ועדת הבדיקה הממשלתית לאירוע בריחת האסירים הביטחוניים מבית הסוהר גלבוע השלימה את עבודתה והגישה היום (רביעי) לשר לביטחון לאומי איתמר בן גביר את הדו"ח הסופי שלה. בדוח הוועדה הדגישה כי מצאה "כשלים וליקויים בכל תחומי הליבה של שב"ס העוסקים באסירים ביטחוניים שאפשרו את הבריחה ואינם מוגבלים לכלא גלבוע".

עוד המליצה הוועדה כי גונדר אריק יעקב, מפקד מחוז הצפון, יסיים את תפקידו עד סוף ספטמבר 2023 ולא ימונה בהמשך דרכו בשב"ס לתפקיד פיקודי בתחום המבצעי. באשר לנציבה רב גונדר קטי פרי המליצה הוועדה להסתפק בהערות שניתנו ובמשמעותן, ולא לנקוט צעדים נגדה. הנציבה מסרה בתגובה להמלצות הוועדה: "עברתי תקופה לא פשוטה, אך היום נעשה איתי צדק".

נציבת בתי הסוהר קטי פרי בתגובה להמלצות הוועדה: "נעשה איתי צדק"

בראש הוועדה עמד השופט (בדימוס) פרופ' מנחם פינקלשטיין, וחברים בה פרופ' אפרת שהם ומר אריק ברבינג. בין היתר, היא בחנה את עשרות העדויות ששמעה (המשתרעות על פני יותר מ-6,500 עמודי פרוטוקול), את עשרות אלפי המסמכים שאספה ואת רשמיה מביקורים בבית הסוהר גלבוע ובבתי סוהר נוספים. את סיכומיה אספה לדוח מקיף בו כ-400 עמודים, והוא גלוי כולו ללא חלק חסוי. הדוח ניתן פה אחד. 

הוועדה שמעה למעלה מ-50 עדים, חלקם במספר דיונים (עדויותיהם מתפרסות על פני 6,500 עמודי פרוטוקול), ובחנה למעלה מ-60,000 מסמכים של שירות בתי הסוהר וגורמים אחרים.  

במהלך עבודתה למדה הוועדה כיצד פועלים האגפים הביטחוניים בבתי הסוהר. היא התרשמה מהפעילות החיונית של שב"ס לשמירה על ביטחון מדינת ישראל, ומהעבודה הקשה והמאתגרת של הסוהרים שמטרתה לוודא שאסירים פליליים וביטחוניים מוחזקים במשמורת חוקית. 

בהקשר לבריחת האסירים, מצאה הוועדה כשלים וליקויים בכל תחומי הליבה של שב"ס העוסקים באסירים ביטחוניים: המבצעים, המודיעין, העברות האסירים, והיחס לאסירים הביטחוניים. כשלים וליקויים אלו אפשרו את הבריחה. רובם אינם מוגבלים לבית הסוהר גלבוע. הוועדה המליצה המלצות מערכתיות נוקבות ומרחיבות בתחומים אלו, ויישומן נדרש כדי למנוע בריחות בעתיד. 

הוועדה עסקה גם בסוגיות רלוונטיות נוספות, כמו פרשת הטיפול של שב"ס בטענות לפגיעה מינית בסוהרוֹת בבית הסוהר גלבוע, שלא ירדה מסדר היום הציבורי,  ודרך מינוי קצינים בכירים בשב"ס.

הוועדה הזהירה במהלך עבודתה ארבעה קצינים בכירים בשב"ס כי הם עלולים להיפגע ממסקנותיה ומהמלצותיה. הוצאת האזהרות הביאה לקיומו של שלב שני של דיונים, שבו היו המוזהרים מיוצגים בידי עורכי דין. אצל כל אחד מארבעת הקצינים מצאה הוועדה כשלים או ליקויים, בהיבטים פיקודיים ומקצועיים שונים וברמות חומרה שונות.

