כאשר הארוחה גדולה או עשירה בפחמימות, הגוף מפנה יותר דם ואנרגיה אל מערכת העיכול. התהליך הזה גורם לתחושת כבדות ולעייפות, המשפיעה ישירות על החשק למתוק. גם ארוחות חמות מגבירות את תחושת העומס, משום שחום האוכל מאיץ את התחושה שהקיבה “עובדת קשה”.
התגובה ההורמונלית הזו עשויה גם להסביר את תחושת העייפות המוכרת שמופיעה אחרי ארוחה כבדה. בניגוד לאמונה הרווחת, אין מדובר בהסטת זרימת דם מהמוח אל הקיבה. מחקרים מראים שזרימת הדם למוח אינה פוחתת לאחר ארוחה גדולה. הסיבה המדויקת ל"תרדמת האוכל" עדיין אינה ברורה, וההשערה המרכזית כיום היא שמדובר בהשפעה משולבת של הורמוני המעי על מרכזים שונים במוח.
המסקנה העולה היא שהגוף האנושי יודע להתמודד עם חריגות נקודתיות. לפחות בקרב אנשים צעירים ובריאים, סעודה אחת מוגזמת אינה מטלטלת את המערכת כפי שנהוג לחשוב. עם זאת, חשוב להדגיש שהממצאים הללו אינם בהכרח תקפים לכלל האוכלוסייה.