האם זהו אות הסיום של מגפת הקורונה כפי שהכרנו אותה? רשות המזון והתרופות האמריקאית (FDA) משנה את מדיניותה בכל הקשור לאישורי החיסונים נגד קורונה, כך שהחל מהסתיו הקרוב יוגבלו החיסונים לאוכלוסיות בסיכון בלבד, ובעיקר למבוגרים מגיל 65 ומעלה ולחולים במחלות כרוניות. ההחלטה התקבלה לאחר בחינה מחודשת של הנתונים, ונימוקה המרכזי הוא היעדר ראיות מספקות ליתרון קליני מובהק במתן חיסונים תקופתיים לאוכלוסייה הבריאה.
על פי עמדתו של ד"ר וינאי פראסאד, ראש המרכז לבחינת ביולוגיה ברשות, והד"ר מרטי מקארי, נציב ה-FDA, שפרסמו מאמר משותף בכתב העת הרפואי הנחשב "ניו אינגלנד ג'ורנל" קיים חוסר ודאות מדעי באשר לתועלת שבחיסון חוזר לקבוצות גיל צעירות יותר, במיוחד בקרב בריאים ללא מחלות רקע.
על פי ההערכות, ה־FDA תדרוש מעתה מחברות התרופות לספק הוכחות קליניות ברמה גבוהה יותר לחיסונים חדשים. רק לאוכלוסיות בסיכון יאושרו חיסונים בהתבסס על מחקרי מעבדה קטנים יותר, המוכיחים יצירת נוגדנים בגוף - תהליך המכונה "מחקרי גישור חיסוני". לעומת זאת, חיסונים לאוכלוסייה הכללית יאושרו רק לאחר ניסויים מבוקרים וארוכי טווח מול פלצבו, שיציגו תועלת ממשית במניעת תחלואה.
ההחלטה מקרבת את ארה"ב למדיניות שכבר ננקטת במדינות כמו קנדה, בריטניה ואוסטרליה, שם ממליצים על חיסון בעיקר לקבוצות הסיכון. אך היא מעוררת ביקורת חריפה מצד חלק מהמומחים האמריקאים, שחוששים מהשלכות רחבות יותר.
בינתיים, חברות התרופות לא ממהרות להתחייב למחקרים היקרים שיידרשו לאישור חיסון לאוכלוסיות נוספות. מודרנה מסרה שהיא "מכירה בחשיבות ההנחיות החדשות ותעבוד עם ה־FDA כדי לספק את הנתונים הנדרשים". פייזר ונובובקס טרם הגיבו. נובובקס, אגב, קיבלה לאחרונה אישור מאוחר לשיווק חיסונה, אולם ה־FDA אישר את השימוש בו רק לבני 65 ומעלה ולילדים מגיל 12 עם מחלות רקע. מנכ"ל החברה, ג'ון ג'ייקובס, הסביר כי החלטה זו מתבססת על נתונים שמהם עולה כי אלו האוכלוסיות שנוטות יותר לחפש חיסון עונתי.
המדיניות החדשה מעלה שאלות רבות על עתיד המאבק בקורונה, על ההגדרה המשתנה של סיכון, ועל הדרכים לשמירה על בריאות הציבור גם בעידן שבו המחלה כבר לא נתפסת כאיום המרכזי. מה שבטוח - עידן החיסונים ההמוניים נראה קרוב לסיום, לפחות בארצות הברית. ומה בישראל? משרד הבריאות נוהג לעקוב ולפעול על פי החלטות ה-FDA שלרוב נחשבות מחמירות בשנתיים האחרונות המשרד לא המליץ על התחסנות גורפת נגד קורונה, בצל רמת תחלואה נמוכה יחסית של המחלה שנראית לעת עתה מאחורינו. עם זאת, ייתכן שהתפרצות מחודשת תשנה את הקערה על פיה, ותוביל שוב את ישראל למבצע חיסונים המוני.