הממשלה אישרה היום (שני) את הצעת המחליטים להכרת המדינה בפרשת ילדי תימן, המזרח והבלקן והעברת פיצוי כספי למשפחות שנפגעו בשנות קום המדינה. במסגרת ההחלטה שאושרה, ממשלת ישראל מביעה צער על האירועים שהתרחשו בימיה הראשונים של המדינה, ומכירה בסבלן של המשפחות אשר ילדיהן היו חלק מפרשה כאובה זו. 

הממשלה אישרה את מתווה הפיצוי הכספי עבור המשפחות שנפגעו בסך 162 מלש"ח שיחולקו באופן הבא: 150 אלף ש"ח לבני משפחה אשר ילדם נפטר ולא נמסר למשפחתו דבר פטירתו בזמן אמת ובכלל זה נסיבות פטירתו, או שהילד נפטר ומקום קבורתו לא אותר, או שמקום קבורתו אותר באיחור ניכר.  כמו כן, אושר פיצוי בגובה 200 אלף ש"ח לבני המשפחה הנפגעת, במקרה שמסקנת הוועדה האחרונה הייתה כי לא ידוע מה עלה בגורלו של הילד. 

עוד הוחלט כי בני המשפחות, שנקבע באחת משלוש הוועדות שעסקו בפרשה (ועדת חקירה לגילוי ילדי תימן, הוועדה לבירור גורל ילדי תימן הנעדרים וועדת החקירה הממלכתית בעניין פרשת היעלמותם של ילדים מבין עולי תימן בשנים 1948-1954), שילדם נפטר או שלא נודע גורלו יוכלו להגיש בקשה לפיצוי כספי במהלך החודשים יוני-נובמבר 2021. ההחלטה גובשה בשיתוף משרדי האוצר והמשפטים.

ראש הממשלה, בנימין נתניהו, אמר: "הבאתי לאישור הממשלה החלטה לפיצוי המשפחות שנפגעו בפרשת ילדי תימן, המזרח והבלקן. זאת פרשה מהכואבות בתולדות מדינת ישראל. הגיעה העת שהמשפחות שהתינוקות שלהן נלקחו מהן, יקבלו הכרה מהמדינה ומממשלת ישראל, וגם פיצוי כספי. הפיצוי אינו יכפר על הסבל הנורא שהמשפחות עברו ועוברות, זהו סבל בלתי נסבל. יש להביא למשפחות שסבלן גדול מנשוא את מעט הנחמה שמגיעה להן. אני מבקש משר החינוך לכלול את פרשת ילדי תימן בספרי הלימוד של תלמידי ישראל, יש להכיר את הפרשה הזאת. אני מודה לשרים, לשרות, לחברי ולחברות הכנסת, גם לח"כ לשעבר נורית קורן שפעלו למען הנושא הזה ולמנכ"ל משרד רה"מ צחי ברוורמן שהוביל את הנושא בהצלחה".

שר האוצר, ישראל כ״ץ, הוסיף: ״בהחלטה זו מכירה ממשלת ישראל בפרשה כואבת שצרובה בתולדות המדינה, ואשר חקירתה טרם באה לידי סיום. אנו נפעל כדי למצות את זכויותיהם של בני המשפחות הדואבות, שנושאות עמן את הכאב עד לעצם יום זה, ובכך נתחיל לרפא ולו במעט את פצעי ההיסטוריה. לצד זה נפעל לקידום הנצחת מורשת יהודי תימן המפוארת, השזורה לנצח בתולדות עמנו״.

עמי משולם, בנו של הרב עוזי משולם ז"ל, אמר: "לפני מספר שנים, בכנס שהתקיים בכנסת בעניין חטיפת הילדים, אמרנו לתימנים שחגגו באופוריה "עובדים עליכם בעיניים". ההשתקה המתוחכמת של הפרשה (הכוללת רדיפה שיטתית והכפשות כנגדנו עד היום), ממשיכה בעזרת התימנים הטיפשים (מבלי להכליל) שמקדמים בברכה ובהתרפסות את דמי השתיקה המוצעים, תוך שהם מתמסחרים על כאב הוריהם. כל הורה שפוי שנגנב לו ילד לא יהיה מוכן לוותר על המידע אודות ילדו - בשום מחיר שבעולם! כדאי לזכור, גם הסכם השילומים עם גרמניה הגיע רק לאחר הודאה בפשע שביצעה.  אך העדה התימנית, בקפיצתה לקבל את דמי "הלא יחרץ" על חשבון האמת, ריסקה את תחתית סולם הבושה והקלון, ולא בפעם הראשונה".

