נזק של עשרות מיליוני שקלים: המשטרה הגישה אתמול כתב אישום חמור נגד תושב רהט שלטענתה הרעיל כ-165 דונם של גידולי שדה וגרם לנזק ישיר של 2.5 מיליון שקלים חמישה חקלאים מהיישוב עמיעוז ולנזק עקיף של עשרות מיליוני שקלים לקרקע, ששיקומה ייארך מספר שנים.



הפרשיה, שזכתה במשמר הגבול לשם "חממה יבשה", נחקרה ביחידה המרכזית של מג"ב שמתמחה בפענוח עבירות במגזר הכפרי, תוך שימוש בטכנולוגיות מתקדמות ואמצעים מגוונים. תלונה שהתקבלה במהלך חודש מרץ בדבר חשד להרעלת שטחי גידול במושב עמיעוז הובילה לפתיחת חקירה סמויה ממנה עלה שהמתלונן, חקלאי מעמיעוז, השכיר קרקעות לחקלאי אחר ולאחר שנפטר המשיך בנו לתחזק אותן במסגרת חברה עסקית בה היה חבר ובה עבד גם הנאשם. עם סיום חוזה השכירות ביקש המתלונן מבנו של הנפטר את קרקעותיו חזרה ואלו נכנסו למשא ומתן שלא צלח ובסיומו דרש המתלונן את קרקעותיו חזרה.

מעצר החשוד בהרעלה בעמיעוז


הגידולים שהורעלו במושב עמיעוז

ככל שהלכה החקירה והתרחבה, התברר גם שוועד המושב החליט לחלק את קרקעות האגודה מחדש בכדי שלכל חבר תהיה אותה כמות של קרקע ושהמצב בין חברי המושב יהיה שוויוני. במסגרת החלוקה מחדש עלה שהחברה העסקית שבה עובד הנאשם מחזיקה בקרקעות עודפות ולאחר שזו סירבה לחלוקה מחדש החלו לפנות הצדדים לערכאות משפטיות.



בחודש בפרואר 2019 קיבל ועד המושב החלטה לדרוש תשלום של 500 ש"ח לכל דונם מכל מי שלא עומד בהחלטת החלוקה מחדש ולא להעביר מכסות מים לכל מי שמחזיק בעודפי קרקע וביניהם החברה העסקית בה עובד הנאשם. המתיחות בין הצדדים וההחלטות של ועד המושב הביאו לאיומים הדדיים ולקללות בין הנאשם לבין המתלונן.



החקירה שנמשכה מספר שבועות באופן סמוי, הפכה לגלויה עם התפתחות משמעותית שהביאה לגל מעצרים, חלקו על ידי לוחמי יחידה מיוחדת של משמר הגבול ובין היתר למעצרו של החשוד המרכזי, בן 28, לפני שבוע וחצי במשרדי החברה בעמיעוז, בה עבד שנים רבות. חשוד נוסף, אחיו של הנאשם נעצר מספר ימים לאחר מכן בבית אריזה באזור קיבוץ מגן ובחקירתו הצליחו להביא החוקרים לשיתוף פעולה מצידו.



מכתב האישום שהוגש בבית משפט השלום בבאר שבע עולה שמדובר במקרה חמור בו סכסוך על קרקעות הוביל להרעלת שטחים חקלאיים ונזקים של מיליוני שקלים. בתאריך 28.02.19 הנאשם ייצר קשר עם אדם אחר שזהותו ידועה למשטרה בדבר הכוונה להרוס את הגידולים החקלאיים של החקלאים מהיישוב עמיעוז. כבר באותו היום נסעו השניים לעיר נתיבות שם רכשו חומר הדברה מסוג אורגאן במשקל 9 ק"ג המכיל חומר פעיל מסוג בורמסיל המשמש להדברת פרדסים ושאינו מתאים כלל לגידולי השדה שגודלו בעמיעוז.



השניים נסעו לעמיעוז, המתינו לשעת לילה ובשלב מסוים כשאחד שמר בכניסה לאזור החממות של המתלונן, שפך הנאשם את חומר ההדברה למכלי הדישון שמעבירים חומר דישון ישירות לגידולים. לאחר שסיים להרעיל את גידוליו של המתלונן המשיך הנאשם גם לחממות של שלושה חקלאים נוספים, חברי הוועד ולחממות של אחיו של המתלונן בכדי לטשטש קשר ישיר לסכסוך עם אותו חקלאי ועל מנת שיראה כאילו הסכסוך הינו מול חברי הוועד.



חומר ההדברה הרעיל שהגיע לגידולים גרם להתייבשות שלהם ופגיעה בירקות שהספיקו להבשיל וזאת תוך חדירה משמעותית של החומר גם לקרקע ובכך להרעלתה. כתוצאה מההרעלה נגרם נזק בלתי הפיך לכ-122 דונם של עגבניות, 40 דונם של קישואים ו-5 וחצי דונם של חצילים. מדובר בתוצרת שהושמדה כתוצאה מספיגת חומר הדישון הרעיל בירקות.



במעמד הגשת כתב האישום ביקשה המשטרה את מעצרו של הנאשם עד תום ההליכים. מהמשטרה נמסר כי "מדובר בחקירה מורכבת ורגישה מאוד בה השתמשנו בכל האמצעים שעומדים לרשותנו תוך סיוע של מרכז הבינה- מרכז החקירות והמודיעין של מג"ב לטיפול בפשיעה חקלאית. כבר בשלבים הראשונים של החקירה הבנו שמדובר בסכסוך בין חקלאים שהוביל ככל הנראה לגרימת נזקים של מיליוני שקלים. היה ברור לנו שאת התיק הזה חייבים לפענח"\ אמר קצין החקירות של מג"ב שניהל את החקירה והוסיף: "הידע שנאגר במשמר הגבול לאורח השנים וחקירה ששלובה בה אנשי מקצוע בתחום הכימיה הביאו בעצם לגילוי סוג החומר הרעיל, איתור המקום ממנו נרכש ולמעצר הנאשם בהרעלה".