נשיאת העליון: "הביקורת של נבחרי ציבור על השופטים גובלת לעתים בהסתה"

אסתר חיות דיברה בכנס "70 שנות עצמאות למערכת המשפט" בבית הנשיא ותקפה את הפוליטיקאים שלא מגנים את ההשתלחויות: "אין פלא שחלק מן הציבור רואה בכך היתר ואישור לנקוט באותה לשון"

מעריב אונליין - לוגו צילום: מעריב אונליין
אסתר חיות
אסתר חיות | צילום: אבשלום ששוני

"אכן, דמוקרטיה היא שלטון הרבים, שלטון העם. בכך היא נבדלת משלטון היחיד או שלטון המעטים. אך תיאור זה איננו ממצה בשום אופן את מהות הדמוקרטיה. על מנת ששלטון הרבים לא יהפוך לעריצות הרבים יש להבטיח את ההגנה על שלטון החוק ועל זכויות הפרט ובעיקר על זכויות המיעוט החי בתוכנו המעוגנות בין היתר בחוק-יסוד: כבוד האדם וחירותו. ככל חברה דמוקרטית מתוקנת וחפצת חיים אנו מחויבים להגן על זכויות אלה. עם זאת חשוב להדגיש כי אין מדובר בזכויות מוחלטות אלא בזכויות יחסיות וכי ההגנה עליהן כרוכה בתהליך מתמיד של בחינה ועריכת איזונים שכן מציאות החיים מזמנת לנו לא אחת מצבים של התנגשות בין זכויות היסוד הללו".

"העמידה האיתנה של הרשות השופטת והיכולת שלה למלא את תפקידה כנדרש, מותנים בראש ובראשונה בשמירה על עצמאותה כמערכת. בהיבט המוסדי עצמאות שיפוטית משמעותה אי-תלות של מערכת בתי המשפט כולה אל מול מערכות חיצוניות ובהן רשויות השלטון האחרות. בהיבט האישי עצמאות שיפוטית משמעותה אי-תלות של השופט כיחיד במובן המהותי, כמי שאין עליו בענייני שפיטה מרות זולת מרותו של הדין. מערכת משפט עצמאית המקיימת ביקורת שיפוטית היא, כאמור, מרכיב מרכזי וחשוב במערך האיזונים והבלמים של שיטת המשטר הישראלית".

"עלינו לזכור כי אנו, ככל רשות שלטונית אחרת, איננו חסינים מביקורת. עם זאת, מותר לצפות כי כל ביקורת וכך גם הביקורת המופנית כלפינו תהיה עניינית ומכבדת. לכן, כאשר מושמעות כלפינו השופטים התבטאויות הרחוקות מלהיות ענייניות ומכבדות, ניתן לצפות כי יהיה מי שיטרח לגנותן בשם הממלכתיות על מנת לתבוע את עלבונה וקלונה לנוכח התבטאויות כאלה. למרבה הצער גינוי כזה מאחר לבוא, אף כי לעתים גובלות ההתבטאויות בהסתה ממש וזאת בין היתר מפי נבחרי ציבור. לא ייפלא אפוא כי חלק מן הציבור רואה בכך היתר ואישור לנקוט באותה לשון משתלחת ובוטה. כתוצאה מכך מתפשט במקומותינו שיח אלים הקונה לו אחיזה מזיקה בכל הרבדים של חיינו".

הנשיא ראובן ריבלין אמר כי "עלינו להבטיח אווירה ציבורית שתאפשר לשופט לפעול מתוך עצמאות מלאה, ללא פחד וללא מורא. אנו מוכרחים להבחין בין מחלוקת חריפה ונוקבת, שבבסיסה כבוד עמוק לעקרון עצמאות השפיטה לבין השתלחות בבית המשפט או שופטיו, שמטרתה איום על עצמאות השפיטה. אם לא נגן כולנו על העיקרון המכונן של עצמאות השפיטה, לשם מה לנו שופטים?".

"אני מבין בהחלט כיצד ניתן לבקר את בית המשפט על אקטיביזם שיפוטי", אמר הנשיא, "אינני מבין את הביקורת בשצף קצף על בית המשפט כאשר הוא נדרש להכריע בין שני חוקים שאינם עולים בקנה אחד". ריבלין קרא לחוקק את חוק יסוד: החקיקה: "היום יותר מאי פעם, אנחנו מוכרחים לייצר שיחה חדשה בין הרשות השופטת למחוקקת, שתבטיח את עצמאות השפיטה לצד ריבונות הכנסת, גם בשבעים השנים הבאות".

תגיות:
בית המשפט העליון
/
אסתר חיות
פיקוד העורף לוגוהתרעות פיקוד העורף