הפגנה על חטיפת ילדי תימן (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
הפגנה על חטיפת ילדי תימן (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)

מעמותת עמר"ם נמסר: "בתגובה להחלטת הממשלה הצפויה לקבוע פיצויים לחלק ממשפחות ילדי תימן, מזרח ובלקן החטופים, אומרים בעמותת עמר"ם כי אמנם מדובר בצעד שמבקש לבוא לקראת המשפחות, אולם הוא חלקי בלבד ואינו מספק מענה ראוי וכולל בפרשה. בשנים האחרונות נעשו ניסיונות הידברות של עמותת עמר"ם והעמותות  הפעילות בנושא מול גורמי ממשלה, אך אלה לא צלחו, על רקע סירובה של המדינה לקחת אחריות באופן מלא על חטיפת ילדי תימן, מזרח ובלקן. ההחלטה הצפויה להתקבל היום, חסרה את המרכיב המשמעותי ביותר בתהליך לקיחת האחריות- התנצלות רשמית של המדינה בפני משפחות ילדי תימן, מזרח ובלקן. בהקשר זה יש לציין כי ההחלטה הנוכחית התקבלה ללא דיאלוג עם המשפחות והעמותות הפעילות בנושא, ובלי מרכיב זה לא ייתכן תהליך של תיקון וריפוי. 

"בנוסף, ההחלטה כוללת כשלים מהותיים כגון הפרדה שרירותית ומדירה בין משפחות אשר פנו לוועדות, וזכאיות להגיש בקשה לפיצויים, לבין משפחות אשר לא עשו כן. על המדינה להציע פתרונות אשר כוללים את כל המשפחות אשר ילדיהן נעלמו לאחר שנלקחו ע"י מוסדות המדינה, שכן רבות מהמשפחות לא פנו לוועדות מתוך אי-אמון בממסד או מתוך תום ליבן בשעת פעולת הוועדות. יש לציין כי הוועדות אף הגבילו את נגישותן למשפחות על רקע גילאי הילדים, ושנים מסוימות שנקבעו מראש.

"עמותת עמר"ם שבה ודורשת ממדינת ישראל לקחת אחריות על העוול הקשה שנגרם למשפחות יוצאות תימן, מזרח ובלקן. תהליך זה יכלול הכרה מצד המדינה והתנצלות בפני המשפחות, הקמת מערך סיוע לחיפוש נעדרים ואיחוד משפחות הכולל פתיחה מלאה של תיקים וארכיונים, הטמעת הפרשה בתכנית הלימודים במערכת החינוך, הקמת אתר מחקר והנצחה, ניקוי שמו של הרב עוזי משולם ז"ל ומיסוד יום זכרון ומודעות בלוח השנה.

"יש לציין כי ההחלטה על פיצויים כספיים מתגבשת על רקע תביעות נזיקין שהוגשו על ידי חלק מהמשפחות, בליווי פעילים ומשפטנים. הליך הפיצויים כרוך בחתימה על ויתור וסילוק כל תביעה כספית שקיימת, עתידית או שהוגשה בעבר. עמותת עמר"ם תמשיך לעדכן על כל מידע נוסף שיתקבל בנושא זה".

הפגנה על פרשת ילדי תימן החטופים (צילום: איתן אלחדז, TPS)
הפגנה על פרשת ילדי תימן החטופים (צילום: איתן אלחדז, TPS)

האיגוד הספרדי העולמי מסר: "החלטת הממשלה פוגעת ברגשות המשפחות שילדיהן נעלמו באחריותה. בהחלטת הממשלה נכתב כי הפיצוי נעשה לפנים משורת הדין. אך זוהי פגיעה בהיסטוריה ובכאב שהמשפחות נשאו בלבבן כל יום מאז שאיבדו את ילדיהם. פיצוי לכשעצמו אינו מספיק. על הממשלה להכיר באחריות של מדינת ישראל לאירועי היעלמות הילדים. אם שלוש ועדות חקירה לא הספיקו, יש לצאת עם אמירות ברורות והכרה באחריות. את פרשת חטיפת ילדי תימן, הבלקן והמזרח צריך לכתוב בספרי ההיסטוריה ולא לנסות למחוק אותה כאילו לא הייתה. 

"נשיא האיגוד, פרופסור שמעון שטרית איבד בעצמו את  אחותו שרה שנעלמה בהיותה בת עשרה חודשים כאילו בלעה אותה האדמה. הכאב, הגעגוע, החלל והאובדן שאין לו הסבר פערו חור גדול במשפחה".

"הורי עליהם השלום, אחיי, אחיותי ואני מעולם לא שכחנו את אחותי שרה, ומעולם לא איבדנו תקווה למצוא אותה לאחר כל השנים. דמעות רבות ולילות ארוכים שלא מצאנו מנוח. הורי והורי הילדים האחרים היו מתהפכים בקברם לו היו יודעים כי מדינת ישראל לאחר כל השנים מסרבת להכיר באחריותה ומנסה לטייח את האחריות באמצעות "פיצויים לפנים משורת הדין", אמר שטרית.