השר לביטחון פנים העניק היום (שלישי) גיבוי למשטרת ישראל על רקע המחאה של בני העדה האתיופית, בעקבות הירי בסלומון טקה ז"ל. "המשטרה עושה הכל כדי לאפשר בישראל את זכות המחאה וחופש הביטוי, אולם זכות זו אינה גוברת על זכותו של כלל הציבור לביטחון אישי ולחופש תנועה, ויש להציב לה גבולות ברורים", אמר בטקס חילופי מפקדי המחוז הצפוני, אך הבהיר: "כל זה לא אומר שאין תקלות, זה לא אומר שאין עשבים שוטים, זה לא אומר שאין שוטרים אלימים שמנצלים לרעה את הכוח שנותן להם החוק. בהם עלינו לטפל - שוטר אלים שלא יודע לגלות איפוק לא צריך להישאר בשורות המשטרה".

דבריו של ארדן מתייחסים לתיעודים שעלו ברשתות החברתיות על אלימות של שוטרים, דוגמת השוטר שתצולם כשהוא מושך בפאותיו של מפגין חרדי. "זו אחריות שלי ושל המפכ"ל - אני מצפה לנורמות האלה מכל מפקד בארגון. אני מגלה לצערי ששוטרים שפעלו בניגוד לחוק ממשיכים לשרת בארגון. שיש סלחנות לאלימות מיותרת מצד שוטרים. זה נוגע גם לגילויי גזענות", הוסיף השר.עוד אמר ארדן, כי "המשטרה עשתה עבודה מדהימה בשנים האחרונות כדי להתקרב לציבור החרדי, ללהט"ב וליוצאי אתיופיה. היו הישגים מדהימים". אך לדבריו, "פגשתי עשרות פעילים יוצאי אתיופיה שסיפרו לי על מפגשים שחוו עם שוטרים - הם לא המציאו. בעיית הגזענות היא בעיה של כלל החברה הישראלית לא רק של המשטרה - אבל גם כאן אנחנו צריכים להוביל ולהיות בראש. נקים בקרוב יחידה מיוחדת שמשימתה להיאבק בגילויי אלימות היכן שקיימים - זו חובתנו".


"ניצול ציני של הרצון שלנו לאפשר מחאה לגיטימית"

מ״מ המפכ״ל, ניצב מוטי כהן, התייחס גם הוא למחאות בני הקהילה האתיופית שהופנתה בהם אלימות קשה כלפי שוטרים ואזרחים: ״משטרת ישראל היא משטרה חזקה הנכונה לכל משימה ואתגר. משקלו של הביטחון האישי במשוואת החוסן הלאומי מוטל בעיקר על כתפינו וזוהי האחריות המוטלת עלינו. אנו מתמודדים בימים אלו עם אתגר משמעותי על שמירת האיזון שבין מתן האפשרות להבעת מחאה לגיטימית לבין אכיפה של הפרת החוק והסדר. עלינו לזכור כי איפוק הוא עוצמה, עוצמה המחייבת אותנו כאנשי מקצוע ומאפשרת את הבעת המחאה הלגיטימית״.



על האלימות הקשה של המתפרעים במהלך המחאות אמר כהן כי "במהלך המחאות האחרונות ובפרט בשבוע שעבר, היינו עדים לניצול של הרצון שלנו כמשטרה, לאפשר מחאה לגיטימית. חלק מהציבור פעל באלימות קשה כנגד אזרחים ושוטרים תוך הפרות סדר קשות. עשרות נעצרו עד כה ואנו נמצה עמם את הדין. בין מעשי האלימות חסרי התקדים היינו עדים גם לפגיעה בסמלי שלטון, פגיעה ברכוש, זריקת בקבוקי תבערה, ירי זיקוקים והשלכת אבנים לעבר כוחות המשטרה, כשכל אלו הובילו לפציעתם של שוטרים רבים. ההחלטות שהתקבלו ע״י פיקוד המשטרה הן באחריותי ועל פי מיטב ניסיוני המקצועי והמבצעי. לא נאפשר פגיעה בשוטרינו. לא נאפשר התפרעות חסרת כל רסן ומנגד, נפעל תמיד באחריות לאכיפת החוק היכן ומתי שיידרש, זהו מקור עוצמתנו. זהו המקום לשלוח לשוטרים בשמי ובשם הארגון כולו איחולי רפואה שלמה. שוטרים, אשר חרף פציעתם המשיכו לתפקד לצד חבריהם, נמשיך ללוות ולחבק אותם".



בהתייחס לחקירת מח״ש לגבי הירי בסלומון טקה, ולחיזוק הקשר עם קהילת יוצאי אתיופיה הוסיף: "שוטרי משטרת ישראל נדרשים לפעול לא פעם בתנאי קיצון ולעתים הם נדרשים להתמודד עם מצבים מורכבים, להפעיל שיקול דעת מהיר ולקבל החלטות כבדות משקל. מחובתנו לזכור כי לכל אזרח ולכל שוטר עומדת חזקת החפות, עד שיוכח אחרת בדין גם באירוע מצער וטראגי זה. משטרת ישראל היא משטרה של החברה הישראלית כולה. עשינו ונעשה הכל על מנת להדק את הקשר עם בני הקהילה האתיופית ויש לנו עוד הרבה מה לעשות בתחום זה".



בהמשך, פנה מ״מ המפכ״ל באופן אישי לשוטרי ישראל ואמר: "זוהי הזדמנות עבורי להביע הערכה רבה על עבודתכם לאורך ימי המחאה. ימים אלו בהם אתם פועלים באומץ לב ובמקצועיות נוכח הסכנות והאתגרים. העובדה שהאירועים הסתיימו ללא אבדות בנפש מעידה על כך שעמדנו במשימה. אני גאה בכם. מצפים לנו עוד ימים מאתגרים. שגרת פעילותנו תמשיך בחתירה מתמדת לממש את יעדי המשטרה, בהעמקת הלחימה בפשיעה, בהמשך שיפור השירות לציבור ובהקניית ביטחון אישי לאזרחים בכל מקום ובכל עת".