דוח המבקר על חברת החשמל: "לא פיתחה, הזניחה וגרמה להידרדרות"

כספי ציבור שלא תועלו לטובת פרויקטים ושדרוג הרשת, הליכה אחורה בכל הקשור לאספקה ודשדוש בכל הקשור לפיקוח על יעדי הכספים. החברה בתגובה: "הנתונים לא רלוונטיים"

יובל בגנו צילום: באדיבות המצולם
דוח המבקר
דוח המבקר | צילום: אבשלום ששוני

"בעשור האחרון קיימת סטגנציה בהקמת קווי מתח-על חדשים. כאשר בשנים 2016-2009 היה קצב הגידול בצריכת החשמל המשקית גבוה בהשוואה לקצב הגידול הכמותי בקווי ההולכה".

המבקר מוסיף כי רשות החשמל המפקחת על משק החשמל, העניקה לחברת החשמל מקדמות בהיקף מצטבר של כ-2.5 מיליארד דולרים במטרה להגדיל את רמת ההשקעה ברשת הולכת החשמל וליישם את תכניות הפיתוח של הרשת אך בפועל החברה לא ניתבה את המקדמות להגדלת ההשקעות ברשת והרשות לא קיימה פיקוח על יעדי הכספים.

גם משרד האנרגייה, הגורם האמון על תכנון משק החשמל, היה מודע לכך שחברת החשמל לא תוכל לעמוד בחלק נכבד מיעדי תוכנית הפיתוח והפער בין התוכניות לבין יכולות מימושן בפועל עלול לרוקן מתוכן את משמעותן: "רמת ההשקעות ברשת חלוקת החשמל מבטאת תת-פיתוח ניכר בהיקף של כ-900 מיליון ש"ח בשנה בשנים 2016-2013" קובע המבקר ומוסיף: "לנוכח תת-ההשקעות ברשת החשמל ולאור האתגרים העומדים לפני משק החשמל בעשור הבא, נראה שתידרש השקעה כספית ניכרת כדי להמשיך את פיתוח התחרות במשק החשמל וכדי לשפר את רשת החשמל כנדרש".

המבקר קובע כי נוכח גילן של רשתות החשמל והפערים הניכרים בהשקעות ברשת שנוצרו בשנים האחרונות על משרד האנרגיה, רשות החשמל ומשרד האוצר לתעדף הפרויקטים לטובת ביצועם בטווח הקצר ולגבש תוכנית לסגירת הפערים שנוצרו בפיתוח וברמת ההשקעות ברשת החשמל וכי על חברת החשמל לעמוד על יישומן המלא של תוכניות הפיתוח.

תגיות:
חברת החשמל
/
דוח מבקר המדינה
פיקוד העורף לוגוהתרעות פיקוד העורף