הנתונים הרשמיים אולי מצביעים על ירידה בפשיעה, אבל בשטח – בשכונה ד’ בבאר שבע – התושבים מספרים על תחושת פחד יומיומית, אלימות גואה וחיים בצל פשיעה קשה. על פי ניתוח שערך אתר “מדלן” לנתוני משטרת ישראל לשנת 2024, השכונה נכנסת למקום השני בארץ במספר העבירות הכללי – 1,176 בשנה האחרונה – ובמקום הראשון בעבירות נגד הגוף, עם לא פחות מ־408 מקרים. בנוסף, חלה עלייה חדה במספר מקרי הרצח או ניסיון לרצח – חמישה בשנה אחת בלבד, לעומת אפס בשנת 2023.

יהודה אל, פעיל בארגון “תושבים למען הנגב”, מתאר מציאות עגומה שהולכת ומדרדרת: “שכונה ד' היא שכונה שיחסית בשנים האחרונות הסטודנטים נכנסו אליה ונהיה שקט. נפתחו פאבים ומסעדות, פשוט עשו שם גן עדן. אבל עכשיו המקום נהיה שוב גיהנום. הבדואים השתלטו על השכונה".

"כל לילה ויום באים לשם, משכירים בתים, פותחים בתי בושת, תחנות סמים, באים עם הרכבים שלהם ומטרידים בנות צעירות. פשוט אי אפשר להסתובב בשכונה. זה מרגיש שאתה נכנס לשכונה באיראן. פשוט מפחיד. בנות צעירות פוחדות להסתובב, סטודנטיות פוחדות לעשות הליכה, פוחדות לצאת עם הכלב להליכה, ואני לא יודע איך אפשר לטפל בנושא. כולם מיואשים. המשטרה מיואשת", הסביר.

שכונה ד' בבאר שבע (צילום: פלד ארבלי)
שכונה ד' בבאר שבע (צילום: פלד ארבלי)

לצד תחושת חוסר האונים הקשה, יש גם קולות מעט שונים. שני נעים, סטודנטית הלומדת באוניברסיטת בן־גוריון ותושבת השכונה, דווקא מציגה צד אחר של החיים במקום: “אני גרה עם שתי שותפות פה בשכונה. המחירים והדירה עצמה באמת היו נוחים, וכמובן הקרבה לאוניברסיטה. כן, ברור שיש מקומות שבלילה יותר מפחיד להסתובב בהם. יש מקומות שאני יודעת לא לעבור שם בלילה נגיד. אבל באמת, בסך הכול, האווירה פה בשכונה היא מעולה. יש פה הרבה סטודנטים והרגשה טובה".

אך בעלי עסקים מקומיים, הנמצאים בחזית הרחוב מדי יום, מרגישים את הפער בין התחושות לתמונה הגדולה. אחד מהם, שביקש להישאר בעילום שם, טוען כי המצב חמור הרבה יותר: “אין מה לעשות, תמיד יהיה פשע – זאת השכונה. לא משנה כמה סטודנטים יחיו פה, יש פה גם את הצדדים היותר בעייתיים. העירייה עובדת וכך גם המשטרה, אבל לדעתי הבעיה היא שהסטודנטים מסתירים את המצב הבעייתי של רחובות בשכונה, עם פשיעה כל דקה ביום. אולי יש התחדשות, אבל יש גם בעיות קשות.”

תגובת עיריית באר שבע: “על פי נתוני משטרת ישראל, חלה ירידה משמעותית של כ־36% בפשיעה בבאר שבע בשנה האחרונה, ומגמת הירידה ניכרת גם בשכונות ג’ וד’. ראש העיר, רוביק דנילוביץ’, רואה בחיזוק תחושת הביטחון האישי של התושבים ערך עליון ופועל באופן יזום ונחוש, על אף שהאחריות הישירה לנושא מצויה בידי המדינה".

בין הצעדים שננקטו: הקמת מערך שיטור עירוני, סיירת ביטחון עירונית, מוקד ביטחון רואה, פריסת מצלמות חכמות, הקמת יחידת רחפנים מתקדמת, פתיחת נקודות משטרה חדשות בשכונות, סיורים תכופים עם השר לביטחון הפנים, ייזום דיונים מול שופטי בית המשפט העליון בנושא הענישה, פגישות עם ראשי מערכת הביטחון, הקמת כיתות כוננות אזרחיות ופעולות לקידום חוק לעבודה מועדפת ללוחמים משוחררים.

המודל הביטחוני הייחודי שפיתח ראש העיר ומהווה השראה לערים נוספות ברחבי הארץ זכה לשבחים על ידי השר לביטחון לאומי. העירייה פועלת 24/7 בשיתוף פעולה הדוק עם משטרת ישראל, סיירת הביטחון, הפיקוח העירוני ומוקד הביטחון העירוני, ותמשיך לעשות כן במלוא האחריות והמסירות לשמירה על הסדר הציבורי ולחיזוק תחושת הביטחון של תושבי העיר".