השר יואב גלנט התייחס הבוקר (חמישי) לירי הרקטה מרצועת עזה ולתגובת צה"ל ואמר כי יו"ר הרשות הפלסטינית אבו מאזן ירוויח מלחימה בין ישראל לחמאס, וכי פגיעה באוכלוסייה ברצועה אינה פתרון לטרור שיוצא ממנה. "חמאס נמצא במצוקה גדולה מאוד. הוא נדרש לחשב מסלול מחדש לאחר שסגרנו לו את נתיבי הים והיבשה", אמר גלנט בתוכנית הקבינט ב-103FM. "האפשרות התת-קרקעית הולכת ומצטמצמת וכבר קשה להם לפגוע בנו ברקטות, ולכן הוא מניע פרובוקציות שיגרמו לשפיכת דם פלסטיני שיעורר תשומת לב בינלאומית".

"מצד אחד עלינו לא אפשר כניסה ומצד שני עלינו לשפר את המצב ההומניטרי לרצועה". על העובדה שישראל הכניסה דלקים לרצועה ובסופו של דבר ספגה ירי רקטה על שטחה, אמר השר: "טווח הזמן הוא שונה. העובדה שהכנסנו דלק לא אומרת שמישהו ברצועה חש בשינוי. רוב החשמל בעזה מתקבל בתשתית החשמל הישראלית. כ-30-40 אלף אנשי מיליציה חמושים שלקחו בשבי שני מיליון אזרחים. חמאס הוא טפיל שחי על הסוס הפלסטיני כך שכל מה שמועבר לפלסטינים מגיע בסופו של דבר אליו. אם מישהו חושב שהשיטה היא להרוג את הסוס כדי להיפטר מהטפיל אז הוא טועה".

"יש למצוא פתרון יותר סביר, בינתיים אין לנו ברירה אלא לדאוג שהאוכלוסייה הפלסטינית תחיה חיים סבירים יותר. יחד עם זאת, יחסי הכוחות בין צה"ל לחמאס הם של אלף מול אחד. כולנו יודעים זאת היטב", אמר. רוני דניאל ציין: "אבו מאזן נלחם בחמאס בדרכים שלו. לישראל יש הסכמים עם אבו מאזן. כל חיזוק או סיוע לחמאס מחליש את אבו מאזן במגרש הכי קריטי של יהודה ושומרון. אנחנו נעים במעין זיגזוג בין לא לפגוע באבו מאזן ולפגוע בחמאס. שקט מהדבר הזה לא יצא".

 

השר גלנט השיב לו: "אבו מאזן משתמש בבני עמו היושבים בעזה על מנת לבצר את מעמדו באיזשהו אופן תוך כדי שהוא נלחם בישראל ובאחרים. על מדינת ישראל לחשוב על האינטרסים שלה. אם אבו מאזן רוצה להרוויח מכך שישראל וחמאס נלחמים - לנו אסור לאפשר את זה. אנחנו לא צריכים להילחם את המלחמות של אבו מאזן. עלינו לעשות חושבים לפני שנגיע למצב בו כל משבר הומניטרי בעזה יושלך כלפי ישראל. הרתעה נובעת מהפרופורציה בין החשש למה שאנחנו מסוגלים לעשות לזה שלצד השני יש מה להפסיד. ברגע שלצד השני אין מה להפסיד הוא מעדיף לרוץ בגלים אל הגדרות. המציאות הזו צריכה לאותת לנו משהו".
 

שר הבינוי והשיכון פנה לחברי הקבינט המדיני-ביטחוני שקוראים לתקוף בעזה ואמר: "מי שלא הפעיל כוח לא מכיר את מגבלות הכוח ולכן הוא עלול לנקוט בשיגעון כוח. אני מקווה שאני מצליח לגרום לאנשים להתפכח בדבריי. הכיוון שהקבינט הנחה הוא הדבר הבא: לעצור את ירי טרור האש והגדרות מבלי להגיע למלחמה כוללת ואופרציה רחבה. אלו דברים שלוקחים זמן ולכן חופש הפעולה הוא בידי צה"ל ומפקדיו. בהקשר הזה צריך בעיני אורך רוח וסבלנות".

אבו מאזן. צילום: רויטרס
אבו מאזן. צילום: רויטרס



"פעלנו בסוריה מאז הפלת המטוס הרוסי"
 
על הביקורת של חברי הקבינט על הרמטכ"ל אמר: "המכנה המשותף הרחב ביותר של הציבור במדינת ישראל הוא צבא הגנה לישראל. כל אחד מאיתנו מכיר מישהו שמשרת בצה"ל, לכולנו יש מניות ולכן עלינו לשמור אותו מחוץ לכל ויכוח פוליטי. יש לא להשתמש בצה"ל לא למינוף ימינה ולא למינוף שמאלה. כאשר חמאס יורה הוא לא שואל איזו ממשלה יושבת בירושלים. אני מכבד את הרמטכ"ל ואת מפקדי צה"ל, אשמור עליהם בכל מקום בהם אני נמצא". 

בהמשך התייחס השר גלנט לאיום בחזית הצפונית של ישראל. "אנחנו נאבקים באחת הסכנות הגדולות שפקדו את מדינת ישראל מאז הקמתה והיא הסופה השיעית", אמר. "זה מתחיל בפיתוח נשק גרעיני באיראן, ניסיון של כיבוש עיראק, סוריה ולבנון וליצור ציר שיעי שעלול גם למוטט את ירדן. אסור שהשגיאה של ישראל לאפשר לציר להתפתח בלבנון תחזור על עצמה גם בסוריה.  תפקידנו לוודא שלא יוקם צבא איראני בסוריה. שלא תיפתח חזית חיזבאללה 2 ברמת הגולן".
  
"באופן כללי לישראל יש יתרון גדול, אנחנו גם יותר קרובים, גם יותר עוצמתיים וגם מסוגלים להביא הרבה כוח מול האויב. כאשר מישהו מנסה להתבסס במדינה, שלבי ההתבססות הם השלבים בהם הוא החלש ביותר. מאז הפלת המטוס הרוסי על ידי הסורים ישראל פעלה במרחב", הוסיף. "זה כל מה שאוכל לומר בנושא. זכרו שאנחנו במציאות מורכבת. אנחנו לא רואים ברוסים אויב או יריב אך ברור לגמרי שהם מתייחסים למדינת ישראל כמו שהם מתייחסים בעקבות החיבור עם ארצות הברית אך לא צריך לעורר דובים מרבצם".
 
יואב גלנט. צילום: סיון פרג'
יואב גלנט. צילום: סיון פרג'