גילינו למה היפנים רזים וחיים עד 85: התפקיד המפתיע של הצ'ופסטיקס

בזמן שבמערב וגם בישראל מנסים להתמודד עם בעיות כמו עודף משקל ותזונה נכונה, כך מצליחים היפנים לשמור על תוחלת חיים גבוהה ועל אחוזים נמוכים של השמנת יתר

נאוה רוזנפלד צילום: ללאשלומית דיליאון צילום: ללא
ארוחת בוקר מסורתית לזוג
ארוחת בוקר מסורתית לזוג | צילום: נאוה רוזנפלד
3
גלריה

ביקור ביפן מנקודת מבט של תזונאית הוא מעבר לפריחת הדובדבן ושאר פלאי יפן. נראה שעל אף אימוץ הולך וגובר של תזונה מערבית בקרב צעירים, יפן עדיין שומרת על שיעורי השמנה נמוכים יחסית. רק 4% מהיפנים סובלים מהשמנת יתר חמורה, לעומת 17% בישראל. מהן הסיבות? שילוב מרתק של מסורת תזונתית עתיקה, מדיניות ממשלתית מתקדמת וגישה ייחודית לארוחות, שהופכת את המדינה למעבדה חיה של בריאות.

יפן מתמודדת עם אוכלוסייה מזדקנת במהירות (כמעט 30% מתושביה בני 65 ומעלה). ולא במקרה היפנים הם האנשים בעלי תוחלת החיים הממוצעת הגבוהה השנייה בעולם אחרי הונג קונג. נכון ל־2024 תוחלת החיים שם עומדת על 84.8 שנים. ישראל, אגב, מככבת בעשירייה הראשונה עם תוחלת חיים ממוצעת של 83 שנים.

ארוחת צהרים יפנית זוגית
ארוחת צהרים יפנית זוגית | צילום: נאוה רוזנפלד

פתיחת שערי יפן למערב בתקופת מייג׳י ב־1868 וההשפעה האמריקאית לאחר מלחמת העולם השנייה חוללו מהפכה בצלחת היפנית. הממשלה עודדה צריכת מזונות “מערביים" כמו בשר, חלב וחיטה - מהלך שהוביל לשיפור בגובה ובבריאות הדור הצעיר, אך גם להופעת מחלות מטבוליות, כמו סוכרת, שכמעט לא נראו קודם.

מאז שנות ה־60, האיזון התזונתי השתנה: פחות אורז ויותר שומן וחלבון מהחי. רשתות מזון מהיר כבשו את הערים, פופולריות במיוחד בקרב צעירים, בעוד המבוגרים והאוכלוסייה הכפרית נשארו נאמנים יותר לתזונה המסורתית. המחקר המדעי מעיד על היתרונות הבריאותיים של התזונה היפנית המסורתית: דגים עשירים באומגה 3, ירקות ואצות המספקים ויטמינים, מינרלים ונוגדי חמצון, מזונות מותססים התורמים לפעילות מערכת העיכול, והעדפת מנות קטנות המוגשות בכלים קטנים.

מחקרים קושרים דפוס אכילה זה, של מנות קטנות, לסיכון מופחת לתמותה, סוכרת, מחלות לב, דמנציה ואף להאטת תהליכי הזדקנות. למרות השינויים והמעבר לצריכה של מזון מהיר בערים, הארוחה ביפן עדיין נתפסת כחוויה חברתית־תרבותית, עם תשומת לב לעונתיות ולאסתטיקה של המזון.

ארוחת צהרים יפנית צמחונית ליחיד
ארוחת צהרים יפנית צמחונית ליחיד | צילום: נאוה רוזנפלד

גורם מפתיע נוסף: אופן האכילה, בעזרת מקלות האכילה - הצ'ופסטיקס. מחקרים שבחנו דפוסי אכילה מראים שהשימוש בהם מוביל לאכילה של כמויות קטנות בכל פעם והאטת קצב האכילה בהשוואה לסכו"ם המערבי. זה מאפשר למנגנוני השובע במוח לעבוד ביעילות ומפחית את צריכת הקלוריות. המקלות דורשים מיומנות מוטורית ותשומת לב, מה שמעודד אכילה מודעת - גורם נוסף שמסייע להקשבה לתחושת שובע. ברומא נהג כרומאי, וביפן כיפני. אכלנו כמו המקומיים, מנות קטנות (מאוד), בעזרת מקלות ובכלים קטנים (מאוד) והופתענו מכך ששבענו בתום ארוחה קטנה, יחסית לארוחות בארץ, ולא היינו רעבים בין הארוחות.

מתאבקי סומו מתחילים את הקריירה כמתבגרים בגיל 18־15 ופורשים בשנות ה־30 המוקדמות. במהלך שנות הפעילות, בזכות מסת שריר גבוהה ופעילות גופנית אינטנסיבית, פרופיל השומנים בדמם נשאר יחסית תקין. אך לאחר הפרישה, ללא שינוי משמעותי בהרגלי האכילה, מתפתחת במהירות תסמונת מטבולית. מחקר מעקב מצא שכ־60% ממתאבקי הסומו לשעבר פיתחו סוכרת סוג 2 בתוך עשור מהפרישה, ותוחלת חייהם הממוצעת נעה סביב 65־60 שנים, כ־20 שנה פחות מהממוצע הלאומי.

לאחר חקיקת “חוק הבסיס לחינוך תזונתי" והטמעת מערכת התזונאיות בבתי הספר, חלה עלייה משמעותית בפעילויות חינוך תזונתי במערכת החינוך היפנית, במיוחד סביב ארוחות הצהריים. משרד החינוך, התרבות, הספורט, המדע והטכנולוגיה (MEXT) מפקח ומבקר את פעילות התזונאיות, כולל תכנון תפריטים, יישום סטנדרטים תזונתיים, ביצוע סקרים בריאותיים והערכת תוכניות ההזנה. מוסדות אקדמיים יפניים מכשירים תזונאיות מקצועיות לעבודה במערכות החינוך והבריאות, מה שמבטיח המשכיות של המסורת הקולינרית הבריאה.

תגיות:
תזונה
/
סושי
/
יפן
/
מקדונלדס
פיקוד העורף לוגוהתרעות פיקוד העורף