החשש הגדול של כוחות הביטחון בכלל ומשטרת ישראל בפרט הינו, כי שחרור האסירים הביטחוניים עם דם על הידיים במסגרת העסקה לשחרור חטופים, במיוחד אלו שהוחזרו ליהודה ושומרון, יוביל גל ניסיונות פיגועי טרור בערים במרכז ובעיקר בתל אביב, שחוותה בשנה האחרונה ארבעה פיגועי טרור ועוד ניסיון שכשל עם התפוצצות המטען בידיו של המחבל בדרכו לבצע פיגוע לאומני קשה. 

במרבית המקרים הללו, שוהים בלתי חוקיים (שב"חים) הם אלו שידם היתה במעל, גם אם הסתייעו בערבים ישראליים, חלקם אף עבדו בתחומי ישראל במשך חודשים ארוכים עד שהחליטו להוציא לפועל פיגוע טרור.

צו סגירה לבית עסק במרכז שהעסיק שלושה שב''חים  (צילום: דוברות המשטרה)
צו סגירה לבית עסק במרכז שהעסיק שלושה שב''חים (צילום: דוברות המשטרה)

אחד האירועים החמורים שגבה מחיר של שבעה קורבנות הוא הפיגוע ברכבת ביפו, אותו הוציאו לפועל שני מחבלים שאחד מהם הועסק במוסך ביפו במשך תקופה לא מבוטלת, ומהחקירה עלה החשד כי במשך אותה תקופה, למד היטב את האזור ולא בכדי כנראה בחר לבצע את הפיגוע בסביבה המוכרת לו. יתרה מכך, גם ביום הפיגוע הגיעו השניים למוסך , משם עברו למסגד ומיד לאחר מכן ביצעו את הפיגוע הרצחני. 

העובדות הללו לא נעלמו מעיניו של מפקד מחוז (ממ"ז) תל אביב, ניצב חיים סרגרוף, שנכנס לתפקידו בספטמבר האחרון, ושם לו כמטרה וכיעד מרכזי, את הטיפול בלתי מתפשר בתופעת השב"חים על כל המשתמע מכך בין אם במסגרת העסקתם, הלנתם, או הסעתם. 

במהלך ארבעה חודשים בלבד ועד תחילת חודש ינואר 2025, חתם ניצב סרגרוף על 86 צווי סגירה למשך 30 יום לעסקים בשל עבירה של העסקה והלנת שב"חים.

בנוסף בתוך אותה תקופה, מאחר וחלק מבתי העסק, לא שינו את דפוס ההתנהגות שלהם ולא ענו על תנאי הסרת הצו חתם ממ"ז תל אביב ב-22 מקרים על הארכת תוקף צווי הסגירה ל–60 ימים נוספים. עסק אחד המשמש כמוסך נסגר עד כה ל–150 יום, ומדובר בפגיעה כלכלית אנושה. 

"מי שמנסה לזלזל בחוק ובחיי אדם, לא ינהל עסק בתל אביב", אמר מפקד המחוז לקציניו ושוטריו. "כל עסק שעולה ממנו פוטנציאל לפגיעה בחיי אדם במסגרת העסקה או הלנה של שב"חים - ייסגר, והיד לא תרעד בחתימה על הצוו. אנחנו לא מוכנים שמכאן יצמח המפגע הבא ונעשה הכל למגר את האופציות הללו".

גם ניצב סרגרוף מבין, שלא כל השב"חים באים לבצע פיגועי תופת בישראל, אולם מתוכם אלה שכן יכולים להפוך את עורם, מהווים בבחינת "היוצא מן הכלל שדווקא מעיד על הכלל" אומרים לנו. 

צו סגירה למספרה בעקבות העסקת שב''חים (צילום: דוברות המשטרה)
צו סגירה למספרה בעקבות העסקת שב''חים (צילום: דוברות המשטרה)

ברשימת העסקים נגדם הופעל צוו סגירה מופעים בין השאר, דאבל אספרסו ביפו ת"א (רישוי עסקים), מאפיית הסולטן ביפו ת"א, שווארמה ראש העיר, מוסך רעים, חומוס אסלי שגם נגדו קיימת הארכת הצוו, אולמי קינגסטון, אולמי עטרת בני ברק, מאפיית מלך העוגות, ארומה תל אביב, טל בורגר בת ים, מסעדת מובי דיק בת ים, מסעדת יוני שווארמה וגריל, בשרים רמת השרון ,מאפיית מלך העוגות ועסקים רבים אחרים. 

חשוב לציין כי סגירת בתי עסק, מסעדות, בתי קפה, אולמות אירועים, מוסכים ואחרים, מהווה פגיעה קשה מבחינה כלכלית לבעליהם ויש בה כדי לפגוע בעובדים המועסקים על ידם שנאלצים לוותר על מקום העבודה לחודש ימים.

