ב-22 באפריל 2021, שבוע לפני ההילולה במירון שהסתיימה באסון כבד ובה נמחצו למוות כ-45 בני אדם, השתתפו השר אוחנה, המפכ"ל והקצונה הבכירה של המשטרה ונציגי המקומות הקדושים בישיבה בה הוקלטו דבריהם, ובה נשמעו בין היתר גורמים שהזהירו מפני סכנת בטיחות באתר. ההקלטות שנחשפו הערב (רביעי) בחדשות 13 חושפות אור על המחדלים והגורמים שהתריעו כי ההילולה תיגמר באסון.

מפקד המחוז הצפוני שמעון לביא היה הראשון שניסה להדליק נורות אדומות, וכך נשמעה האזהרה הראשונה שנתן לשר הפנים דאז אמיר אוחנה, לאחר שזה שאל: "מה הסבירות של תרחיש שאחת החסידויות שלא קיבלה את מבוקשה אומרת "אני עולה ויהיה מה שיהיה", ואז מתנגשים שם למעלה? יש סבירות כזו?"

שמעון לביא, מפקד המחוז הצפוני, השיב: "הם יכולים לעלות, לא להדליק. בסוף יש פה מתח אדיר בין בטיחות לבין בריאות. המתח הזה צריך למצוא את האיזון...אני אומר פה על השולחן: אנחנו מצפים ל-10 אלפים, יהיו הרבה יותר. אנחנו מוכנים להרבה יותר, בסוף מה שיגבר-וזאת גם הנחיית המפכ"ל-בוודאי בתפיסת העולם שלנו, זה שיקולי הבטיחות שמעל הכול. כל מה שקשור להתנהגות המון, דוחק ולחץ קהל זה אנחנו וזה גם בראש סדר העדיפויות".

זו הייתה רק האזהרה הראשונה שנתן מפקד המחוז לביא. לאורך כל הישיבה, גם הוא וגם ראש אג"מ דאז אמנון אלקלעי ניסו להדליק נורות אדומות. "בכל מקרה השר, הבטיחות גוברת על העניין הזה. הדגש המרכזי פה הוא לעשות פעילות שחלילה לא תהיה בעיה של תשתיות של בטיחות. הדבר השני הוא מוכנות לאר"ן. בכל מקרה, השר ואני אומר בכל מקום שהבטיחות גוברת על העניין הזה. צריך לעשות הכול למנוע צפיפות", הדגיש אלקלעי. 

מפקד מחוז צפון במשטרה שמעון לביא (צילום: דוד כהן, פלאש 90)
מפקד מחוז צפון במשטרה שמעון לביא (צילום: דוד כהן, פלאש 90)

אמיר אוחנה שאל מתי היה אירוע בו נרמסו אנשים, ונמחצו, ונשמעו קולות שהדגישו כי זה כמעט קורה בכל שנה. מפכ"ל המשטרה, קובי שבתאי השיב: "יש פה אנשים שאיבדו הרבה קלוריות מהפחד ומההתמודדות של לשמור את הילדים באוויר". הניצב הדגיש לשר עד כמה יהיה צפוף: "בבית"ר עלית נמכרו 12 אלף כרטיסים". אמיר אוחנה שאל אותו האם מדובר בהרבה, והניצב אמר כי מדובר ב"המון כרטיסים". 

במקביל, מחוץ לישיבה מתנהל מסע לחצים של גורמים דתיים מכל הזרמים לאפשר כניסה של כמה שיותר אנשים להילולה. זה מגיע עד לראש הממשלה דאז בנימין נתניהו ואף לשר הפנים אריה דרעי ואחרים. הלחץ הזה מורגש היטב באותה ישיבה, בין היתר על ידי השר אוחנה.

אמיר אוחנה: "אם נצהיר שאפשר 20 אלף יספיקו?"
שמעון לביא, מפקד המחוז הצפוני: "אנחנו מעריכים שיהיו 50 אלף".
אמיר אוחנה: "אני מנסה לצמצם את הפער בין מה שמוצהר לבין מה שיהיה בפועל על ידי הגדלת הכמות המותרת".

