דיפלומטים אירופאים בכירים פועלים בדחיפות בניסיון למנוע תקיפה צבאית של תוכנית הגרעין האיראנית, על רקע חזרתו המתקרבת של דונלד טראמפ היום (שני) לבית הלבן. כך דווח בסוף השבוע ברשת אל-ערביה.

"אנו מעריכים שישראל כבר קיבלה את ההחלטה לתקוף, בעקבות ההתפתחויות במזרח התיכון בחודשים האחרונים", אמר דיפלומט אירופאי בכיר לאתר החדשות, תחת חיסיון שמו. הדיפלומט לא ציין כי התקיפה צפויה באופן מיידי, אך חשף כי מספר מדינות אירופאיות כבר פתחו בשיחות עם הצוות הנכנס של טראמפ, בניסיון לבחון אפשרויות דיפלומטיות למניעת השגת נשק גרעיני בידי איראן.

בריטניה, צרפת וגרמניה קיימו השבוע שיחות עם איראן בנוגע לתוכנית הגרעין שלה, לאחר פגישות חשאיות שהתקיימו בנובמבר האחרון ללא פרסום. בחודש דצמבר הביעו שלוש הבירות האירופאיות "דאגה קיצונית" מיכולות ההעשרה של איראן, כאשר פריז אף הזהירה כי העשרת האורניום מתקרבת ל"נקודת האל-חזור".

כור גרעיני באיראן (צילום: REUTERS/Stringer AP)
כור גרעיני באיראן (צילום: REUTERS/Stringer AP)

הדיווח המטריד מגיע בעיתוי רגיש במיוחד, כאשר המתיחות במזרח התיכון נמצאת בשיא, וההערכות הן כי חלון ההזדמנויות למנוע את התגרענותה של איראן הולך ונסגר. גורמים בכירים באיחוד האירופי מנסים לקדם מהלך דיפלומטי מהיר, במקביל לחזרת טראמפ לבית הלבן, מהלך שעלול לשנות את כללי המשחק האזוריים.

מקורות הקרובים לצוות הנכנס של טראמפ חושפים כי מדיניות "הלחץ המקסימלי" על איראן תוחזר באופן מיידי עם כניסתו לתפקיד. יו"ר ועדת יחסי החוץ של הסנאט, ג'ים ריש, כבר הצהיר כי ארה"ב תשוב ל"מדיניות הלחץ המקסימלי של הנשיא טראמפ על איראן כדי להגן על הביטחון הלאומי האמריקאי".

פרזן סאבט, חוקר בכיר במכון הבוגרים של ז'נבה, מעריך כי הסיכוי למתקפה אמריקאית ישירה על איראן תחת טראמפ "גבוה יותר מכל תקופה אחרת בהיסטוריה של סוגיית הגרעין האיראני". גורמים אמריקאים בכירים ולשעבר מאמינים כי תקיפה ישראלית שמסוגלת לפרק באופן מלא את תוכנית הגרעין האיראנית לא תהיה אפשרית ללא תמיכה אמריקאית.

מטוס של חיל האוויר הישראלי, יוצא לביצוע תקיפות באיראן (צילום: רויטרס)
מטוס של חיל האוויר הישראלי, יוצא לביצוע תקיפות באיראן (צילום: רויטרס)

המצב האסטרטגי של איראן נחלש משמעותית מאז פרוץ המלחמה בחודש אוקטובר 2023. חמאס ספג מכה קשה, חיזבאללה נחלש משמעותית ואיבד את מנהיגו המשפיע חסן נסראללה, ובשאר אל-אסד נאלץ לברוח מסוריה, מה ששבר חוליה קריטית ב"ציר ההתנגדות" האיראני. בנוסף, איראן איבדה מפקדים צבאיים בכירים בעימות ואת נתיב ההברחה היבשתי העיקרי שלה מטהרן לביירות.

מומחים מעריכים כי נסיגה זו עשויה לדחוף את איראן להאיץ את שאיפותיה הגרעיניות כאמצעי לפיצוי על פגיעותה החדשה. הערכות המודיעין האמריקאי גורסות כי לאיראן יש מספיק חומר בקיע לפיתוח נשק גרעיני תוך שבועות, אם כי מעריכים שההחלטה על כך טרם התקבלה.