לאחר איזון בין הכשלים והליקויים הללו לפעילות החיובית הרבה של כל קצין, מצאה הוועדה להמליץ כך:

א. היה ראוי שגנ"ם פרדי בן שטרית, מפקד בית הסוהר גלבוע בזמן הבריחה, יסיים את תפקידו ולא ימלא עוד תפקיד פיקודי-מבצעי בשב"ס. המלצה זו התייתרה מאחר שגנ"ם בן שטרית כבר סיים את שירותו בשב"ס.

ב. גונדר אריק יעקב, מפקד מחוז הצפון, יסיים את תפקידו עד סוף ספטמבר 2023 ולא ימונה בהמשך דרכו בשב"ס לתפקיד פיקודי בתחום המבצעי.

ג. לא יינקטו צעדים פיקודיים בעניינו של גונדר מוני ביטן, סגן הנציבה וראש אגף המבצעים והביטחון. עם זאת, אם בעתיד תישקל האפשרות למנות את גונדר ביטן לתפקיד נציב בתי הסוהר, יינתן משקל גם למסקנות הוועדה בעניינו.

ד. להסתפק בהערות שהעירה הוועדה בעניינה של רב גונדר קטי פרי, נציבת בתי הסוהר, ובמשמעותן, ולא להמליץ לנקוט צעדים נגדה. 

הוועדה קוראת לדרג המדיני לפעול לקידום שב"ס ולהתאמת פעילותו למציאות המתחדשת ולמשימותיו החיוניות. היא מביעה את תקוותה כי דו"ח זה ישמש לשיפור הארגון ולחיזוק המשרתים בו.

כלא גלבוע (צילום: פלאש 90)
כלא גלבוע (צילום: פלאש 90)

הנציבה קטי פרי: "עברתי תקופה לא פשוטה, אך היום נעשה איתי צדק"

נציבת בתי הסוהר רב גונדר קטי פרי מסרה בתגובה להמלצות הוועדה: "ועדת הבדיקה סיימה היום את עבודתה לאחר חקירה ממושכת, מקיפה ויסודית. הועדה זכתה לשיתוף פעולה מלא מכלל הגורמים בשב"ס. אני שמחה כי הועדה קבעה שאין מקום להמליץ על נקיטת צעדים לגבי וגם שבחה אותי על המהלכים שהובלתי.

"אני משרתת בשירות בתי הסוהר 35 שנה - את כל חיי הקדשתי לארגון במסירות ובמקצועיות. עברתי תקופה לא פשוטה, אך היום נעשה איתי צדק. הועדה שעמדה על המצב הקשה של הארגון, כפי שהיה ערב כניסתי לתפקיד, קבעה כי מרגע שמוניתי גיבשתי תוכנית רב- שנתית ופעלתי בנחישות כדי לקדם את הארגון ולצמצם את הפערים הרבים ששב"ס מתמודד עמם.

"בכוונתי ללמוד לעומק את דוח ועדת הבדיקה, ולהוביל לתיקון כל הליקויים הנדרשים. זה המקום להודות לאלפי סוהרות וסוהרי שב"ס על עבודתם הקשה והחשובה. אתם מקור הכוח של הארגון ושלי. שירות בתי הסוהר נמצא בעיצומה של מהפכה בתחומים רבים ואני נחושה להמשיך ליישם את התוכניות שגיבשנו לטובת מדינת ישראל".

כלא גלבוע (צילום: פלאש 90)
כלא גלבוע (צילום: פלאש 90)

בין העדים המרכזיים ששמעה הוועדה היה השר לביטחון פנים לשעבר ויו"ר הכנסת המכהן אמיר אוחנה, אשר הגיע להעיד בפני ועדת החקירה בערב ראש השנה. בעדותו, אוחנה תקף את משטרת ישראל וטען: "יש בארגון הזה תרבות ארגונית של קושי באמירת האמת". במהלך העדות אמר השר לשעבר כי "יש מעט מאוד פעמים שהארגון יאמר 'טעינו'. הרבה מאוד קצינים בכירים הגיעו לצמרת כשהדרך שלהם להגיע לשם לא הייתה יוזמה, אלא 'אל תסתבך'". 