מפכ"ל המשטרה, קובי שבתאי: "ההחלטה הייתה על סמך החלטה של 10 אלף איש. אם יוחלט על יותר - לא נתעמת עם אנשים על הכמויות. יהיה דוחק, כל המחיצות יפתחו. הרעיון הוא למנוע צפיפות שעשוי לגרום לאירועים בטיחותיים".
אמיר אוחנה: "ניכר שההיערכות של משטרת ישראל היא מאוד משמעותית. אני מקווה שתהיה לכם פתיחות על שש חסידויות שנותרו לא מרוצים".

אמיר אוחנה מעיד בוועדת החקירה לאסון מירון (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
אמיר אוחנה מעיד בוועדת החקירה לאסון מירון (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)

גם באגף התנועה ביקשו להגביל את מספר המשתתפים לעשרת אלפים, אבל אוחנה דואג דווקא לחברי הכנסת. 
אוחנה: "אפשר לאשר ל-20 ח"כים לא?".
קצין: "אם אנחנו מקבלים בקשות מראש, אנחנו נותנים להם".
בשלב הזה מזהיר נציג כבאות והצלה בדיון מפני קריסה. "זה יכול להיות מאד משמעותי", הוא אומר.
אוחנה: "זה קרה?".
נציג כב"ה: "כן".
לביא: "ב-1911 קרסה המרפסת של קבר הרשב"י. 13 איש נפצעו. לא היה רופא ונאלצו להביא וטרינר שהגיע על חמור".

נציג המקומות הקדושים: "היו לנו דו"חות בטיחות שהיינו צריכים לתקן. כל מיני דברים ולא ידעו אם נספיק לתקן אותם עד ההילולה. פרסנו בפני מפקד המחוז את כל הדו"חות ההנדסיים. תיקנו את הכול. באמת. ביי דה בוק. לא לקחנו פה שום סיכון".

במשך ימים רבים ביקשו במחוז הצפוני של המשטרה לקבל מוועד המקומות הקדושים ומוועדת החמישה רשימה של החסידויות שיזכו לבצע את ההדלקה המסורתית על ההר. אלא שאף אחד לא מיהר להביא רשימה שכזאת ורק הפעילו לחץ לאשר עוד ועוד הדלקות ובסוף ביקשו גם מהשר אוחנה למצוא להם פתרון.

"אנחנו לא סומכים על הנס. זה אירוע שצריך נס כדי שיעבור בשלום והאחריות היא של הממ"ז והאחריות המלאה וגם הסמכות חלילה צריכה להיות שלו", אמר נציג המקומות הקדושים. "כמו שהממ"ז אמר: יש פה לחצים רבים ויש כל מיני גורמים שמרגישים לא תקין עם העניין של למה חסידות כזאת כן וחסידות כזאת לא. אני לא חושב שהמשטרה צריכה לקבוע. העסק הזה יוצר מרמור ותסיסה במגזר".

קובי שבתאי (צילום: דוברות המשטרה)
קובי שבתאי (צילום: דוברות המשטרה)

המפכ"ל: "השר (אוחנה), אם היו מסתדרים זה משהו אחר. היינו צריכים לקבל החלטות. אנחנו לא יכולים לחכות לדקה ה-90. מי שטוב לו, אהלן וסהלן. מי שלא טוב לו.. מי צריך את כאב הראש הזה?".
לביא: "אי אפשר לרצות את כולם. איך? מתמטיקה זה לא הגיוני בקיבולת".
המפכ"ל: "פתרנו לכם את הבעיות. אנחנו לוקחים אחריות".

בשלב הזה האווירה בישיבה השתנתה והטונים מתחילים לעלות. "כולם חייבים בהמלצות והנחיות", אומר המפכ"ל ופונה לנציג המקומות הקדושים. "אדוני, אתה רוצה את האחריות? קח טבלה ריקה ותביא את שמות. אתה זורק פצצה ורוצה שאני אפרק אותה. מי שרוצה פה בשולחן ויש לו יותר בינה ושיקול דעת ואנחנו לא מבינים כלום ממה שעשינו. מתנצל על ההתלהמות. אני מעצבן את עצמי ומדבר".

