שנת 2024 הסתיימה בנתון מדאיג במיוחד: 436 הרוגים בתאונות דרכים, המספר הגבוה ביותר זה כמעט 20 שנה. בריאיון לפודקאסט הפלילי של "מעריב" חושף נצ"מ עמיר ג'יבלי, ראש מחקר ופיתוח (מו"פ) באגף התנועה במשטרת ישראל, את המספרים המטרידים שמאחורי האסון המתמשך בכבישי ישראל.

"מדינת ישראל משלמת בממוצע 17 מיליארד שקל בכל שנה על תאונות הדרכים", מגלה נצ"מ ג'יבלי. "כל אדם במדינת ישראל, מהיום שנולד ועד שמחזיר את נשמתו לבורא, משלם 1,850 שקל בשנה עלות של תאונות דרכים - גם אם הוא מעורב, וגם אם הוא לא מעורב. זה מה שנקרא 'מס תאונות'".

אחת הבעיות המרכזיות שחושף ג'יבלי היא המחסור החמור בניידות משטרה בכבישים. "אנחנו מפעילים לצערי היום בין 100 ל־140 ניידות במשמרת מאילת ועד דן", הוא מסביר. "הסיכוי שלנו לראות או לפגוש ניידת בכבישים, בדגש על הכבישים הבין־עירוניים, הוא בממוצע אחת ל־100 או 150 קילומטר".

המספר הזה רחוק מאוד מההמלצות הרשמיות. ב־2005 המליצה ועדת שיינין על הפעלת 450 ניידות במשמרת אחת. "חלפו 20 שנה, אורך הכבישים גדל, כמות כלי הרכב גדלה, מספר הנהגים גדל, הכל עלה", אומר ג'יבלי. "אם היום ד"ר שיינין היה צריך לעשות את החישוב, אני מניח שזה היה הרבה יותר מ־450 ניידות".

אלון חכמון ונצ״מ עמיר ג׳יבלי (צילום: יוספה קמחי)
אלון חכמון ונצ״מ עמיר ג׳יבלי (צילום: יוספה קמחי)


לדברי ג'יבלי, הגורם המרכזי לתאונות הוא השימוש בטלפון הנייד בזמן נהיגה. "זה פצצה מתקתקת, זה מכת מדינה. אנשים שמשתמשים בטלפון הנייד - זה מסיח את דעתם", הוא מדגיש. "אם אני נוסע מחדרה לבית דגן, בכל פעם שתביט ימינה או שמאלה, אתה תראה נהגים אוחזים בטלפון הנייד".

ג'יבלי מפרט את הסכנות: "גם אם אתה מדבר בדיבורית ולא מחזיק את הטלפון ביד, כמה פעמים קרה שהיית צריך לרדת באיזו רמפה או מחלף, והשיחה הסיחה את מחשבתך? חלק מהנהגים כשמפספסים - הם בולמים, חוזרים ברוורס, מסכנים את עצמם ואת האחרים. או שברגע האחרון הם סוטים ימינה, עולים על שטח הפרדה".

הריאיון המלא באתר מעריב אונליין