דין שושני ז"ל וטדי רוזנבאום הכירו בגיל 14 בצופים והפכו לחברים בלב ובנפש. כשבגרו, היה להם חלום משותף לפתוח מסעדה. חלומם התגשם בסוף אוקטובר האחרון כשפתחו יחד את מסעדת "מנצ'וק" בשכונת ביצרון בתל אביב. אולם זמן קצר לפני הפתיחה הרשמית, שהייתה אמורה להתקיים בעוד כשבועיים, קרה הנורא מכל.
עם היוודע דבר האסון נסגרה המסעדה, אך רוזנבאום, כמו ציון שושני, אביו של דין, מקווה לפתוח שוב את המקום כדי להמשיך ולהגשים את חלומו של דין. "המסעדה תהיה מקום של הפצת אור לזכרו של הבן שלי", אומר האב האבל.
"דין היה החבר הכי טוב שלי", מספר רוזנבאום (25). "אנחנו חלק מקבוצה גדולה של חברים שהיו יחד בצופים ובשכונה. גדלנו כולנו באותו אזור, מיד אליהו ועד שכונת התקווה. דין בשמונה השנים האחרונות עבד במטבחים המובילים בעיר, בין השאר במסעדות 'שילה' ו'איגרא רמא'. הוא גם ניהל קומת הסעדה במתחם עבודה משותף של הייטק בשם Sosa. דין היה טבח מדהים, הייתה לו יד מטורפת. בחיים לא הוציא משהו שלא היה טעים. אין משהו שהוא נתן לי לאכול שלא היה הכי טעים בעולם, אפילו אם זה חביתה או פסטה. זו הייתה התשוקה שלו. זה מה שהוא אהב לעשות".
בשנת 2018 החלו שני החברים לרקום חלומות עסקיים משותפים. "התחלנו לדבר על לעשות משהו בעצמנו", מספר רוזנבאום. "גם אני מכיר את ענף המסעדנות, אבל יותר מבחינת התפעול של מסעדות. החלטנו שאנחנו רוצים לעבוד בשביל עצמנו. אמרנו שאנחנו מספיק אמיצים, מספיק מאמינים בעצמנו כדי לצאת לדרך עצמאית. הדבר הראשון שעלה לנו בראש הייתה תוכנית סודית למקום של פסטות באמצע שדרות רוטשילד. אבל בסוף זה לא יצא לפועל. כל אחד קיבל הצעת עבודה טובה יותר, בחר את הכיוון שלו, רצה להשתפשף עוד קצת. מלצרנו יחד בקפה דלאל וחיפשנו את הדבר הבא. ניסינו להרים איזשהו קייטרינג, אבל גם זה לא עבר לשלב הביצוע".
רוזנבאום מספר ששושני שנא שקוראים לו שף. "תכתבי טבח ולא שף", הוא אומר. "דין היה טבח מוכשר. השאיפות שלו היו עצומות. הוא תמיד כיוון להרבה כסף, להצלחה. לא הגביל את עצמו. אני מאוד רוצה להמשיך את החלום שלו. אני לא יודע אם אני יכול, אבל כן יודע שאעשה כל מה שביכולתי כדי שזה יקרה. כרגע המסעדה סגורה. נכון לעכשיו היא סגורה לתקופת השבעה, אבל אני לא יכול להבטיח שביום ראשון היא תהיה פתוחה. השאיפה היא להנציח את דין בכל דבר שאעשה. 'מנצ'וק' לגמרי הייתה חלום שלו".
ואכן, בסוף אוקטובר המקום נפתח. "עשינו אירוע פיילוט. הבאנו 60 חברים וקרובי משפחה כדי לקבל משוב", מספר רוזנבאום. "בסופו של דבר, החלטנו על קונספט של 'מנצ'וק': מן זה לחם, וצ'וק זה סוד. אני לא יכול לספר לך בדיוק מה זה. למעשה פיתחנו חמישה סוגים של מנות הנקראות 'מנצ'וק'. מדובר בירקות צרובים על ממרח של ירקות עם ביצה עלומה. המנה מוגשת עם חלה ושלושה מטבלים. דין יצר מנה מקורית לגמרי. המקום התחיל לעבוד, ממש יכול היה לתפוס. התחלנו לגדול קצת, ואפילו גייסנו שני עובדים. התחלנו את ההרצה. בעוד שבועיים הייתה אמורה להיות הפתיחה הרשמית של המקום. כבר תכננו איפה נתלה בלונים, סטיקרים, מה המבצע שנצא איתו. חשבנו על הכל".
