המערכת הפוליטית סערה היום (ראשון) בעקבות פסיקת בג"ץ בעניין "פשרת האוזר", לפיה התיקון לחוק יסוד התקציב, שאפשר את אי-העברת תקציב 2020, מהווה "שימוש לרעה בסמכות הכנסת". בעוד בימין מיהרו לגנות את בג"ץ ולטעון כי הכשירו פסילת חוק יסוד והיו גם מי שקראו שלא לקיים את הפסיקה, בגוש השינוי גינו את המתקפה: "השתלחות מבישה, יש הבדל בין ביקורת לגיטימית להשתוללות פרועה וחסרת אחריות".

מפלגת הליכוד מסרה: "פסיקת בג״ץ היא פגיעה חמורה בדמוקרטיה. היא פוגעת קשות ביכולת של העם לקבוע את גורלו, היא פוגעת פגיעה נוספת במשילות והיא מחדדת את ההכרח בממשלת ימין שתבלום את המגמה המסוכנת הזאת".

יו"ר הכנסת, ח"כ יריב לוין, מסר: "החלטת בג"ץ להוציא התראת בטלות לחוק יסוד היא החלטה משוללת כל סמכות ומזעזעת. אנו עדים לאירוע מטורף כאשר קומץ של שישה אנשים מתכסים בגלימת המשפט כדי לבצע הפיכה שלטונית". 

לוין הוסיף: "מדובר בהחלטה נעדרת כל תוקף, בהיותה מנוגדת לעקרונות הבסיסיים ביותר של ריבונות העם, הפרדת הרשויות ושלטון החוק. אעמוד במלוא העוצמה אל מול הניסיון לבטל את הדמוקרטיה ואגן על מעמדה ועל סמכותה של הכנסת".

שרת התחבורה מירי רגב כתבה: "‏פסיקת בג״ץ מוכיחה את הדחיפות הגדולה בחקיקת פסקת ההתגברות על מנת להבטיח את שלטון העם ולהשיב את האיזונים החיוניים להפרדת הרשויות. כניסתם של השופטים ברגל גסה אל מתחם סמכויות המחוקק, מאיימת על שלטון החוק ואושיות הדמוקרטיה".

השר אופיר אקוניס כינה את הפסיקה "סכנה לדמוקרטיה וכתב בחשבון הפייסבוק שלו: "בג״ץ קובע שהכנסת, הרשות המחוקקת, סמל הריבונות הישראלית, ״עשתה שימוש לרעה בסמכותה״! וכמה לא מפתיע, שגם הפעם, מדובר באותם שופטים שחורגים בעצמם מסמכותם! הפרדת רשויות, או מחיקת רשויות".

שר המודיעין אלי כהן מסר: "שופטים לא יכולים לבטל חוק יסוד שעבר בכנסת! פסיקת בג"ץ היא ניסיון חיסול של הדמוקרטיה הישראלית ע"י מערכת המשפט, התערבות בוטה בעבודת הכנסת ופגיעה קשה בעקרון הפרדת הרשויות. הקמת ממשלת ימין שתמנע את הכרסום ביסודות הדמוקרטיה - היא צו השעה!".

שרת המשפטים לשעבר ח"כ איילת שקד כתבה: "'פשרת האוזר' היא קומבינה שלא הייתה צריכה לבוא לעולם, ועדיין בית המשפט חרג מסמכותו, בפסיקה מקוממת, המהווה צעד נוסף בהפיכה שיפוטית. ושוב, החלוקה בין דעות השופטים בפסק הדין לא מפתיעה ומעידה כאלף עדים על הצורך בהמשך מינוי שופטים שמרנים שישמרו על עקרון הפרדת הרשויות".

יו"ר הציונות הדתית ח"כ בצלאל סמוטריץ' מסר: ‏"כיוון שעבר אדם עבירה ושנה בה נעשית לו כהיתר". בג"ץ מבטל חוק יסוד מבלי להניד עפעף. כן, אתם קוראים נכון - חוק יסוד! וכדרכו, בתחכום ובלי להרגיז יותר מידי ולקומם את הציבור. זו "רק" התראת בטלות. אבל העיקרון נקבע. עכשיו בג"ץ יכול לבטל את חוק הלאום ולמעשה כל חוק שלא ימצא חן בעיניו".

"‏מכירים את הפרדוקס התיאולוגי (המדומה) האם אלוקים יכול לברוא אבן שהוא לא יכול להרים? אז בג"ץ. הכנסת תחוקק פסקת התגברות והוא יבטל, תפצל תפקידי יועמ"ש והוא יבטל, תשנה שיטת בחירת שופטים והוא יבטל. "שליט על" כל יכול. אז זהו שלא. הפתרון הוא פשוט - לא לציית לאבסורדים שלו. אין דרך אחרת. ‏אין לבג"ץ ארנק או חרב. לנו, נציגי העם ושליחי הריבון, ברוך השם יש".

ח"כ איתמר בן גביר מסר: "‏בית המשפט אומר לכנסת ישראל לכבות את האור על משכן הכנסת. בשביל מה צריך בכלל מחוקקים? לצערי תחילת המהפכה של אהרון ברק הגיעה היום לשיאה בפסק דין אקטיביסטי, שמעביר למעשה את הכוח האמיתי לידי בית המשפט העליון".

