לראשונה מאז פרוץ המלחמה, השבוע החלו גני הילדים לחזור לפעילות ביישובים המפונים באצבע הגליל. עם חזרת המשפחות הראשונות, נפתחו ביום ראשון גני הילדים והפעוטון בקיבוצים המפונים שניר ודפנה, שניים מתוך 14 היישובים שפונו בתחילת הלחימה.  

פתיחת המסגרות נעשתה בשיתוף פעולה בין הקיבוצים, המועצה האזורית גליל עליון ומשרד החינוך, במטרה להעניק פתרון חינוכי למשפחות הבוחרות לשוב. נכון להיום, 11 ילדים נכנסו לגן הילדים ושבעה פעוטות לפעוטון בקיבוץ שניר, ובמקביל שבעה ילדים החלו את לימודיהם בגן בקיבוץ דפנה.  

"עד 1 במרץ – כל גני הילדים אמורים להיפתח"

ראש מועצת גליל עליון, גיורא זלץ, מדגיש כי פתיחת הגנים היא חלק מהיערכות רחבה יותר להשבת חיי הקהילה למסלולם. "כבר יש לא מעט תושבים שחוזרים ליישובים שפונו, בהם גם בגושרים ובדפנה. היה לנו ברור שכאשר משפחות עם ילדים מתחילות לחזור, יש להחזיר גם את מסגרות החינוך לפעילות באופן מסודר", הוא אומר בשיחה עם "מעריב".

שקי חול בגן ילדים בצפון (ארכיון)
שקי חול בגן ילדים בצפון (ארכיון)

לדבריו, בשיתוף פעולה עם הצבא, משרד החינוך והרשויות המקומיות, התקבלה ההחלטה להחזיר לפעילות את הגנים ביישובים שבהם יש מספיק ילדים. "אני מקווה כי עד 1 במרץ כל גני הילדים ביישובים המפונים ישובו לפעול". 

נכון להיום, ההיערכות כוללת גם פתיחה מחודשת של בתי הספר ביישובים כפר גלעדי, יראון וסאסא. ביישובים אלה מבוצעות עבודות שיפוץ והתאמות ביטחוניות, על מנת להכין את המוסדות לקליטת התלמידים בתנאים בטוחים. הפתיחה מותנית באישור הצבא, אשר בוחן את רמת המיגון וההיערכות הביטחונית ביישובים הסמוכים לגבול.  

"חלק מהגנים נסגרו למשך 16 חודשים, מה שהוביל להזנחה ולנזקים שונים. בחלק מהמקרים, כוחות צבא שהו במבנים, מה שהצריך שיקום נוסף. ביצענו עבודות תחזוקה מקיפות – ניקיון, צביעה ושיפוץ תשתיות – כדי להחזיר את הגנים והכיתות למצב תקין", מסביר זלץ.  

תהליך החזרה ליישובים אינו אחיד, ולכל משפחה שיקולים משלה. זלץ מדגיש כי ישנה הבנה מלאה לכך שלא כולם יכולים או רוצים לשוב כעת, אולם הנתונים מצביעים על מגמת חזרה ברורה.

שריפה בעקבות ירי הרקטות לאצבע הגליל (ארכיון, צילום: באסל עווידאת, פלאש 90)
שריפה בעקבות ירי הרקטות לאצבע הגליל (ארכיון, צילום: באסל עווידאת, פלאש 90)

"אני שמח לראות שמשפחות מקבלות החלטה לחזור, אבל בסופו של דבר זו בחירה אישית של כל אחת. יש מי שיחליטו שלא לחזור עד סוף שנת הלימודים, וזה לגיטימי. עם זאת, אנו מעריכים כי עד 1 במרץ, כ-70% מהתושבים שהתפנו ישובו לבתיהם", הוא אומר.  

למרות החזרה לשגרה, המציאות הביטחונית לאורך הגבול הצפוני עדיין מורכבת. "נכון, הגבול הצפוני רחוק מלהיות מקום שקט לחלוטין, והוא לעולם לא יהיה 'שוויץ'. המציאות הביטחונית בשנים הקרובות תהיה חלק בלתי נפרד משיקולי החיים שלנו", אומר זלץ.  

עם זאת, הוא מבקש להעביר מסר אופטימי וברור: "רמת הביטחון בגבול הצפוני היא גבוהה מאוד, ואנחנו כאן כדי להמשיך לבנות ולשגשג. מי שבחר לחיות במדינת ישראל צריך להמשיך לחתור לצמיחה, בדיוק כפי שהיה כאן לפני הפינוי".