עד נוסף היה גלעד ארדן, שסיפר: "זה לא במקרה שהמתקנים של בתי הסוהר הם כל כך מיושנים. גם בגלל התפיסה של הארגון וגם בגלל שמשרד האוצר החליט שהדרך לטפל בתשתיות הפרמיטיביות של שב"ס, זה לא לתת יותר כסף, אלא להפחית את מספר האסירים".

בהמשך, הוסיף על התרבות הארגונית בשב"ס: "מצד אחד, המשרד הציג לי ששב"ס ממושמע ומסודר, אבל תמיד הגיעו שמועות על קליקות ומחנות, מינויים מתוך מחנה ו'שריפה' של מועמד ממחנה אחרת. לי, כשר, יש יכולת מגובלת וקושי להכיר את הדברים הללו כשיורדים מטה לתוך הארגון".

עבודות המיגון בכלא גלבוע. צילום: דוברות שב"ס

נציבת שב"ס, קטי פרי, העידה והאשימה את מפקד כלא גלבוע: "זה ברור לא לשים ביחד אסירים בסיכון לבריחה. כשנכנסתי לתפקיד אמרו לי שמערכת האבטחה לא יעילה, ביקשתי לערוך בדיקה שלה".

מפקד כלא גלבוע דאז, שביקש להתפטר ולאחר מכן פוטר, גונדר-משנה פרדי בן שטרית, העיד לפני על הקיצוצים בכלא והאמצעים הדלים לזיהוי המנהרות: "כשנכנסתי לתפקיד אישרו לבקשתי לאייש את מגדל השמירה הרלוונטי, אבל כעבור כמה חודשים נאמר לי על ידי פיקוד המחוז הצפוני להוריד את מספר המגדלים לשניים. בנוסף האמצעי שהיה לרשות סוהר לגילוי חללים ומנהרות זה פטיש אשר נוקשים עמו הקירות, הרצפות וכלל אמצעי האבטחה בתאים".

אמיר אוחנה מעיד בפני ועדת החקירה לבריחת האסירים מכלא גלבוע (צילום: דוברות המשרד לביטחון פנים)
אמיר אוחנה מעיד בפני ועדת החקירה לבריחת האסירים מכלא גלבוע (צילום: דוברות המשרד לביטחון פנים)

כזכור, בליל ה־6 בספטמבר בשנת 2021 נמלטו ששת הנאשמים דרך המנהרה, כשהם מצוידים בבגדי החלפה, מזון, ומכשירי רדיו על מנת לעקוב אחר התקדמות החיפושים ומיקום כוחות הביטחון. בריחת האסירים התגלתה כעבור כשעה וחצי, אז החלו חיפושים נרחבים לאיתורם.

ששת הנמלטים הגיעו לכפר נאעורה, כאשר מחמוד עארדה ביקש מאחיו שיגיע עם רכב כדי למלט אותם לשטחי הרשות הפלסטינית. משלא הסתייע הדבר בידם, הם החליטו להתפצל לזוגות כדי להקשות על איתורם. בסופו של דבר, נתפסו כל השישה.  לאחר תפיסתם הוגש כנגד ששת הבורחים כתבי אישום ובהמשך נגזר דינם, שעמד על חמש שנות מאסר.

כחצי שנה לאחר האירוע, ועדת הבדיקה הממשלתית לאירוע בריחת האסירים הביטחוניים מכלא גלבוע הודיעה כי החליטה להזהיר ארבעה ממלאי תפקידים בכירים בשב"ס: רב גונדר קטי פרי, נציבת בתי הסוהר, גונדר מוני ביטן, סגן הנציבה ומפקד אגף הביטחון והמבצעים, גונדר אריק יעקב, מפקד מחוז צפון וגונדר משנה פרדי בן שטרית, מפקד בית הסוהר גלבוע.