בשנת 2022 השיב האפוטרופוס הכללי לבעלי זכויות או יורשים 200 נכסי מקרקעין בשווי מוערך של כ-111 מיליון שקל וכספים בסך של כ-28.6 מיליון שקל. מתוכם הושבו ליורשים של נספי השואה 31 נכסי מקרקעין בשווי מוערך של כ-12.4 מיליון שקל וכן כ-7 מיליון שקל שהיו בבעלות נספי השואה. כך עולה מדו"ח סיכום הפעילות השנתי של האפוטרופוס הכללי והממונה על עניני הירושה במשרד המשפטים לשנת 2022.

בנוסף, במסגרת פעולות שביצע האפוטרופוס הכללי לאחר שהתקבל דיווח על חשד לנכס עזוב, אותרו בהליך מקדמי, בעלים או יורשים של 194 נכסי מקרקעין וכן כספים בסך של כ-12.2 מיליון שקל.

מהדו"ח עולה עוד, כי בשנת 2022 חלה עלייה משמעותית בהפקדת ייפויי כוח מתמשכים. כך, הופקדו אצל האפוטרופוס הכללי מעל 40,000 ייפויי כוח, עלייה של למעלה מ-30% לעומת שנת 2021. ייפוי כוח מתמשך מאפשר לאדם לקבוע מראש מה יעשה ברכושו ובענייניו האישיים ככל שלא יוכל לקבל החלטות בענייניו. עלייה זו הפחיתה את העומס בבתי המשפט ולראשונה בישראל, ועל אף הזדקנות האוכלוסייה, חלה ירידה בהיקף המינויים של אפוטרופוסים.

כמו כן, גובשה רפורמה מקיפה בתחום הפיקוח על אפוטרופוסים ובמסגרת הליך הפחתת הרגולציה על הציבור שיזם האפוטרופוס הכללי, בוטל התשלום הכספי בעת הגשת דו"חות כספיים שמגישים אפוטרופוסים, ונקבעו הקלות משמעותיות על בני משפחה שהתמנו כאפוטרופוסים. 

בתחום הירושה, המשיכו תהליכים להקלה בנטל הבירוקרטי על הציבור בבקשות למתן צו ירושה וצו לקיום צוואה. במהלך השנה הוגשו כ-95 אלף בקשות לרשם הירושה, 93% מהבקשות הוגשו באופן מקוון. כמו כן, חל גידול של כ-28% בהיקף הצוואות המופקדות אצל הרשמים לענייני ירושה, כאשר בשנת 2022 הופקדו כ-11 אלף צוואות, לעומת כ-8,700 צוואות שהופקדו בשנה הקודמת.

בין היתר, הושק לראשונה טופס חדשני, המאפשר הגשת בקשה למתן צווי ירושה ברשם הירושה ולרישום ההורשה בטאבו בהליך אחד, לשם הקלה על הציבור וקיצור לוחות הזמנים.

כ-144 מיליון שקל מתוך הכספים שהורישו מנוחים שנפטרו בישראל ובעולם לטובת המדינה ומוסדותיה, הועברו בשנה שעברה לטובת הציבור. קרן תובענות ייצוגיות, המנוהלת באפוטרופוס הכללי, פרסמה קולות קוראים לחלוקת כ-75 מיליון שקל שנפסקו כסעד בתובענות ייצוגיות, לטובת מטרות ציבוריות שונות, בהתאם לייעודים שנקבעו ע"י בתי המשפט.

מנכ"ל משרד המשפטים, איתמר דוננפלד: מ"שרד המשפטים פועל כל העת לשפר את השירותים הניתנים על ידו לכלל האזרחים ובמיוחד למען אוכלוסיות מוחלשות וייחודיות הזקוקות לשירותים אלו יותר מכל. דו"ח סיכום הפעילות של האפוטרופוס הכללי על יחידותיו השונות, מעיד כי מדובר בגוף הפועל במקצועיות, ביצירתיות רבה ובחדשנות. האפוטרופוס הכללי פועל באופן מתמיד להשיק שירותים חדשים במטרה מתמדת להנגיש את השירותים  לאזרחים במימוש זכויותיהם. משרד המשפטים רואה בפרסום הנתונים ערך ראשון במעלה, המבטאים ערכים של שקיפות והנגשת המידע לציבור".

האפוטרופוס הכללי והממונה על ענייני ירושה, עו"ד בן ציון פיגלסון: "בשנת 2022 המשיכו עובדי האפוטרופוס הכללי לשפר את השירות לציבור, לפתח כלים דיגיטליים חדשניים ולהפחית את הנטל הבירוקרטי על הציבור בפרט בתחום הירושה והאפוטרופסות. מנתוני הפעילות לשנת 2022 עולה, כי הציבור בישראל ממשיך להיערך לקראת כניסה לגיל השלישי ולבחור את הדרכים והפעולות העתידיות שייעשו באמצעות הפקדת ייפוי כוח מתמשך. האפוטרופוס הכללי ימשיך להגן על אוכלוסיות מוחלשות במדינת ישראל, לסייע לציבור הנזקק לשירותיו, לקצר את לוחות הזמנים למתן שירות ולעמוד באתגרים העומדים לפתחו. אני מודה למנכ"ל משרד המשפטים, מר איתמר דוננפלד, על תמיכתו הנמשכת בפעילות האפוטרופוס הכללי".