הפרשן הצבאי של חדשות 13 אלון בן דוד שוחח הערב (ראשון) עם בן כספית ופרופסור אריה אלדד בתכניתם ב-103FM, על מנת לנתח את המערכה החדשה בישראל, בעקבות 11 פיגועים במהלך חודש מרץ. בן דוד ניתח את ההבדלים בין האפשרויות של מערכת הביטחון לאתר מחבלים בין הפלסטינים לבין היכולת בקרב ערביי ישראל וטען: "זה כבר אירוע אחר, הרבה יותר מורכב לאתר את המפגע הבא".

לדבריו, הגל הנוכחי יותר דומה לגל הטרור ששתף את ישראל בשנים 2016-2015, מאשר למצב הבטחוני ב-2002: "אין תשתיות סדורות עם מפקדות וחוליות שאפשר לפרק, עומדים פה רק מול רעיון והשראה וככה קשה יותר להילחם. ב־2015/6 נבנתה מערכת טובה מאוד לאתר התבטאויות של מחבלים פוטנציאליים, היא נבנתה על תושבי השטחים ששם היכולת שלנו להיכנס להם לפרטיות היא כמעט בלתי מוגבלת". 

זירת הפיגוע בבאר שבע (צילום: מאיר אבן חיים)
זירת הפיגוע בבאר שבע (צילום: מאיר אבן חיים)

"כשמדובר על ערביי ישראל זה כבר אירוע אחר, הם אזרחים כמונו ויש להם את אותם זכויות. זה אירוע הרבה יותר מורכב לאתר את המפגע הבא. יכול להיות שנעבור עכשיו שבועיים שקטים ויכול להיות שיהיו עוד מחבלים, כל עוד ירושלים לא במשחק כנפץ העיקרי, אם נצליח להשאיר את ירושלים מחוץ למשחק, יכול להיות שנצליח לעבור את החודש הזה בסדר", הדגיש בן דוד.

עוד הוא הסביר כי "יש כאלו שהיה להם ביטוי מובהק ויש כאלו שלא, אצל הפלסטיניים בשטחים התפתחה אלגוריתמיקה כזו שאתה יודע לזהות אפילו מתי זו סתם אמירת הזדהות ומתי היא הולכת להפוך הלכה למעשה. אצל ערביי ישראל היכולת הזו יותר קשה ואנחנו צריכים יותר שיתוף פעולה של האוכלוסייה שתוקיע מתוכה את האנשים האלו ותסייע למערכת הביטחונית למצוא אותם כי הם בסוף פוגעים בכל הציבור הרחב שלא חלק מהאידיאולוגיה הזו. זה אירוע מורכב מבחינה מודיעינית להגיע ולאתר את האנשים האלו".

בנוסף, הפרשן הצבאי התייחס לפציעתו של ש', לוחם ותיק בימ"מ, שנפצע בפעילות מבצעית בלילה שבין שישי לשבת: "הוא לוחם ותיק שהתחיל בכלל בדובדבן והיה אפילו אמור לפקד על יחידת המסתערבים ומי שהוביל המון מבצעים בעיקר בשנים האחרונות. לוחם מאוד רציני. היה פה אירוע שלא היה מוצלח עד הסוף, הם פגשו מחבל נחוש שהצליח לרגע לברוח מהזירה, עשה פניית פרסה, חזר וירה עליהם. זה מחבל שבא להילחם, מישהו היה לו אומץ לחזור על עקבותיו ולפתוח באש לעבר אנשי הימ"מ, הייתה שם הרבה מאוד אש הוא אפילו הספיק להחליף מחסנית. לצערנו סגן ניצב ש' נפצע אבל אנחנו מקווים שהוא יצא מזה ושיהיה בסדר".

בן דוד גם הדגיש מדוע סיקול מחבלים באמצעות טיל ממסוק הוא פחות רלוונטי לסיטואציה במקרה המדובר: "ממבצעים של הימ"מ בדרך כלל לא מגיעים עצורים חיים, הם לא נוטים לעצור מבוקשים חיים ובדר"כ זה מסתיים בהריגתם. תמיד יש לפחות את הניסיון כי אולי יהיה משהו שאפשר יהיה ללמוד מהאנשים האלו אם יתפסו בחיים וגם אתה רוצה לראות בעין בדיוק במי אתה פוגע.

