לבני בעדותה: "'ישראל היום' היה עבירה על החוק, שיווק את המסרים של נתניהו"

שרת המשפטים לשעבר העידה במסגרת תיק 2000, שבו נאשם מו"ל "ידיעות אחרונות" ארנון (נוני) מוזס בהצעת שוחד בדמות סיקור אוהד לנתניהו, שנאשם במרמה והפרת אמונים בתיק

מתן וסרמן צילום: פרטי
ציפי לבני בעדותה בתיק 2000
ציפי לבני בעדותה בתיק 2000 | צילום: פלאש 90
6
גלריה

שרת המשפטים לשעבר ציפי לבני עלתה היום (רביעי) לדוכן העדים בבית המשפט המחוזי בירושלים, במשפטו של ראש הממשלה בנימין נתניהו. לבני העידה במסגרת תיק 2000, שבו נאשם מו"ל "ידיעות אחרונות" ארנון (נוני) מוזס בהצעת שוחד בדמות סיקור אוהד לנתניהו, שנאשם במרמה והפרת אמונים בתיק.

לבני: "יש חוקים ממשלתיים שאנחנו לא עוסקים בזה אלו חוקים שמוקדמים באמצעות השרף חקיקה פרטית נקבעת בועדת השרים לפי המועד שיוזם החוק עומד להביא אותו להצבעה במליאת הכנסת".

גילדין מהפרקליטות: "איפה הועדה יושבת?".

לבני: "בחדר ישיבות הממשלה".

גילדין מהפרקליטות: "מה קורה אם ועדת שרים לא דנה בחקיקה?"

לבני: "ברירת המחדל ביחס להצבעה של הקואליציה היא שכל זמן שהממשלה לא החליטה ועדת השרים לא דנה בחוק. לכן במקרים שועדת השרים לא דנה או דנה ודחתה את הדיון הקואליציה מחויבת להצביע נגד החוק".

גילדין מהפרקליטות: "נניח ששר הגיש ערר על החלטה הועדה ורה״מ לא קובע דיון בממשלה על החוק והחוק בכל זאת עולה לדיון בועדה מה קורה אז?".

לבני: "במקרה ובו הגיש ערר עד להכרעה בממשלה שקובעת שצריך להצביע בעד הצבעת החוק כל נציגי הקואליציה צריכים להצביע נגד החוק".

גילדין מהפרקליטות: "באיזה מדיה ראשי ממשלה עושים שימוש בערר נגד הצעות חוק?".

לבני: "כל שר בוודאי רה״מ עושה שימוש בכלי הזה של הערר".

גילדין: הצעת חוק ישראל היום (להגנת העיתונות הכתובה) מה את שזוכרת משם?

לבני: זה היה חוק שלישי שהוגש בנושא שעסק בעצם בחינמון הקרוי ישראל היום. בחלק הוא עסק בסוג הבעלות שצריכה להיות בו ובחלק הוא עסק בנושאים כלכליים

גילדין: "מה הייתה עמדתך ביחס לחוק הזה (חוק ישראל היום)?".

גילדין: "האם שוחחת עם ראש הממשלה בעניין הצבעה בוועדת השרים?".

לבני: "הייתה רק מילה אחת ביני לראש הממשלה שקשורה להצעת החוקה זו בסמוך למועד ועדת השרים נקראתי ללשכתו. הגיע זאב אלקין שבאותו שבוע היה יו"ר הקואליציה ואמר שהגענו להסכמות של חופש הצבעה. ראש הממשלה פנה אלי ושאל אם זה מקובל ואמרתי בוודאי. מעבר לכך לא ניהלנו שיחה על כך לא לפני ולא אחרי על זה".

גילדין: "מדוע אמרת בוודאי?".