יתרה מכך, הפגיעה יכולה להיות משמעותית לנוכח העובדה שהלקוחות הקבועים, נחשפים לאפשרויות אחרות בעת שהעסק שאליו התרגלו להגיע נסגר כשהתוצאה הקריטית ביותר הינה במקרה שבו העסק מקבל הארכת תוקף לצו הסגירה מה שמסב לו נזק כלכלי עצום שיש בו כדי להוביל לקריסת העסק, ואת זה מבינים במחוז תל אביב היטב. 

במסגרת זו, נחשפה גם תופעה משנית שמטופלת כעת ביחידת החקירות של המחוז ומקורה בתשובות שהתקבלו מבעלי העסקים במטרה לבטל את צו הסגירה, ולפיהן אותם השב"חים הועסקו אצלם במסגרת חברת כח אדם חיצונית, ללא ידיעתם ותוך התחייבות בחלק מהמקרים שמדובר בערביי ישראל ואפילו באמצעות תעודת זהות כחולה. 

בשני מקרים לפחות שהובאו לידיעת "מעריב", בוטל צו הסגירה נוכח התגובה שהעבירו בעלי העסקים לבית המשפט, ובמקביל נפתחה חקירה נגד חברת כח אדם שככל הנראה הינה פרוביזורית. 

אי אפשר להתעלם מהעובדה שמחוז תל אביב נאבק מול בתי המשפט בעיר, השלום והמחוזי, שמקל את ידו ומשחרר שב"חים הנתפסים בשעת גניבות של כלי רכב, וזאת כנגד ערבויות או הפקדות מגוחכות ובכך אותם שב"חים חוזרים לשטחים ולא מגיעים לדיונים בבית המשפט , תוך הבנה שהם ישובו לשטחי ישראל דרך הפרצות ובפעם הבאה לא ידוע לאיזו מטרה בדיוק.  

זירת הפיגוע בתל אביב (צילום: ג'מאל עוואד, פלאש 90)
זירת הפיגוע בתל אביב (צילום: ג'מאל עוואד, פלאש 90)

כך קרה לאחרונה כששב"ח שוחרר על ידי בית משפט השלום למרות שתלוי ועומד נגדו גיליון הרשעות המאגד שמונה הרשעות קודמות, הוא ביצע עבירה של השלכת אבנים לעבר רכבים ובית המשפט החליט שאין מדובר באירוע פח"עי אלא פלילי, למרות הסיכון בחיי המשתמשים בדרך, וחזר לפרוץ לבית כנסת.

העובדה שבית המשפט המחוזי דחה את הערעור שהגישה המשטרה וחייב את החשוד להפקיד 10,000 ₪ בלבד כנגד שחרורו למעצר בית בשטחים, קוממה את כל מי שהיה מעורב בתיק האמור , אולם למרבה מזלה של משטרת מחוז תל אביב אותו חשוד לא הצליח להמציא את ההפקדה הנדרשת ולכן נותר במעצר עד שהוגש נגדו כתב אישום חמור ובקשה למעצר עד תום ההליכים. 

בסביבתו של ניצב סרגרוף מציינים כי הממ"ז הבין שתל אביב , הינה מקום אסטרטגי, מבחינת הפוטנציאל לביצוע פח"ע. "יש עשרות רבות של התרעות לפיגועי טרור, ללא מיקום מדויק אבל זה מתחולל באוויר. תל אביב היא עיר תרבות, בילוי, פנאי, תעסוקה עם כל המרכיבים והאלמנטים לשמש כעיר הומה.

כל שעה במהלך היום יכולה להוות יעד לפיגוע ולכן שימת הדגש על הפעילות למיגור תופעת השב"חים היא כורח המציאות ומשכך הוא שולח כוחות באופן יזום מדי יום ולילה למסעדות, עסקים, דירות הלנה , בתי מלון, מוסכים וכל מקום שבו יכולים לשהות שב"חים.

המסר שלו ברור ומובן כל שב"ח שנכנס ללא אישור גם אם לכאורה לצרכי עבודה, לומד את האזור, אוסף ואוגר מידע וכל 'גירוי' או מחלוקת עלולה להוביל אותו לבצע פיגוע. גם אם מכל השב"חים אחד יבצע פיגוע אז מדובר בתוצאה רעה מבחינתו, וזה מה שהוא משריש לשרשרת הפיקוד ודרכם אלינו השוטרים בשטח".

מפקד מחוז תל אביב ניצב חיים סרגרוף התייחס עבור "מעריב": "אנחנו רואים בחומרה רבה את עבירות השב"חים המהווים פוטנציאל לפח"ע. עם כניסתי לתפקיד הנחתי לפעול בנחישות נגד מעסיקים, מלינים ומסיעים של שב"חים המסכנים את עצמם ואת אזרחי מדינת ישראל".

הוסיף כי "התפקיד שלנו כמשטרה זה לשמור על בטחונם של התושבים, חווינו לא מעט פיגועים לאחרונה ואנחנו פועלים לצמצום עבירות בתחומי מחוז ת"א. אני אומר לבעלי העסקים - לא להסתכן בהעסקת שב"חים. מדובר בעבירה חמורה הנושאת עונשים משמעותיים של סגירת עסקים וכתבי אישום".