משרד הבריאות פרסם הערב (חמישי) לראשונה מסמך רשמי ובו הנחיות המתייחסות לנגיף הקטלני "קורונה". המסמך כולל הנחיות לבתי חולים, מרפאות הקהילה וכן לתושבים. באופן מפתיע, המסמך מדגיש שלנוסעים לסין אין בשלב זה אזהרת מסע, אך כן נכתב כי "יש לשים לב כי ישנן מגבלות תנועה המוחלות על ידי השלטון הסיני בערים שונות ויש להתעדכן עליהן בזמן אמת". אולם, במסמך מודגש שלא ניתן לשלול אפשרות של הגעת מקרים לישראל.

בהנחיות, עליהן חתומות ראש שירותי בריאות הציבור, פרופ' סיגל סדצקי וראש חטיבת הרפואה, ד"ר ורד עזרא, מצוינות גם המלצות לכל הנוסעים לווהאן, בהן הימנעות ממגע עם בעלי חיים, חיים או מתים והימנעות משהייה בשווקי בעלי חיים; הימנעות מקשר הדוק עם אנשים הסובלים ממחלה נשימתית חדה; הקפדה על רחיצת ידיים עם מים וסבון או בחומר חיטוי לעיתים קרובות ולאחר שיעול ועיטוש, ולאחר מגע עם אדם חולה או סביבתו וכן הימנעות משהיה בלתי-הכרחית במוסדות בריאות בווהאן.

עוד מותוות הנחיות למקרה של הופעת מחלה נשימתית (חום ושיעול) בעת הנסיעה או בתוך 14 ימים משהייה אחרונה בווהאן.  אם אלה מופיעים בחו"ל, ההנחיה היא לצמצם מגע עם אחרים כדי לא להדביק אותם; כיסוי הפה והאף בעת שיעול ועיטוש וכן לשקול פניה לעזרה רפואית בתלות בחומרת המחלה ובמקום השהיה.

אם התסמינים מופיעים בישראל, ובתוך 14 ימים משהייה אחרונה בווהאן - יש לפנות בהקדם למחלקה לרופאה דחופה בבית חולים קרוב, כאשר יש להודיע מראש טלפונית וליידע את צוות המיון שהמטופל סובל ממחלה נשימתית ושהה בווהאן. בנוסף, יש יש להימנע מנסיעה בתחבורה ציבורית, ועד לבדיקת הרופא אף מומלץ לכסות את הפה ואת האף במסכה כירורגית או בבד זמין אחר. עוד נכתב כי בכניסה למרפאה או לחדר מיון יש לדווח מיידית לפקיד הקבלה או לאחות על סימני המחלה ועל הקשר לשהייה בווהאן ב-14 יום טרם הופעת סמני המחלה.

מאז אמצע חודש דצמבר האחרון  דווח בעיר ווהאן, מחוז חוביי בסין על צבר תחלואה בדלקת ריאות ממקור נגיפי(חום, שיעול, קוצר נשימה ותסנינים דו- צדדיים בצילום חזה). בחלק מהחולים בודד זן חדש של נגיף קורונה השונה מנגיפי ה- MERS וה- SARS, והוא מכונה novel coronavirus 2019.

על פי דיווח המרכז האירופאי לבקרת מחלות (ECDC), נכון להיום (חמישי) אובחנו 614 חולי nCoV מאומתים, מהם 603 בסין (מרביתם בווהאן), עם 17 מקרי פטירה. בדיווחים הראשוניים, ברוב החולים נמצא קשר לשוק בעלי חיים ומאכלי ים גדול בעיר. הנגיף בודד מדגימות שנלקחו מהשוק, שנסגר בדצמבר האחרון לצורך ניקיון וחיטוי. ידוע עד עתה על 15 מקרי הדבקה בקרב צוותים רפואיים בעיר ווהאן. שירותי הבריאות של סין עוקבים אחרי אלפי מגעים. כמו כן, אובחנו מקרים בהונג קונג (1), טאיוואן (1), מקאו (2) תאילנד(4), יפן (1), דרום קוריאה (1) וארה"ב (1) - כולם עם קשר אפידמיולוגי לווהאן או למקרי מחלה.

כמו כן, ארגון הבריאות העולמי מאשר שקיימת אפשרות להעברה מאדם לאדם. תקופת הדגירה המשוערת היא חמישה עד שבעה ימים, כשהטווח נע בין שניים ל-14 יום.

בשל חגיגות השנה הסינית החדשה שעתידות להתקיים בחודש הקרוב, קיים חשש מוגבר להפצת המחלה בתוך סין ומחוצה לה. ה-ECDC מעריך את הסיכון להבאת מקרים לאירופה כבינוני. כאמור, במסמך של משרד הבריאות מודגש כי לא ניתן לשלול אפשרות של הגעת מקרים לישראל.