העסקה הנוכחית לשחרור החטופים היא רק השלב הראשון במערכה ארוכה, טוען מיכה קובי, בכיר לשעבר בשב"כ, בריאיון "למעריב". לדבריו, לאחר סיום העסקה לשחרור 33 החטופים, צפוי להיפתח משא ומתן חדש עם חמאס, שבו יידרשו תנאים מחמירים ומורכבים יותר. "ברור שחמאס ינצל את המצב כדי להעלות דרישות נוספות", מסביר קובי בראיון. "הם יבקשו לשחרר בכירים כמו מרוואן ברגותי ומחבלי הנוח'בות, וגם ידרשו שיקום רחב של עזה ואפילו הסכם אי-לוחמה – צעדים שמטרתם להבטיח את הישרדות הארגון ואת המשך שליטתו ברצועה".

לדבריו, כבר עכשיו ניכרת פעילות מוגברת של אנשי הממשל האזרחי של חמאס בעזה, הממשיכים להפעיל את אנשיהם בשטח. "זה מצב חמור מאוד", הוא מזהיר. "להערכתי, כ-95% מהאסירים שישוחררו במסגרת העסקה יחזרו לעסוק בפעילות טרור. רבים מהם שימשו בדרגי פיקוד גבוהים, עברו אימונים במהלך שהותם בכלא, והם מוכנים לתפוס עמדות מנהיגות בארגוני הטרור".

קובי מציין כי חמאס אינו באמת מעוניין בעסקה הנוכחית, אותה נכפה עליהם לקבל על ידי מתווכים כמו קטאר וארצות הברית. "הם לא רוצים הסכם, והמטרה שלהם ברורה: להכאיב לנו ולהפעיל עלינו לחץ פסיכולוגי", הוא אומר. לדבריו, גם המסירה הצפויה של החטופים תתעכב ככל הנראה, ותתבצע רק מספר שעות לאחר המועד שנקבע – עוד צעד במאבק הפסיכולוגי של חמאס.

"אם במהלך החזרת החטופים יתבצע ירי לעבר ישראל, זה יהיה מעשה בוטה של הפרת ההסכם, אך אין ספק שהם ינסו לנצל כל אפשרות להמשיך להפעיל טרור. הם מכירים היטב את רשימת החטופים שישוחררו, אבל חושפים את המידע רק ברגע האחרון, ככל הנראה גם מתוך שיקולים מודיעיניים".

\'\'95% מהאסירים שישוחררו יחזרו לעסוק בפעילות טרור\'\'. מחבלי נוח'בה (צילום: חיים גולדברג, פלאש 90)
\'\'95% מהאסירים שישוחררו יחזרו לעסוק בפעילות טרור\'\'. מחבלי נוח'בה (צילום: חיים גולדברג, פלאש 90)

"תהיה עלייה בניסיונות הפיגועים"

על פי קובי, לאחר סיום העסקה, ישראל חייבת להפנות את תשומת הלב ליהודה ושומרון, שבהם מתרכזת מסה קריטית של פעילות טרור. "אזור יו"ש הוא מוקד מרכזי, שממנו יוצאים מחבלים רבים", הוא מסביר. "מבין המשוחררים בעסקה ישנם מנהיגים פוטנציאליים ברמות גבוהות, אשר יוכלו להוביל את ארגוני הטרור באזור".

לדבריו, יש להדק את האכיפה בגבולות כדי למנוע הברחות נשק מאיראן דרך ירדן, ולהגביר את הפעילות הממוקדת לסיכול תשתיות טרור. "עם שחרור לא מעט מחבלים במהלך העסקה, אני מעריך שתהיה עלייה בניסיונות הפיגועים, וצריך להגדיר עדיפות גבוהה למשימות מודיעיניות, תוך גיוס אנשי מקצוע איכותיים ליומינט (מודיעין אנושי). בלי תעדוף נכון ויכולת תגובה מהירה, הסכנה תתרחב".

\'\'תהיה עלייה בניסיונות הפיגועים\'\'. פעילות הכוחות ברחבי יהודה ושומרון (צילום: דובר צה''ל)
\'\'תהיה עלייה בניסיונות הפיגועים\'\'. פעילות הכוחות ברחבי יהודה ושומרון (צילום: דובר צה''ל)

"חייבים להוציא את הפוליטיקה מכל החלטה ביטחונית"

קובי מבקר בחריפות את ההתנהלות הביטחונית של ישראל לפני אירועי ה-7 באוקטובר. "הקונספציה שהייתה קיימת הוכחה כשגויה, ולצערי יש מי שחוזר לחשוב באותם דפוסים לקויים", הוא אומר. "חייבים להוציא את הפוליטיקה מכל החלטה ביטחונית, להחזיר את המשמעת למערכות הביטחון, ולהבטיח שכוחות יוצבו במקומות הנכונים ובכמויות הנדרשות".

לדבריו, אחת הבעיות המרכזיות הייתה זלזול במידע מודיעיני, במיוחד כשמדובר בידיעות שהגיעו מגורמים זוטרים. "אסור לזלזל במה שאומרת תצפיתנית, קצינה ב-8200 או כל גורם שמביא מידע חשוב. כל אירוע – החל מבלון תבערה ועד תקלות במצלמות – חייב להיבחן במלוא הרצינות. אם יש צורך, יש לנקוט פעולות תקיפות כמו ירי כדי לנטרל איום, גם במקרים שנראים שוליים".

קובי מדגיש את הצורך להגביר את המוכנות המבצעית של צה"ל ולנקוט יד קשה יותר מול איומים בגבול. "יש להתייחס למתפרעים כאל מחבלים לכל דבר, ולהבטיח כוננות מלאה שתמנע פשיטות או חדירות של אויב ליישובים ישראליים", הוא אומר. "לצה"ל יש את המודיעין הנדרש, אך הבעיה היא בניצול המידע. גם ב-6 באוקטובר היה מספיק מודיעין, אבל הוא לא תועדף ולא נוצל כראוי".

לדבריו, התנהלות זו מצביעה על הצורך לשנות גישה בתעדוף המודיעין ולהתייחס ברצינות רבה יותר לידיעות שמגיעות מהשטח. "מדובר בתהליך שידרוש זמן, אבל הוא קריטי אם ברצוננו לבנות מערכת ביטחונית יעילה ואמינה".