שני אירועים משמעותיים - עסקת שחרור החטופים שמתבצעת והודעות ההתפטרות של הרמטכ”ל ואלוף הפיקוד, מתכנסים לתחושה של תקווה לשינוי אמיתי בקרב תושבי העוטף. עם זאת, עדיין לא ברור האם התקווה לעתיד טוב יותר ובטוח, תתממש במלואה.

מסתמן שבשבת הקרובה תצא לדרך הפעימה השנייה של עסקת החטופים, שבמסגרתה תשוחררנה עוד אזרחיות ואולי גם חיילות ישראליות המוחזקות בידי חמאס. עבור תושבי עוטף עזה, שליבם פועם בקצב אחיד יחד עם משפחות החטופים, הרגע הזה מלווה בתקווה אמיתית לשינוי. לצד ההקלה בהחזרת החטופות בפעימה הקודמת, רבים מהם רואים בהודעת הרמטכ”ל רב-אלוף הרצי הלוי על התפטרותו צעד שמסמל שלב ראשון בשינוי תפיסות בצבא, שינוי שיוביל לעתיד בטוח יותר עבורם. תקוותם היא, ששנים ארוכות של חולשה אסטרטגית, הכלה וקיפאון, שלא נאמר שיתוק התקפי, באו אל סופם.

“פתאום זה נראה שהדברים מתחילים לזוז, שמישהו סוף סוף לוקח אחריות ומסתכל למציאות בעיניים”, אומרת אילנה, תושבת אחד מיישובי העוטף. לדבריה, השילוב בין השבת החטופות לבין הודעת הרמטכ”ל יצר אצלה תחושה "שמדובר בתחילתה של תקופה שבה מקבלי ההחלטות לא רק יגיבו לאירועים, אלא יובילו אותם ובמקביל גם יבנו תשתית אמיתית לביטחון האזור". אלה שלא יפעלו כך, היא אומרת, "הציבור ידרוש מהם לשלם מחיר אישי".

תושב נוסף, ניר וקנין משדרות, ציין: “שנים שאנחנו חיים בתחושה שבשלטון שוכחים אותנו בין סבבי הלחימה, הפסקות האש וכל שאר ההבטחות". על התפטרות הרמטכ"ל הוא אומר: "הפעם יש תחושה שמישהו מבין את גודל הכישלון של המערכת ולוקח אחריות, וזה נותן לנו תקווה לעתיד טוב יותר".

עם זאת, לצד התקווה יש גם ספקות. רבים מהתושבים תוהים, האם תחושת האחריות הזו תחלחל גם לאחרים, והאם שורת ההתפטרויות אכן תביא לשינוי מהותי מהיסוד, כזה שיכחיד לחלוטין קונספציות בהן שבוי ברובו המטכ"ל עדיין. “שבענו כבר המספיק הבטחות”, מוסיפה אילנה, “חשוב לנו להיווכח שהשינוי הפרסונלי הזה, אכן יביא לידי ביטוי גם מעשים ותפיסת ביטחון ופעולה אחרת״.

גל גורן, תושב ניר-עוז איבד את שני הוריו במתקפה האכזרית בשבעה באוקטובר. אביו, אבנר, נחטף ונרצח, וגופתו אותרה בשטח ישראל כעבור 11 ימים. אימו, מיה, נחטפה לעזה וגופתה הושבה רק ביולי האחרון. גל מאמין ש״הגיעה העת לתיקון שלם - לסיום המלחמה תמורת השבת כלל החטופים ולוועדת חקירה ממלכתית. רק כך ניתן יהיה להשיב את האמון, לבנות ביטחון אמיתי ובעיקר להפסיק לדמם ולהתחיל להשתקם ולשקם".

מול האמירה הזו של גורן, יש מתושבי העוטף, ששואפים לכך שהצבא יחזור ללחימה וישלים את המלאכה. חברי פורום עוטף ישראל הגיבו להתפטרות הרמטכ"ל ואלוף פיקוד דרום כך: "התפטרותם היא צעד ראשון בדרך הנכונה. דורשים שינוי מוחלט בתפיסת הביטחון. ב-7.10 הופקרנו ללא מענה תחת פיקודם של אלוף פיקוד דרום פינקלמן והרמטכ"ל הרצי הלוי. אנו דורשים ריענון בכל הצמרת הביטחונית והמדינית שפיקדה בימי הטבח ושינוי מוחלט בתפיסת הביטחון". עוד הוסיפו: "אנו מסתכלים קדימה ודורשים את הכרעתו המוחלטת של חמאס. מיגון העוטף אינו מהווה הסרת האיום. יש לחזור ללחימה ולהכריע את האיום. לא עוד התמגנות והכלה - אלא הכרעה, ניצחון והתקפה".

השחרור המדורג של החטופים, שחלקו כבר התממש בשבת האחרונה וחלקיו האחרים עוד לפנינו, לצד הודעות ההתפטרות של אלוף פק"ד והרמטכ"ל, הם נקודה בזמן שבה התחושות בעוטף מעורבות. מחד, הקלה מסתמנת ומנגד, מתבהרת התמונה שהחמאס עדיין נמצא מעבר לגדר, כשהוא חמוש וחורש מזימות.

התקווה של התושבים היא לכך שמערכת הביטחון והממשלה סוף סוף מפנימות את הצורך בשינוי תפיסת ביטחון עמוקה. האם אכן האירועים הללו הם תחילתו של השינוי המיוחל? ימים יגידו.