למרות שבמחוז הצפוני ובאגף המבצעים מבקשים הגבלת כמות משתתפים לעשרת אלפים, כולם מבינים שבלי תקנות יגיעו הרבה יותר. לביא: "אנחנו הולכים להוציא הודעות לציבור. להסביר לכולם ששטח ההר מוגבל".
אוחנה: "אם היינו מגדילים את מספר האנשים במתחם ההדלקות מ-10 ל-20 אלף – היה מקל עלייך".
לביא: "אני מעריך שעל ההר יהיו 50 אלף".
אוחנה: "אז אני מבקש לצמצם את הפער למה שמוצהר למה שבפועל. עדיף לך שיהיו 20 אלף לא?".
לביא: אני גם אמרתי לכל אחד בסוף השיקול של לחץ קהל גובר על הכול. אם יש לחץ של קהל, אכניס יותר קהל".
אוחנה: "הכול ברור וידוע. אני רק אומר, אם אני מגדיל את הכמות המותרת, אני מצמצם את הפער שבין מה שיהיה בפועל למה שיהיה".
המפכ"ל שבתאי: "בגלל זה אמרנו – יהיה פתוח לגמרי".
אוחנה: "אנחנו לא רוצים לפרוץ את כל הגבולות. אמרו עשרת אלפים, האם זה יקל עליכם נגיד 20 אלף? עוד לא הייתה החלטת ממשלה".

מפכ''ל המשטרה קובי שבתאי  (צילום: יונתן זינדל פלאש 90)
מפכ''ל המשטרה קובי שבתאי (צילום: יונתן זינדל פלאש 90)

בסיכום הדיון חוזר המפכ"ל שבתאי על המלצתו להשאיר את ההר פתוח ומבהיר שאין לו שום כוונה להתעמת עם הקהל שמגיע. "סוגיית הקורונה מטילה מגבלות כאלה ואחרות", אמר המפכ"ל. "המלצתנו הבסיסית הייתה שנושא הסדר פה גובר על הנושא הבריאותי ולכן ביקשנו בבקשה הראשונה שלנו לאשר פתיחה מלאה של ההר על מנת לא לייצר את כל המגבלות שיש לנו כרגע. אם יוחלט על יותר מזה, רק אני מדגיש, אנחנו לא מתכוונים להתעמת. אם יהיה דוחק, כל המחיצות ייפתחו וכל הרעיון הוא למנוע אירוע של צפיפות שעשויים לגרום לאירועים בטיחותיים".

על אף האזהרות ותרחישי האימים שהוצגו, השר אמיר אוחנה אומר בסיום הישיבה שהוא סבור שההכנה הייתה ראויה. למרות החשש הכבד מצפיפות, הוא מבקש להגיע להסדר עם החסידויות שלא קיבלו אישור הדלקה.

"ניכר שהיערכות המשטרה קודם כל כאחראית על האירוע היא מאוד משמעותית. נראה שכל התרחישים לפחות הסבירים קיבלו מענה וקיבלו כיסוי", אומר אוחנה באותה ישיבה. "הדבר שאני הכי חושש ממנו זה כמובן איזשהו אירוע ביטחוני. הסוגיה של מי ראוי להדליק ראויה שתיפתר על ידי המקומות הקדושים, אבל הפתרון של המקומות הקדושים נותנים הוא לא פתרון כי הם נותנים מתווה שאיננו ישים. מקווה שתהיה לכם איזה פתיחות והשישה שנותרו לא מרוצים, שתהיה להם גמישות".

בתגובה לחשיפת ההקלטות, מטעם משטרת ישראל נמסר: "בסמגרת העברים החומרים לוועדה, התברר שאין פרוטוקול כתוב לדיון. המשטרה היא זו שפעלה כדי למצוא את הקלטת הדיון למרות שהתקיים במשרד לביטחון הפנים, ומרגע שהתברר שיש הקלטה - המפכ"ל הורה על העברתה לועדה. דברי המפכ"ל בדיון מחזקים את טענות המשטרה לאורך כל הדרך, ויש להאזין לכל הדיון כדי להבין את עמדת המשטרה, ולא לגזור ממנו חלקים ולתת להם פרשנות שגויה. כידוע, האירוע מצוי תחת בדיקה של ועדת חקירה ממלכתית ועל כן, בשלב הזה, לא נוכל להשיב לגופם של דברים".