ביום חמישי השבוע ישוחררו כאלף אסירים מבתי הסוהר בכל רחבי הארץ. שחרור האסירים יתבצע במסגרת תיקון החוק "שחרור מנהלי מוגבר" שעבר בוועדת הפנים של הכנסת לפני כחודשיים, וקובע חובת שחרור מוקדם לאסירים בהתאם לגזר הדין וליתרת המאסר שלהם.
עו"ד עמית חדד, שותף במשרד 'חדד-רוט' שמשמש גם כפרקליטו של ראש הממשלה בנימין נתניהו, הסביר בתוכניתה של אילה חסון ב-103FM מדוע הוא דווקא בעד המהלך מעורר המחלוקת. בהמשך אף התייחס ללכתו של יעקב וינרוט ז"ל והשפעתו על המשרד. "רעיון הכליאה הוא רעיון שהגיע הזמן לחשוב עליו מחדש. אני חושב שהשחרור הצפוי של האסירים הוא רק חלק ממהלך גדול יותר שאנחנו צריכים לשאוף אליו. מדינות מתקדמות כיום בעולם עוצרות כדי לחשוב מחדש על המחלה החברתית שנקראת עבריינות. בהקשר הזה אני מברך על המהלך", אמר עו"ד חדד.
אז אתה מציע שלא תהיה ענישה? לא יהיו בתי כלא?

"זה תלוי במה האנשים פשעו, נסיבות החיים שהובילו אותם לפשע והאם הם מסוכנים לחברה. צריך להבין שהכלא הוא פתרון רע מאוד לעבריינות. כלא מגדיל את הסיכוי של העבריין לחזור לכלא. בכלא עבריינים לומדים שיטות וכלים עבריינים חדשים שלא היו להם קודם. כניסה לכלא מתייגת אדם לכל חייו כאסיר משוחרר עד יום מותו".
לא להעניש?
"אני נמנע מלהתייחס לעבירות רצח ואונס כי קשה מאוד לדבר עליהן. אך במקרה של אדם צעיר שגנב מאישה תיק ונכנס למאסר צריך לשאול את עצמנו איך החברה מטפלת בו. אפשר לקחת את אותו אדם צעיר, שזו ההסתבכות הראשונה שלו בפלילים, ולהכניסו לכלא לצורך הרתעה אך ייתכן מאוד שהוא ייצא משם עבריין. אם ננסה להבין את המניעים שהובילו אדם למעשה וננסה למצוא לו תוכנית שלא תתעלם מהעבירה ותחייב אותו להתמודד, ייתכן שהוא יהפוך להיות בסוף מדען גדול".

 
הייתי פונה עוד לפני כן למקומות החלשים בחברה ומנסה לטפל בהם.
"הפתרון שלנו להחמרת הענישה כל פעם שאנחנו נתקלים בתופעה קשה כמו תקיפת קשישים הוא רע מאוד. אנחנו צריכים לשאול את עצמנו מאיפה התופעה מתחילה ולטפל בשורש".
זכור לי שבמידה לא מבוטלת אתה היית ממשיך דרכו של יעקב וינרוט ז"ל. איך המשרד מתפקד מאז לכתו?
"כואב לי מאוד על לכתו של יעקב. זה דבר שאי אפשר לא לחשוב עליו כל יום. אהבתי אותו כמו אבא, את הדרך שלו ואת המשפחה שלו. אני נזכר בו כמה פעמים ביום. זו לא הייתה רק גאונות משפטית -  הייתה זו גאונות לשמה".
כל האסירים שישוחררו הם אסירים פליליים ורק כאלו שגזר הדין שקיבלו הוא עד ארבע שנות מאסר, למעט אסירים ביטחוניים. כלומר, בין היתר ישוחררו אסירים שהואשמו בגין עבירות אלימות, רכוש, סמים וכן עבירות מין ופדופיליה. שחרור האסירים מתבצע בעקבות החלטת בג"ץ לפיה עד סוף שנת 2018 חייבת המדינה לדאוג לשיפור משמעותי בתנאי המחיה של אסירים ועצורים בבתי הכלא. כיוון שלא היה ניתן לדאוג לשיפורים אלו, וכן בעקבות הצפיפות הגוברת בבתי הכלא, הוחלט על ביצוע שחרור מוקדם. 
כזכור, בפסק הדין של בג"ץ שניתן ביוני 2017 נקבע כי על המדינה לעשות את הנדרש כך שתוך 18 חודשים ישופרו תנאי המחיה של עצירים ואסירים. בפסק הדין קבע בג"ץ, כי יש להרחיב את מרחב המחיה לכל אסיר ועצור ל-4.5 מ"ר. תשעה חודשים לאחר החלטה זו הגישה המדינה בקשה חריגה לדחיית מועד קיום פסק הדין, והציעה לקבוע אותו כמועד סופי לביצוע בשנת 2027.