"עם מסוק אתה פועל כשאין לך ברירה ואין לך יכולת להגיע לשטח, זה גם נראה אחרת כשאתה מפעיל מסוקים באזור שלכאורה אתה שולט בו ביטחונית, וזה אגב בזכות חומת מגן לפני 20 שנה. רוב האנשים שעסקו אז בביטחון היו אומרים לך שחומת מגן לא הייתה מביאה את התוצאות ללא הגדר, כי היא נתנה לפחות בהתחלה כל עוד היו תשתיות פעילות של טרור נתנה שעות של זמן לתפוס את המחבל". 

למרות זאת הוא ציין כי גדר ההפרדה רחוקה מלהיות פתרון מושלם: "הגדר לא מושלמת והיא הוזנחה בשנים האחרונות מתוך תפיסה שעד לאחרונה הייתה דיי תקפה. יש התרעות בגדר, אבל מדובר ב-40 אלף מפרנסים, הניסיון שלנו מלמד שהם לא מבצעים פיגועים כי הם מבסוטים להרוויח פי שמונה מאשר בשכם. כרגע מה שאתה רואה זה את הכוחות של צה"ל שעוצרים אותם בימים האלו, לתחושתי לא להרבה זמן. אני מעריך שזו פעולה זמנית ואני לא רואה את ישראל מגייסת את הכסף לסגור את הפרצות בגדר, גם מה שמבחינת סדר העדיפויות הצפון יותר דחוף באירוע הזה".

לסיום, הוא התייחס לסדרה החדשה שיצר, בה הוא חוזר 20 שנה לאחור למבצע 'חומת מגן': "הפרק הראשון עוסק בדרך לחומת מגן ומה שמרתק זו ההתלבטות של שרון. הוא נבחר במרץ 2001 על ידי ציבור ישראלי שאמר 'בוא תביא לנו ביטחון כי אנחנו מדממים' ושנה הוא לא זז. אני מנסה בפרק הראשון בעיקר לפצח מה גרם לו לחכות ומה גרם לו לקבל את ההחלטה. הוא בעצם ניסה לסנכרן שלושה שעוני לגיטימציה - לגיטימציה ציבורית, לגיטימציה מהממשלה ולגיטימציה אמריקאית. בפרקים הבאים אני עוסק בכמה מהקרבות המרכזיים". 

"במקצוע שלנו כל אבן שאתה מרים וכל אדם שאתה פוגש יש לו סיפור שלא סופר ואם חופרים מספיק תמיד שומעים את הסיפורים שלא שמעת. אם לקחת לקח אחד מאז להיום שהוא עדיין רלוונטי, זה שאתם רואים שכמה שהחברה הישראלית שסועה, אבל בסוף כשהיא עומדת עם גבה אל הקיר והיא מאוימת באיום חיצוני היא יודעת לגבש את כל הכוחות היצירתיים שיש בה ואף אחד לא עוצר אותה. היכולות של החברה הישראלית מדהימות.

"מה שמעניין זה שבמרחק 20 שנה המון דברים צפים, זו כבר בגרות שמאפשרת לך להסתכל על צלקות, להכיר בקיומן ולהתמודד איתם. כשראיתי שבוע שעבר את האנשים שלא שלחו ילדים לבתי הספר אחרי הפיגוע בבני ברק, אני פתאום מבין שאותם ילדים שגדלו בימי הטרור הפכו להיות הורים בעצמם ופתאום זה צף להם אותם הימים של האימה, של הפחד. אתה רואה את זה גם בכל המרואיינים בסדרה, איך אחרי 20 שנה הדברים הצפים ותחושות לא קלות צפות, אנשים מרשים לעצמם להתמודד עם זה יותר", סיכם בן דוד.

סייעה בהכנת הכתבה: שני רומנו 103fm