בן גביר הוסיף: "דווקא כעת הגיע הזמן לבצע רפורמה משפטית ובעיקר לפעול לשינוי הוועדה לבחירת שופטים - כל הפוליטיקאים שיגיבו היום עד כמה ההחלטה חמורה, אך לא ייתנו ידם לשינוי הרכב הועדה למינוי שופטים שותפים לפסיקה. אני מצפה מכל סיעות הימין להצטרף לקידום הרפורמה במערכת המשפט".

ח"כ שלמה קרעי (ליכוד) כתב: "בג"ץ הוכיח היום את טענתי כי פסקת התגברות לא תספיק אל מול ההפיכה השלטונית שהוא מוביל. יש לבטל את בג"צ לאלתר ולהקים בית משפט לחוקה ששופטיו ייצגו את העם. שופטים שיגיעו מכל הקשת הפוליטית, יעברו שימוע בוועדת החוקה וייבחרו בבחירות חשאיות בכנסת. אסור להחשות. לפני שיהיה מאוחר מדי".

ח"כ מאי גולן (ליכוד) כתבה: "מערכת המשפט עולה עם D-9 על משכן הכנסת! גדעון, אין הרבה רגעים בחייו של אדם שבהחלטתו הוא יכול לשנות פניה של אומה. זה הזמן להקים ממשלת ימין לאומית שתציב גבולות ברורים ובעיקר קווים אדומים למפלגת שופטי בג״ץ. אין יותר פריבילגיה לתירוצים, לספינים ולמריחת הזמן. צריכים ממשלת ימין. עכשיו!".

ח״כ מתן כהנא (ימינה) מסר: "‏בג"ץ ימשיך לעשות שימוש לרעה בסמכויות שאין לו עד שנבחרי הציבור יחליטו לעשות שימוש נכון מולו בסמכויות שיש להם". 

יו״ר תקווה חדשה, ח״כ גדעון סער, כתב בחשבון הטוויטר שלו: ״פסיקת בג״ץ מחדדת את הצורך לחוקק את חוק יסוד: החקיקה. כללי המשחק החוקתיים חייבים להקבע על ידי הכנסת, כנציגת הריבון, ולא ע״י בית המשפט. ויפה שעה אחת קודם". 

בגוש השינוי מגנים את המתקפה על בג"ץ: "הסתה פרועה הגובלת בהתרת דם"

גם בגוש השינוי הגיבו לפסיקה. שר המשפטים בני גנץ מסר: "החלטת בג"ץ מחייבת- וההשתלחות של נבחרי ציבור בבית המשפט, מביישת את מוסד הכנסת ואת המשתלחים עצמם. במדינת חוק דמוקרטית, כל אזרח ואזרחית צריכים לכבד את פסיקות בית המשפט והביקורת השיפוטית. כל עוד אני שר המשפטים- אוודא שלא תהיה כל פגיעה במערכות שלטון החוק".

יו"ר יש עתיד יאיר לפיד הגיב לדבריו של יריב לוין וכתב: "המתקפה של יו״ר הכנסת על בג״ץ היא המשך ישיר למתקפה של נתניהו על כל מוסדות השלטון. יריב לוין משתף פעולה עם האגף הכהניסטי בהסתה פרועה הגובלת בהתרת דם. זו התפוררות שלטונית גמורה. יש הבדל בין ביקורת לגיטימית להשתוללות פרועה וחסרת אחריות".

לפיד הוסיף: "קורא לכל מפלגות גוש השינוי להתגייס להחלפתו המיידית של יריב לוין. יו״ר הכנסת חצה את כל הקווים האדומים. מדינת ישראל לא יכולה להרשות לעצמה יו״ר כנסת שמנסה להרוס את יסודות הדמוקרטיה ושלטון החוק".

יו"ר מרצ, ח"כ ניצן הורוביץ, כתב בתגובה ללוין: "אמירה מזעזעת של יו״ר הכנסת. הסגנון הזה - ״מתכסים בגלימה״, ובעיקר התוכן -״הפיכה שלטונית״. הרי הממשלה ברוב הפקרותה לא העבירה תקציב כבר שלוש שנים. הכנסת לא מתפקדת. והכל בגלל תעלולי הישרדות של ראש ממשלה שנשפט על עבירות פליליות חמורות - זה מה שמטורף פה. בג״ץ זה האצבע האחרונה בסכר".

יו"ר העבודה ח"כ מרב מיכאלי עקצה: "ממשלת נתניהו-גנץ השתמשה לרעה בסמכות הכנסת?? לא יכול להיות...". בהמשך, כתבה בתגובה ללוין: "יו"ר הכנסת משתלח בשופטים בישראל. פשוט ככה. כמה עוד ממשלות נתניהו ינגחו בשלטון החוק? כמה עוד הן ירסקו את ההגנה על הדמוקרטיה מפני התנהלות מושחתת? ממשלות נתניהו מספקות הוכחות בלתי פוסקות למה הן חייבות להפסק. לישראל מגיעה מנהיגות אחראית, מנהיגות שמכבדת את מוסדות החוק ובעלי התפקידים".

ח"כ תמר זנדברג (מרצ) כתבה: "מה נסגר עם זעקות השבר נגד בג״ץ? לא רוצים שבג״ץ יפסול חוקים? תפסיקו להשתמש בהם כמו פלסטלינה לצרכיו הרגעיים של נאשם בשוחד".