לבני: "זו היית הפתעה כי בתוך הקואליציה היו ראשי סיעות שכולם חוץ מנתניהו רצו את החוק ונתניהו מתנגד להצעת החוק ומה שלא יהיה בוועדת שרים הוא יוכל להגיש ערר ולקבור את הצעת החוק. כשהוא משחרר חופש הצבעה הוא מאפשר לחוק להגיע לכנסת ששם היה ברור שהחוק יגיע באותו השבוע לקריאה טרומית. אני זוכרת את הסיטואציה הזו. אני רוצה לדייק כי במשטרה שאלו אותי אם היה חופש הצבעה או דיברו על זה שבוע קודם ואני לא זכרתי".

גילדין ריענן את זיכרונה של העדה מתוך החקירה.

ציפי לבני בעדותה בתיק 2000
ציפי לבני בעדותה בתיק 2000 | צילום: פלאש 90

לבני: "אני מסיקה מסקנה מהתמלול שלא הייתי בחדר וחזרתי אליו. כיו"ר ועדת שרים אם הייתי צריכה לצאת הייתי ממנה מישהו חלופי שינהל את הישיבה. חזרתי וביררתי מה התקדם ואיפה אנחנו נמצאים".

גילדין: "את אומרת 'אני פשוט משוטטת כי גם סוכם שיש חופש הצבעה ושזה יגיע לוועדת שרים לענייני חקיקה ולפחות באותו הבוקר היה סיכום על חופש הצבעה וזה תואם גם עם עופר'. האם נכון לומר שההבנות נכונות לפחות לאותו הבוקר מה המשמעות?".

לבני: "זה אומר שבאותו הבוקר שמעתי שסוכם על חופש הצבעה".

סנגורו של ראש הממשלה בנימין נתניהו, עו"ד עמית חדד התנגד: "היא אומרת שהיא לא יודעת ואתה מנסה לכוונה לפי הציטוטים. אתה לא צריך להביא הערכות לעדה... העדה קוראת את הדברים ומסיקה מתוכם כל מיני מסקנות היא אמרה בהגינותה שהיא לא זוכרת. התובע אמר מה היא אמרה בחריקה וזה דבר שאסור לעשות".

גילדין המשיך: "מי זה עופר שאמרת שזה מתואם איתו?".

עו"ד חדד התנגד שוב: "עם כל הכבוד, אני לא חושב שיש לעדה ידע על נדירות. הגברת לבני הייתה בקואליציה שנה וחצי. נתניהו 16.5 שנה. לבוא ולדבר נדיר או לא נדיר...". בתגובה, ראש ההרכב דחתה את ההתנגדות.

ציפי לבני, יאיר לפיד
ציפי לבני, יאיר לפיד | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

לבני: "זו הייתה סיטואציה שבה הוזמנתי ללשכתו. ישבנו כשעה שבה הנושא לא עלה. נסענו לאירוע של בית הנשיא וכשיצאתי קיבלתי טלפון ממנו שבו הוא הודיע שאני מפוטרת ואחד הנימוקים היו שנפגשתי עם אבו מאזן ללא ראשותו. נדמה לי שהוא דיבר גם על פוטצ שרציתי לעשות נגדו".

גילדין: "נושא חוק ישראל היום לא עלה בשיחה?".

לבני: "אני לא זוכרת שנאמר".

לאחר מכן התחיל עו"ד חדד את החקירה הנגדית.

עו"ד חדד: "לאחר בחירות 2013 את הצטרפת לממשלה ה-19 של מר נתניהו. בהתאם להסכמים הקואליציונים היית אחראית על שרת המשפטים וגם למשא ומתן המדיני. ומתוך זה שהיית שרת המשפטים, היית אחראית גם על ועדת שרים לענייני חקיקה. והקואליציה הייתה סוערת מאוד".

לאחר שלבני אישרה, חדד ציטט מתוך החקירה של יריב לוין: 'הממשלה הזו הייתה גיהינום. מצב באמת נוראי. היינו בנקודה של סוף 2014 במשברים עמוקים. קודם כל התקציב. וסוגית תקציב הביטחון. הייתה רפורמה בריאות של גרמן. היה גיור שקידם אלעזר שטרן'".

לבני: "אני לא יכולה להעיד אמון של מישהו אחר, אני יכולה להעיד שהיו משברים הולכים וגדלים".

