הדרג המדיני והצבאי סופגים ביקורת קשה בעקבות סבב הלחימה מול חמאס בעזה, לאחר שלמרות כל התקיפות של חיל האוויר, אף פלסטיני לא נפגע המטרות היו מבנים בלבד. ראש המכון למחקרי ביטחון, האלוף במיל' עמוס ידלין, התייחס לנושא בשיחה עם ענת דוידוב וינון מגל ב-103FM ומסביר את התוצאה של התקיפות: "יש כאן רצון של שני הצדדים לא להגיע למלחמה".



אני לא יודע איך לשאול את זה אבל נראה שישראל לא רוצה לנצח בעזה.
"ישראל רוצה ושמחה לנצח, אבל היא יודעת מה המחיר של הניצחון ויש לעשות את הדיון על כך. אם המשמעות היא לשלוט מחדש על שני מיליון פלסטינים ולשלוח המון גדודים וחטיבות כדי לשלוט על מחנות הפליטים אז אנחנו לא רוצים את זה. ישראל החליטה שהיא לא רוצה לנצח את חמאס וגם לא לפגוע בו קשות. היו לנו כ-11 סבבים בזמן האחרון, ישראל תוקפת בעזה תקיפות מרשימות באזור הכי צפוף במזרח התיכון ואף חמאסניק לא נהרג. יש כאן רצון של שני הצדדים לא להגיע למלחמה. גם סנוואר יודע מה יקרה לו אם נצא למלחמה וגם ראש הממשלה מבין שמי שהלך למלחמה מסיים כאן את הדרך הפוליטית שלו. שני הצדדים מנסים לא להגיע למלחמה אך לדעתי הם יגיעו. אם חס וחלילה רקטה הייתה פוגעת במשפחה לפני שנכנסה לממ"ד – היינו היום במלחמה".



מה אתה מציע?
"אין מנוס ממכה מאוד קשה לחמאס. ב-2014 הייתי מאלו שביקרו את המתקפה. יש להשיג שני יעדים במלחמה, הרתעה ועצירת התעצמות חמאס. אנחנו לא נוכל להתחמק מהצורך לפגוע בחמאס קשה מאוד ולא להשאיר אותו ככתובת. הזרוע הצבאית שלו לא שילמה את המחיר. אמנם התקפנו את מבנה המודיעין של חמאס, אך אפשר היה לתקוף אותו כשכל מנהיגי חמאס היו בתוכו".



הודיעו מראש לאנשי חמאס לפנות את הבניין לפני הירי?
"העובדה היא שאף איש חמאס לא נפגע. זה לא יכול להיות כשיש לך את חיל האוויר הטוב בעולם עם הפצצות המדויקות בעולם. אם מישהו היה רוצה שאתמול בערב יהיו מאה הרוגים לזרוע הצבאית של החמאס זה היה קורה".



אתה בטוח במה שאתה אומר?
"בוודאי. אין לי ספק בזה אפילו לרגע. אנחנו מדינה שלא יודעת לפגוע בבונקרים? יש לנו מודיעין לא רע, חיל אוויר מצוין ואם היינו רוצים שאנשי החמאס ישלמו מחיר היינו עושים זאת. יש כאן משחק מאוד עדין שאף צד לא מודה בו. הם יורים רקטות ואצלנו תודה לאל אין הרוגים ואנחנו יורים עליהם פצצות כבדות וגם להם אין הרוגים".





לדברי ידלין, התכלית האסטרטגית של הקבינט היא לפצל את הרשות הפלסטינית לשתי רשויות חלשות ולקוות שהסטטוס קוו יימשך. "אני חושב שזה לא יכול לקרות. הצעד הנכון הוא להכות את חמאס ולנסות להחזיר את הרשות הפלסטינית לעזה כדי לפתור את המשבר ההומניטארי ושהכסף שמגיע לעזה יעבור דרך הרשות ולא ילך לחמאס. מדינת ישראל לא מצאה דרך לפגוע בחמאס ומצד שני לעזור לפתור את המשבר ההומניטארי בעזה.



במידה והייתה אפשרות לחסל את ראשי החמאס בתהלוכת הניצחון שלהם. היית מוריד עליהם טיל?
"יש ליצור תכלית אסטרטגית שתכוון את הדברים למקום אחר. אם מדובר בפעולה בודדת לא בטוח שהייתי עושה זאת. אם זה היה כולל פגיעה במקומות הייצור של הטילים, פגיעה בנקודות השיגור או מהלך מפתיע על הקרקע – בהחלט הייתי עושה זאת. צה"ל בהנחיית הדרג המדיני מגיב היום רק ליוזמות של חמאס ומספיק את האש כשחמאס מפסיק לירות. הוא איבד את היצירתיות, את היכולת להפתיע ואת התחבולנות. אני מצפה מרמטכ"ל כוכבי שכשתגיע ההתנגשות הבלתי נמנעת – אנחנו נהיה אלו שיוזמים ואלו שגובים מחיר כבד מחמאס. העולם היום הרבה יותר בעדנו מאשר כשהייתי ראש אמ"ן ב-2009. יש לנו תמיכה גדולה בעולם. העולם לא יכול להטיף לנו היום מוסר. אני לא רץ למלחמה אך אנחנו לא יכולים להיות בני ערובה של חמאס. זה בלתי מתקבל על הדעת".