעור ההדבקה בקבוצה מקבילה שקיבלה תרופות יומיות אנטי ויראליות דרך הפה בשם Truvada או Descovy  הגיע ל-2%. כאמור, תוצאות החלק השני שנערך על גברים היו דומות לממצאים אצל נשים וניתוח התוצאות הכולל הראה ש-99% מהמטופלים לא נדבקו בנגיף. 

הזריקה החדשה. הכי קרובה לחיסון (צילום: Gilead)
הזריקה החדשה. הכי קרובה לחיסון (צילום: Gilead)

"הזריקות לטיפול ומניעת הדבקה בנגיף ה-HIV הופכות לסטנדרט בעולם הרפואה" מסבירה ד"ר הילה אלינב, מומחית למחלות זיהומיות ומנהלת מרפאת האיידס בבית החולים הדסה עין כרם, "הזריקה החדשה מראה יעילות גבוהה מאוד גם בטיפול בנשאים, ובישראל ישנם מספר חולים המקבלים אותה כתוספת לטיפול אחר". מומחים ברחבי העולם שהגיבו לממצאים כינו את הזריקה "הכי קרובה לחיסון נגד איידס".

"זריקה שתינתן אחת לחצי שנה לכל אלה שבסיכון תאפשר להפחית משמעותית את ההדבקות החדשות בHIV ואולי גם להעלים את המחלה מהעולם", מוסיפה ד"ר אלינב. "עם זאת חשוב לזכור שבמידה שהמשתמש מפסיק את הטיפול בזריקה ועדיין נמצא בחשיפה לנגיף, הוא עלול להדבק ולפתח נגיף עמיד לתרופה משום שהתרופה תהיה עדיין בגוף חודשים ארוכים אך ברמות נמוכות. לכן חשוב שהזריקות יינתנו תחת בקרה רפואית, שבה מוודאים שלא נוצר חלון שבו האדם לא מטופל ולא מוגן".