חדד: "מה התרשמת ביחס לנתניהו?".

לבני: "עוד לא. אולי למישהו היה ברור, לי לא. היה יותר קשה. כן. היה ויכוח על מע"מ אפס בין נתניהו ללפיד".

חדד: "אמרת שהמשמעת הקואליציונית הולכת ומתפוררת?".

לבני: "נכון. אגיד לך מתי התחלתי להרגיש שזה יותר מתקרב לזה. בסוף דצמבר בחוק הלאום הבנתי שזה הולך לפיצוץ מכוון".

חדד הראה כותרת מה-21 באוקטובר בידיעות אחרונות "הברית החדשה: לבני ולפיד" בעמוד השני תחת הכותרת "פותחים חזית" ואמר: "יש גם פולו אפ ב-YNET "לפיד ולבני מקימים חזית משותפת בכנסת".

לבני: "לצדו של הליכוד עדיין מפלגות ימין כמו ליברמן או בנט. זה שת"פ בין מפלגות ובהרבה נושאים היו שת"פים בין הליכוד למפלגות אחרות. רציתי שיהיה שת"פ אני חוששת שלא הגענו לזה".

חדד: "הרעיון היה שת"פ בעניינים מדיניים, דת ומדינה וגם בכל הקשור לחוק ישראל היום".

לבני: "בוודאי".

חדד: "כמה פעמים?".

לבני: "נוני מוזס ידע מלכתחילה שאני מתנגדת לחילוק בחינם של ישראל היום ולכן הוא לא היה צריך לבקש ממני לתמוך בו. לפני ועדת השרים דיברנו. אני בכל נקודת זמן אמרתי לו שזה יגמר בערר ולכן המאמץ לא כדאי, הבהרתי לו שמבחינתי התמיכה שלי בחוק היא בגלל.."..

השופטים: "כמה פעמים דיברת איתו? זו הייתה השאלה".

לבני: "אני חושבת שפעמיים. מאחר שהיה מדובר בהצעת חוק שהייתה חדשה, ובעבר גם היו שני חוקים שהציגו אותו הדבר, אז אני לא זוכרת את מספר הפעמים אבל ברור היה ומובן מאליו שמאוד תמכתי בחוק".

חדד: "יש נתונים כמה פעמים דיברת איתו. זה הרבה יותר מפעמיים וגם את המעורבות שלך בנושא. אני רואה שיחות ביניכם ב-22. באוקטובר יש לפחות 10 שיחות שאנו רואים, באוקטובר נובמבר".

לבני: "אני באמת לא זוכרת".

נוני מוזס
נוני מוזס | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

חדד: "גם ביחס לשותפות הזו, נוני מוזס היה שחקן פוליטי להצעת החוק ולכן הוא בקשר איתך בנושא הזה, הוא היה בקשר עם אחרים כמו איתן כבל. הוא אומר לך בטבעי. האם כך תפסת את הדברים בזמן אמת?".

חדד: "מבחינתן לא היה תן וקח".

לבני: "כן".

חדד: "ולא ראית שום בעיה לעשות שיח עם נוני מוזס".

חדד הציג ראיון בידיעות תחת הכותרת "להציל את ביבי מביבי": "כתבה כזו לא מגיעה במקרה. זה דבר שעושים אותו איתך. דיברת עם העורך, עם הכתב".

גילדין ביקש מהעדה לצאת מהאולם והגיש התנגדות: "לפני שבועיים קיבלנו את עמדת חברי שכתבות לעניין בנט זה לא רלונטי. אם כתבה על בנט לא רלוונטית, אז זה לא רלוונטי לשני הצדדים".

השופט משה בר-עם: "צריך לעמוד על המניעים של הפרסום".

גילדין: "למה השיח של היחסים בין לבני לבין מוזס רלוונטי והיחסים בין נתניהו לבנט לא רלוונטי?".

לבני: "נכון".

חדד: "כמובן שהמהלך הפוליטי הזה של החזית המשותפת, חזית, גוש. מבחינתו של נתניהו זה הופך את החיים למורכבים יותר".

