זהירות: זה הנזק לגוף שאתם עושים מצריכה מוגברת של שייקים ויוגורט חלבון

הם הפכו לסמל של בריאות, כושר ותזונה מודרנית, אבל צריכה יומית מופרזת של שייקים ויוגורט חלבון עלולה לגרום לנזק משמעותי. בין הסכנות: פגיעה בכליות, בעיות עיכול ואפילו סיכון למחלות לב

ד"ר איתי גל צילום: מעריב אונליין
שייקר אלחוטי Ninja Blast Max
שייקר אלחוטי Ninja Blast Max | צילום: יח"צ

צריכת שייקים ויוגורטים עשירים בחלבון הפכה לטרנד פופולרי בשנים האחרונות, בעיקר בקרב מתאמני חדרי כושר, בני נוער ואנשים שמבקשים להגביר את מסת השריר או "לאכול בריא". המוצרים הללו נמכרים בכל סופר, בפיצוציות, ואפילו במכונות אוטומטיות. הם מציגים על גבי האריזה כמויות חלבון מרשימות, בין 20 ל־50 גרם למנה, ונתפסים כפתרון פשוט, טעים ומהיר להשלמת הצרכים היומיים. אלא שמאחורי התדמית הבריאה מסתתרות סכנות בריאותיות משמעותיות, שחלקן כבר באו לידי ביטוי במקרים רפואיים חמורים, גם כאן בישראל.

הסכנה הבולטת ביותר, והחמורה ביותר, היא הפגיעה בכליות: הן איבר מסנן שאחראי בין השאר על פינוי פסולת חנקנית הנוצרת מהפירוק של חלבון בגוף. כאשר צורכים כמויות חלבון גבוהות מדי, בעיקר דרך תוספים ושייקים, העומס המוטל על הכליות עולה באופן חד. באנשים בריאים לחלוטין, הכליות יודעות להתמודד עם עודף זמני, אך חשיפה מתמשכת לרמות גבוהות מאוד עלולה להוביל לעומס קבוע, לירידה בתפקוד הכלייתי ואף לאי ספיקת כליות.

בבתי החולים בישראל נרשמו בשנים האחרונות כמה מקרים של צעירים בריאים, ללא כל רקע רפואי, שהחלו לסבול מתסמינים כמו בחילות, עייפות קשה, ירידה בכמות השתן ונפיחות. בבדיקות דם התגלו אצלם רמות גבוהות מאוד של חלבון בצירוף ירידה חדה בתפקוד הכלייתי. כמה מהם הגיעו למצבי חירום רפואיים, אושפזו במחלקות נפרולוגיות ונזקקו לדיאליזה, טיפול שמיועד להחליף את תפקוד הכליות. החוט המקשר בין רוב המקרים היה צריכה יומית גבוהה של שייקים, אבקות חלבון ויוגורטים מועשרים, שלעיתים חצו את ה־200 גרם חלבון ביום, פי שניים ויותר מהמומלץ.

רופאים ונפרולוגים בארץ ובעולם מזהירים שוב ושוב מפני צריכת יתר של חלבון, במיוחד כאשר מקורו אינו מהמזון אלא מתוספים תעשייתיים. על פי הנחיות הרפואה, כמות החלבון היומית המומלצת לאדם בריא נעה בין 0.8 ל־1.5 גרם חלבון לכל קילוגרם משקל גוף. כך למשל, גבר במשקל 70 ק"ג זקוק לכ־56 עד 105 גרם חלבון ביום. מתאמנים אכן עשויים להזדקק ליותר, אך כשנכנסים לשטח של 150 גרם, 200 גרם או אף יותר, מתחיל הסיכון לעלות.

בנוסף לפגיעה בכליות, עודף חלבון, במיוחד ממקור חיה כמו מי גבינה (whey) עלול להוביל גם לבעיות עיכול. בין התסמינים המדווחים: גזים, נפיחות בטנית, שלשולים או עצירות. חלק מהתופעות קשורות גם לתוספים המלווים את האבקות והמוצרים, כמו ממתיקים מלאכותיים או רכיבים מתנפחים שמקשים על מערכת העיכול.

סכנה נוספת נוגעת לבריאות הלב וכלי הדם. מחקר שנערך באוניברסיטת מיזורי בארצות הברית מצא קשר בין תזונה עשירה מאוד בחלבון לבין התפתחות טרשת עורקים. החוקרים גילו שמינונים גבוהים במיוחד של חלבון משפיעים על מנגנונים תוך־גופיים שמעודדים שקיעת שומנים בדפנות העורקים. בטווח הארוך, מצב כזה עלול להגביר את הסיכון להתקפי לב, שבץ מוחי ומחלות כלי דם חמורות.

לא רק מבוגרים נמצאים בסיכון: העלייה המטאורית בצריכת שייקים ויוגורטים חלבוניים נרשמת גם בקרב בני נוער, בעיקר בנים בגיל ההתבגרות, שנחשפים ברשתות החברתיות לתכנים המעודדים גוף שרירי ו"תזונה חלבונית". רופאי ילדים בארצות הברית וגם בישראל כבר מתריעים על כך שהילדים סופגים מסרים לא נכונים, מתחילים להחליף ארוחות אמיתיות בשייקים תעשייתיים, ובמקרים מסוימים מפתחים הפרעות אכילה הקשורות לדימוי גוף ולמוטיבציה להגיע ל"מראה מושלם".

בניגוד למה שמקובל לחשוב, אין הוכחה לכך שצריכת חלבון בכמויות גדולות יותר מהמומלץ באמת מסייעת לבניית שריר בצורה מואצת. הגוף יודע לנצל כמות מסוימת בלבד בכל ארוחה, וכל עודף פשוט מתפרק ויוצר עומס מיותר. ההמלצה של רוב התזונאים והרופאים היא להתבסס על מזון רגיל ככל האפשר: עוף, דגים, ביצים, קטניות וטופו. שייק חלבון יכול לשמש כתוספת מזדמנת, אך לא כבסיס יומיומי, ובוודאי לא במינונים גבוהים.

כדי למנוע את הסיכונים, חשוב שכל מתאמן יבדוק את סך החלבון היומי שהוא צורך, כולל זה שמגיע מהמזון עצמו. צריכה מוגזמת לאורך זמן, עלולה לגרום לנזק לעתים בלתי הפיך למערכות הגוף השונות ובעיקר לכליות. הדרך לגוף חטוב כרוכה בתזונה מאוזנת תחת פיקוח דיאטנית או דיאטן קליני, פעילות גופנית מתאימה, ואזהרות שעדיף להקשיב להן.

תגיות:
יוגורט
/
שייקים
פיקוד העורף לוגוהתרעות פיקוד העורף