"פערי הגיוס לצה"ל הולכים ומתרחבים והשירות הצבאי משקף את הפערים החברתיים", נטען במחקר חדש של המכון למדיניות העם היהודי.

במכון ציינו, כי החוקרים, תום שדה ואריאל קרלינסקי, פיתחו שיטה ייחודית, המאפשרת לזהות בעקיפין את פרופיל המשרתים בצה"ל בשני סקרים של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה – סקר כוח אדם וסקר הוצאות משקי הבית. באמצעות ניתוח נתוני הסקרים, החוקרים מיפו את המשרתים בצה"ל והרקע הכלכלי-חברתי שלהם. בנוסף, גם נעשה מיפוי באמצעות שנתונים המבוססים על הסקר החברתי של הלמ"ס.

חרדים לשכת גיוס, המחשה (צילום: חיים גולדברג פלאש 90)
חרדים לשכת גיוס, המחשה (צילום: חיים גולדברג פלאש 90)

מהמחקר עולה, כי האוכלוסייה הלא חרדית ממשיכה להוות עמוד השדרה של צה"ל, כאשר הגברים היהודים הלא חרדים מהווים כ-93% מכוח האדם הגברי בצבא החובה ושיעורי הגיוס בקרבם נעים בין 73% ל-78%. במקביל, הנשים החילוניות והמסורתיות מהוות כ-85% מכוח האדם הנשי.

בבחינת הפערים הסוציו-אקונומיים עולה לטענת החוקרים, כי בקרב גברים בעשירון התחתון, רק כ-16% מתגייסים לצה"ל וניכרת עלייה הדרגתית לאורך העשירונים – כ-55% בעשירון החמישי, כ-65% בעשירון הביעי ועד לשיא של כ-80% בעשירון העליון.

בקרב נשים, הפערים אף חדים יותר, משיעור של 12% בעשירון התחתון, דרך 55% בעשירון החמישי, 65% בעשירון השישי, עד ל-86% בעשירון התשיעי ו-82% בעשירון העליון. שדה הבהיר, כי חלק גדול מהעשירונים התחתונים הם מהחברה החרדית והחברה הערבית, שגם הם כלולים במחקר.

עוד עולה מהמחקר, כי גם הפערים הגיאוגרפיים בולטים, כאשר במחוז המרכז נרשם שיעור הגיוס הגבוה ביותר, לעומת מחוז ירושלים, בו נרשם השיעור הנמוך ביותר. בקרב האוכלוסייה הדרוזית, כ-70% מהגברים מתגייסים לצה"ל. במחקר צויין עוד, כי לאורך השנים חלו שינויים משמעותיים בדפוסי הגיוס במגזרים השונים.

נטיעות לזכר חללי העדה הדרוזית (צילום: קק''ל,גיא אסיאג)
נטיעות לזכר חללי העדה הדרוזית (צילום: קק''ל,גיא אסיאג)

בולטת במיוחד הירידה החדה בגיוס גברים חרדים – מכ-75% בשנות ה-50' של המאה הקודמת לכ-10% בעשור האחרון. למעשה, רובם של הגברים החרדים היום ששירתו בעבר בצה"ל עשו זאת כאשר לא היו חרדים ומאז הצטרפו למגזר. לעומת זאת, חלה עלייה משמעותית בגיוס נשים חילוניות ומסורתיות מכ-60% בשנות ה-50' של המאה הקודמת לכ-85% כיום.

"הדרך היחידה להמשיך ולקיים את צה"ל מול האתגרים שלפנינו, היא אם ימיך להיות צבא העם", התריע מנכ"ל המכון, ד"ר שוקי פרידמן – "הנתונים שמציגים קרלינסקי ושדה מגלים שהנשיאה בנטל הבטחוני לא משותפת לכלל הישראלים חייבי הגיוס. החרדים וחלק מבני השכבות החלשות באוכלוסייה משרתים הרה פחות".

לדבריו, על החברה הישראלית לתקן את המצב הנוכחי ולפעול לשותפות של כולם בהתמודדות עם האתגר הבטחוני הקיומי. עם זאת, במחקר לא מפורטות הסיבות לשיעור הגיוס הנמוך יחסית בקרב העשירונים הנמוכים.