לבני: "כן".

חדד: "כמה שבועות לאחר מכן מכנים את הקואליציה בעיתון כשרשרת. זה לא קואליציה רגילה, זו קואליציית המשברים (מציג כתבה מידיעות אחרונות תחת הכותרת "קואליציית המשברים")".

ציפי לבני בעדותה בתיק 2000
ציפי לבני בעדותה בתיק 2000 | צילום: פלאש 90

עו"ד חדד: "את מכירה את מילצן?".

לבני: "היינו בקשרי חברות. התארחתי שלוש פעמים".

חדד: "ארנון מילצ'ן מארח יפה".

לבני: "כן".

חדד: "יש אלכוהול, סיגרים. מארח ביד רחבה".

לבני: "אני לא מעשנת סיגרים. לא אוהבת שמפניות".

חדד: "זוכרת שישבת איתו במסעדה?".

לבני: "לא".

חדד הקריא מעדותו של יאיר לפיד שאמר שאת ציפי לבני פגש במסעדה יחד עם שמעון פרס ושאל אותה על האפשרויות שבדק יאיר לפיד להיכנס לפוליטיקה כשהיה מגיש אולפן שישי ואת הרצון שלו להיות ישר שר חוץ

לבני: "אני מניחה שדיברנו על פריימריז ותהליכים של המפלגה".

חדד: "את לא חשבת שיש פסול שהוא ממשיך להגיש את אולפן שישי בזמן שהוא בודק אפשרויות להיכנס לפוליטיקה".

לבני: "אני לא עסקתי בזה אלא בהיותי ראש מפלגה ואיך אני מקדמת את המטרות הפוליטיות שלי".

חדד: "קו הגבול בין הפוליטיקה לתקשורת הוא לא ברור. עופר שלח, שלי יחימוביץ. כך ראית את הדברים בזמן אמת?".

חדד: "תאשרי שאף פעם לא חשבת שיש ניגוד עניינים בינך לבין ידיעות אחרונות וגם לא בינך לערוץ 2 למרות שהיו לך פגישות פוליטיות עם יאיר לפיד".

לבני: "שממומן מכיס של מיליארדר שמממן את זה. כן".

עו"ד נגב: "אמרת שההון הפוליטי של אדלסון הורס את היחסים בין ארה"ב לבין ישראל".

לבני: "מאשרת".

עו"ד נגב: "אמרת שהצעת חוק מחייבת להסדיר שוק כמו במצבים אחרים בהם הרגולטור מתערב. האמירה הזו אומרת שיש גם סכנה והזכרת גם את התפוצה ההולכת ומתרחבת של ישראל היום. שזה יהיה הקול היחידי שישמע. כלי התקשורת האחרים יצטרכו להסגר וזה יהיה הקול היחידי שישמע".

לבני: "אין ספק. זה לא רק שאלת המימון האסור וזה הביא תמיכה באדם אחד הלא הוא נתניהו. וככל שזה מתרחב ואחרים קטנים אז ככה הסיכון של שכנוע דעת הקהל רק בקול הזה הולך וגדל. כשאני התייחסתי לחוק זו מטרתו".

ארנון מילצ'ן
ארנון מילצ'ן | צילום: פלאש 90
מתן וסרמן מדווח ממשפט נתניהו. צילום: מתן וסרמן | צילום: מתן וסרמן

אתמול ושלשום לא התקיימו דיונים לאחר שהחוקר דני יופה היה חולה. טרם מחלתו הספיק להתחיל בחקירה נגדית ובה אמר ש"החשד היה שלראש הממשלה היו יחסי שוחד עם מוזס. מוזס אמור היה לקבל טיפול בחוק 'ישראל היום'". יופה אמר כי "חוק 'ישראל היום' נועד לצמצם את פעילות העיתון, ו'ידיעות אחרונות' נפגע מ'ישראל היום'".

תגיות:
בנימין נתניהו
/
ציפי לבני
פיקוד העורף לוגוהתרעות פיקוד העורף