עבירות תכנון ובניה: האם סופו של כל כתב אישום בעבירות תכנון ובניה בהרשעה?

אחוז ההרשעות בתיקים פליליים בישראל, לרבות בעבירות תכנון ובניה מתקרב ל-90%. עם זאת, בנסיבות המתאימות ועם ייצוג מתאים, ניתן לסיים תיק פלילי בעבירות תכנון ובנייה ללא הרשעה

מעריב אונליין - לוגו צילום: מעריב אונליין
מבנה בלתי חוקי
מבנה בלתי חוקי | צילום: Shutterstock
2
גלריה

אחת הדרכים, שבאמצעותה ניתן להימנע מהרשעה בעבירות תכנון ובנייה, הינה באמצעות הגשת בקשה לעיכוב הליכים ליועץ המשפטי לממשלה ו/או למי שהיועמ"ש האציל לו סמכות כדין להחליט בבקשות אלו.

התיקון לחוק מסמיך תובעים בעבירות על חוק התכנון והבנייה לסגור את תיק החקירה נגד החשוד תוך שימוש בעילה של "סגירה בהסדר" וזאת אחרי שהחשוד הסכים להודות בעובדות שמהוות את העבירה שמיוחסת לו ואחרי שעמד בתנאים שפורטו בהסדר שהושג עימו.

ההסדר לסגירת התיק יוצע לחשוד באמצעות עורך הדין של התביעה לפי נסיבותיו הפרטניות של התיק ובייחוד בתיקים שבהם נעשו עבירות קלות או עבירות שבוצעו תחת נסיבות מקלות.

עורכי הדין צביקה וטל אייזנברג
עורכי הדין צביקה וטל אייזנברג | צילום: משרד עו''ד אייזנברג ושות'

נוסף על כך, ייבחנו נסיבות ביצוע העבירה כולל הסיבות שהביאו את החשוד לבצע את העבירה, קיומו של תכנון מוקדם לביצוע העבירה, חלקו של החשוד בביצוע העבירה, הזמן שחלף ממועד ביצוע העבירה ועוד. כמו כן תיבחן התביעה האם נגרם נזק קל או כבד עקב ביצוע העבירה.

במסגרת הבחינה התביעה תבדוק האם החשוד שיתף פעולה עם רשויות אכיפת החוק לאחר שביצע את העבירה, האם הודה בביצוע המעשים שמיוחסים לו, האם הביע חרטה על מעשיו ופעל כדי לתקן את תוצאות העבירה והאם קיימות נסיבות אחרות שתומכות בסגירת התיק בהסדר מותנה.

ס' 67ג לחוק סדר הדין הפלילי קובע רשימת תנאים סגורה שניתן לכלול בהסדר מותנה עם החשוד שכוללת בין היתר:

דרך נוספת להימנע מהרשעה בהליכים לפי חוק התכנון והבנייה הינה באמצעות שכנוע בית המשפט לאחר ניהול הוכחות בתיק ו/או קודם לכן בשלב הטענות המקדימות, לזכות את הנאשם ו/או לשכנעו להטיל על הנאשם עונש של של"צ (שירות למען הציבור) ללא הרשעה.

עוד הוסיף, המשנה לנשיא, שלמה לוין, כתוארו דאז כי במסגרת ההכרעה להטיל על נאשם של"צ ללא הרשעה יש להביא בחשבון, בין היתר, את השיקולים הבאים (שהינם שיקולים שיקומיים):

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.

תגיות:
משפט פלילי
/
דיני מקרקעין
פיקוד העורף לוגוהתרעות פיקוד העורף