הציבור הדתי לאומי חצוי בין 53% מהם שאומרים שאין כיום בכנסת מפלגה שמייצגת אותם, לבין 43% שאומרים שכן. כך עולה מסקר שנערך על ידי מכון המחקר "לזר מחקרים" בראשות ד"ר מנחם לזר, עבור תנועת "הנתיב השלישי".

מפילוח נתוני הסקר עולה עוד, כי קיים הבדל מובהק בין חברי קבוצת המשנה השמרנית בציבור הדתי, שרובה (69%) חשה שיש מי שמייצג אותה, לבין כמעט כל חברי קבוצת המשנה הליברלית (80%) שטענו שאין להם ייצוג בכנסת הנוכחית.

אותה תוצאה התקבלה לגבי דמות פוליטית. 53% טענו שאין כיום דמות פוליטית שמייצגת אותם, לעומת 47% שטענו שכן. גם הפעם, רוב הדתיים השמרניים (66%) ענו בחיוב, לעומת רוב (69%) מהדתיים הליברליים שהשיבו בשלילה. מי שאמרו שיש דמות פוליטית שמייצגת אותם, התבקשו לציין את שמה באופן פתוח.

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' (צילום: מארק ישראל סלם)
שר האוצר בצלאל סמוטריץ' (צילום: מארק ישראל סלם)

שר האוצר בצלאל סמוטריץ צויין על ידי 27% מהמשיבים (47% מהשמרנים, 21% מחברי קבוצת המיינסטרים ואף אחד מהליברלם). אחריו דורגו ראש הממשלה בנימין נתניהו (18%), ח"כ איתמר בן גביר (16%) ונפתלי בנט (11%). שאר הדמויות שהוזכרו צויינו בשכיחות מועטה בלבד.

מבין שורה של דמויות שהוצגו למשיבים (שיכלו לסמן יותר מתשובה אחת), קיבל תא"ל במיל' עופר וינטר את מירב הקולות (60% מהמשיבים ציינו אותו, במיוחד בקבוצה השמרנית – 77%) ולאחריו הרב שי פירון, שקיבל 27% תמיכה (במיוחד בקבוצה הליברלית – 37%) ועליה בלוך (25%).

עוד עולה מהסקר, כי בעיני הציבור הליברלי, הדמויות המייצגות הן נפתלי בנט עם 25%, ראש הממשלה בנימין נתניהו – 22% וח"כ חילי טרופר – 20%.

הרוב המוחלט של המשיבים (80%) מייחס על פי הסקר חשיבות להצבעה למפלגה דתית גם אם הדבר חשוב מאוד עבורם (42%), או שהוא די חשוב להם (38%). לעומתם, רק 20% השיבו שזה לא חשוב להם.

בצד הליברלי, נמצא כי למחצית מהמשיבים (47%) לא חשוב להצביע דווקא למפלגה המוגדרת דתית ולעומתם, רוב מוחלט של השמרנים (75%) אמרו שהדבר חשוב להם מאוד.

עוד עולה מהסקר, כי שיפור התנהלות הרבנות הראשית (חשוב מאוד ל-47% מהמשיבים ודי חשוב לעוד 39%) וקידום השוויון בנטל (חשוב מאוד ל-46% ודי חשוב ל-36%) – הם שני הנושאים החשובים ביותר לדברי המשיבים לטיפולה של מפלגה שהם יצביעו עבודה. לאחריהם באו היחס לזכויות נשים (חשוב מאוד ל-43%), שילוב החרידם בתעסוקה (40%) ומניעת תחבורה ציבורית בשבת (38%).

הרבנות הראשית (צילום: יונתן זינדל פלאש 90)
הרבנות הראשית (צילום: יונתן זינדל פלאש 90)

רוב המשיבים (55%) ובמיוחד חברי הקבוצה השמרנית (60%) אמרו שיצביעו למפלגה משולבת עם נציגים דתיים לאומיים לצד חרדים מודרניים, 33% אמרו שהשילוב מפריע להם, אבל כן יצביעו, אם יתחברו לאנשים או לאג'נדה של המפלגה ורק 12% אמרו שלא יצביעו למפלגה כזו.

מהסקר גם עולה, כי רובם המוחלט של המשיבים (72%) ובמיוחד השמרנים (85%) אמרו שלא יצביעו למפלגה שאינה בעלת עמדות ימין בטחוניות-מדיניות. 400 משיבים, המהווים מדגם מייצג של הציבור הדתי לאומי, השתתפו בסקר. טעות הדגימה המרבית עומדת על 4.4%.

"הסקר מביא את זעקתו של ציבור רחב בישראל, שדורש ייצוג אחר, דורש מנהיגות ודורש פוליטיקה אחרת", טען הרב ד"ר מיכאל אברהם, יו"ר תנועת "הנתיב השלישי" בעקבות הממצאים – "הוואקום הפוליטי מייצג משבר עמוק יותר של זהות ותפיסת עולם. ציבור דתי רחב מוצא את עצמו ללא מסגרת מחשבתית ואידיאולוגית שהוא מזדהה עימה וזה בא לידי ביטוי בהצבעה למפלגות לא דתיות".