סערות טיפולי הפוריות שוב על המוקד, והפעם טענות נגד משרד הבריאות והעומדת בראש מחלקת הפריון פרופ' טליה גבע אלדר בגין חסימת ייבוא ביציות לפונדקאות: בדיון שנערך היום (שני) בוועדת הבריאות של הכנסת, הועלו טענות על הקשחה מטעם משרד הבריאות על נהלי הייבוא של ביציות להפריה לצורכי פונדקאות. 

אמש פרסמנו לראשונה על טענות קשות נגד פרופ' גבע אלדר שהתראיינה לעיתונות וטענה לכאורה על שחיתות ומעשים פליליים המתבצעים בקרב רופאי פוריות ויחידות ההפריה בישראל. בעקבות טענותיה שלחו רופאי הפוריות בישראל מכתב חמור למשרד הבריאות, בו הם דורשים ממנה התנצלות על האשמותיה, והצהירו כי לא ישתפו פעולה עם משרד הבריאות כל עוד גבע אלדר לא תחזור בה מההאשמות.

האשמות על עיכוב הליכי ההפריה. פרופסור טליה גבע-אלדר (צילום: בית חולים שערי צדק)
האשמות על עיכוב הליכי ההפריה. פרופסור טליה גבע-אלדר (צילום: בית חולים שערי צדק)

היום שוב עמדה גבע אלדר על המוקד, כשלעברה הוטחו טענות קשות על מניעת ייבוא הביציות המיועדות לטיפולי פונדקאות, בהם גם של זוגות להט"בים. לפי יוזם הדיון, ח"כ יוראי להב-הרצנו (יש עתיד) בדיון במועצה הלאומית לרפואת נשים הוצג כי הסיכוי להצלחת ההיריון גבוה יותר בביציות מופרות שיובאו מחו"ל, לעומת ביציות מיובאות שאינן מופרות. 

לאור המלצות המועצה, ובניגוד לעמדת גורמי המקצוע במשרד הבריאות, הנחה משרד המשפטים להאריך את האישור להבאת ביציות מופרות מחו"ל. להב-הרצנו הדגיש כי למרות שההיתר הוארך, לאחרונה חלו שינויים קיצוניים ברגולציה ובהנחיות מטעם משרד הבריאות שהובילו הלכה למעשה מרפאות ציבוריות ופרטיות לצמצם ואף לעצור באחת את יבוא הביציות המופרות. 

לדבריו, המשרד מטיל את האחריות על בדיקת תקינות ואיכות ההליך הרפואי המתבצע בחו"ל - על המרפאות הקולטות בארץ בצורה אשר מייצרת נטל רגולטורי בלתי אפשרי. התנהלות זו עוצרת בפועל יבוא ביציות מופרות באופן שפוגע קשות בנשים המבקשות להיות פונדקאיות, ובזכותם וביכולתם של זוגות רבים להקים משפחה.

ד"ר אבי צפריר, חבר ועד האגודה לחקר הפוריות, הוסיף כי הנהלים הנוכחיים מכבידים עד כדי עצירת היבוא, והביע תמיכה בתיקון החקיקה. בדיון השתתפו גם בני הזוג אודי ומיכל גורן הממתינים להפריה. השניים סיפרו על ההליך הממושך להבאת ביציות, שנותר כאפשרות אחרונה, עקב ניסיונות רבים של הפריה ופונדקאות שכשלו. 

סיכוי גבוה יותר להצלחת היריון בביציות מופרות (צילום: Shutterstock)
סיכוי גבוה יותר להצלחת היריון בביציות מופרות (צילום: Shutterstock)

פרופ' אלדר גבע, מנהלת מחלקת פריון והולדה במשרד הבריאות, הודתה כי הורתה לעכב ייבוא ביציות במקרים רבים בעקבות מספר אירועים חריגים שהתרחשו בשנה האחרונה בתהליך יבוא תרומות ביציות-מופרות במספר יחידות הפריה חוץ-גופית (IVF) בארץ בניגוד לתקנות ולהנחיות, ובאופן שמסכן לדבריה את בריאות המטופלות הנתרמות בישראל. 

היא ציינה כי בחלק מהמקרים נפתחו הליכים פליליים כנגד מספר אנשי צוות. בעקבות מקרים אלו התברר למשרד הבריאות כי התקנות וההנחיות בנושא - לא נשמרות בהקפדה, בחלק מהמקרים נעשה שימוש באישור שנתן המשרד - בידי גורמים אחרים שלא קיבלו רישיון, וללא בקרה מצד היחידות על פעילות גורמים אלו. 

גבע אלדר הוסיפה כי בחלק מהמקרים התגלה שהחומר הגנטי המיובא לא נקלט עם הגעתו לישראל ישירות במעבדת היחידה שייבאה אותו, אלא נשמר בתקופת הביניים בתנאי אחסון שאינם-ראויים. לדבריה, על מנת למנוע הישנות מקרים אלו, להבטיח את איכות ובטיחות הטיפול ולמנוע פגיעה וסיכון המטופלים ופגיעה בכבודן וזכויותיהן של התורמות, הוחלט במשרד הבריאות לחדד את הנהלים הקשורים ליבוא ביציות וביציות מופרות. 

חידוד ההנחיות חל הן על ייבוא תרומות ביציות והן על ייבוא ביציות-מופרות. היא הדגישה כי אם יש יחידות שהפסיקו לייבא ביציות מופרות ועברו לייבא ביציות, הן עשו זאת מסיבות מקצועיות ולא בשל הנחיות משרד הבריאות, שאינן מבחינות בין ייבוא ביציות לביציות-מופרות. היא הבטיחה כי גיבוש הנחיות חדשות מתקיים בימים אלו.

ממלא-מקום יו"ר הוועדה, ח"כ ירון לוי (יש עתיד) דרש בסיכום הדיון כי משרד הבריאות יכנס בדחיפות שולחן עגול בהשתתפות מנהלי יחידות ההפריה החוץ-גופית ורופאי פריון, נציגי הורים ופונדקאיות, עמותות וארגונים העוסקים בתחום, על מנת לדון יחד בהסדרת הבאת הביציות המופרות לישראל. "שיח פתוח ושיתוף פעולה בין כלל הגורמים יביא לפתרונות מעשיים תוך שמירה על בטיחות ובריאות המטופלים". לוי ביקש עדכון ממשרד הבריאות בשלושת השבועות הקרובים.