דביר בסינו (24) הצטרף למסעדה כמלצר. "אני מכיר את טדי כבר המון זמן", הוא מספר. "הוא ודין התחילו להגשים את החלום. כשהמקום נפתח הייתי בין עבודות, ישר רצתי לטדי ואמרתי: 'אני בא לעבוד איתך'. היינו רק שלושה עובדים. כולם היו עושים הכל אחד בשביל השני. פתאום הייתי מוצא את עצמי שלוש שעות במטבח עם דין, כשהוא מלמד אותי לקלף בצל ולהכין מנות".
"דין היה המלך של המטבח ואני הייתי עושה את כל השאר", מספר רוזנבאום. "אבא של דין היה בקטע של משקיע. התחלקנו באחוזים. הוא היה השותף השקט מה שנקרא. ההסתכלות שלנו הייתה קדימה. דין היה מאוד חכם, לא חשב לטווח קצר. רצה ליצור משהו חדש, רצה להיות איש העסקים הכי מוצלח, והוא היה בדרך לשם".
גם רוזנבאום נזכר בפעם האחרונה שראה את שושני. "סגרנו בערך בשעה 15:00 בשישי", הוא משחזר. "דין שאל אותי אם אני רוצה לבוא לאחותו לשחק פינג פונג. אמרתי שאני חייב להוציא את הכלבים שלי. אז הוא אמר: 'לך, אני אסגור פה'. זאת הפעם האחרונה שראיתי אותו".
כשראה את תמונת הבניין המוצף, רוזנבאום רץ החוצה. "ראיתי המון כתבים, המון בלגן, הכוחות התחילו להגיע", הוא מתאר. "התחלנו להפעיל חמ"ל, לנסות להבין איפה הם נמצאים. ידענו שסתיו סגרה להם מסאז' לשעה שתיים וחצי בצהריים, אז היינו בטוחים שהם שם. באזור השעה שלוש וחצי הוריו ומשפחתו של דין הגיעו ונסעו לתל השומר. כולנו דהרנו לתל השומר בגשם. ציון נכנס פנימה ויצא החוצה בדמעות. אחר כך אנחנו נכנסנו להיפרד מהבן אדם, מהגוף שלו. נישקנו אותו".
עומר ישראלי (25) התחיל לעבוד במסעדה רק לפני שבועיים כטבח. "מעבר לכך שדין לימד אותי מטבח, נחשפנו אחד לשני ברמה הרבה יותר עמוקה", הוא מספר. "אנחנו חברי ילדות, גדלנו ביחד. כשדין וטדי פתחו את המקום, באנו לשבת שם כמה פעמים. דין הציע לי ברוחב לב לבוא ולעבוד איתו".
"נשבר לי הלב", מוסיף בסינו. "זה בן אדם שאתה עובד איתו שישה ימים בשבוע, הוא מספר לך על חייו, אתה פותח בפניו את הלב. כל התמונות בטלפון שלי הן תמונות שצילמתי אותו. זה כאב לב. חד־משמעית אני רוצה שהמסעדה תמשיך לפעול. אמרתי לטדי שנעשה הכל כדי להמשיך את החלום של דין, אבל אנחנו עוד לא במקום לחשוב איך עושים זאת".
"כמובן שאני רוצה להמשיך את החלום של דין", אומר האב, ציון. "הבן שלי יצר במסעדה שלו מנה של אור. כל מי שטעם ממנה, טעם מעט אור. כסף לא מעניין אותנו. מה שמעניין זה האור שהוא הפיץ במנה הזאת. אני מרגיש שהבורא מנחה את העולם הזה, הכל כתוב לנו, ומהצער הזה צריך להביא אור בעולם. אנחנו כמובן רוצים להמשיך בפרויקט האור. הייתי רוצה שכל בן אדם יטעם מהמנה הזאת, שזאת תהיה המצבה של דין".