סוכנויות המודיעין של ארה"ב הגיעו למסקנה בימים האחרונים של ממשל ביידן כי ישראל שוקלת לבצע תקיפות משמעותיות על אתרי הגרעין האיראניים השנה, מתוך כוונה לנצל את חולשתה של איראן, כך אמרו גורמים שמכירים את הדוח לוול סטריט ג'ורנל.

המסקנה התקבלה סביב ראש השנה האזרחית, עם סיום כהונת ממשל ביידן. הניתוח הדגיש את הסיכונים להסלמה צבאית משמעותית נוספת במזרח התיכון, בעקבות הפגיעה ביכולותיה של איראן במהלך השנה האחרונה.

על פי הדוח, ישראל ניסתה לדחוף את ממשל טראמפ לתמוך בתקיפות, מתוך הנחה כי הוא יהיה נכון יותר להצטרף לתקיפה לעומת הנשיא לשעבר ג'ו ביידן, וכן מתוך חשש שהזמן לעצור את מרוץ הגרעין של טהרן הולך ואוזל, כך אמרו שני גורמים המכירים את המודיעין.

בוושינגטון פוסט דווח כי ישראל עלולה לנסות לתקוף את מתקני הגרעין של איראן בפורדוב ונתנז במהלך המחצית הראשונה של השנה. על פי הדיווח, הערכה זו מבוססת על ניתוח מעמיק של תכניות צה"ל לאחר התקיפה הישראלית באיראן בסוף אוקטובר האחרון.

כור הגרעין האיראני  (צילום: רויטרס)
כור הגרעין האיראני (צילום: רויטרס)

סוכנויות המודיעין האמריקניות הפיקו דוח נוסף שהוצג בימים הראשונים של ממשל טראמפ, ובו חזרה ההערכה כי ישראל שוקלת לתקוף את מתקני הגרעין האיראניים. לפי גורמים בצבא ארה"ב, בשל מורכבות המשימה, ישראל תזדקק ככל הנראה לסיוע אמריקני ולחימוש מתקדם כדי לתקוף את האתרים המבוצרים של תוכנית הגרעין האיראנית.

לשכת ראש הממשלה בנימין נתניהו לא הגיבה לפניות בנושא, והצבא הישראלי סירב להגיב, נכתב בוול סטריט ג'ורנל. עם זאת, גורמים ישראלים שידרו מסרים ברורים כי קיימת הזדמנות לפעולה תקיפה יותר נגד איראן.

במהלך חילופי השלטון בארה"ב, גורמים בצוות של טראמפ שקלו את האפשרות שישראל תבצע תקיפות מקדימות על אתרי הגרעין האיראניים, ואף שקלו הצטרפות של כוחות אמריקניים למבצע אווירי משותף עם ישראל. עם זאת, כנשיא, טראמפ אמר כי הוא מעדיף פתרון דיפלומטי.

מטוסי קרב של צה''ל מלווים מפציץ של צבא ארה''ב (צילום: דובר צה''ל)
מטוסי קרב של צה''ל מלווים מפציץ של צבא ארה''ב (צילום: דובר צה''ל)

לפי הדיווח, המועד ואופי התקיפה הישראלית על איראן, אם תצא לפועל, יהיו תלויים ככל הנראה במשא ומתן בין ארה"ב לישראל ובגורמים נוספים, כמו מצב הפסקות האש השבריריות בעזה ובלבנון.

כל תקיפה ישראלית על מתקני הגרעין האיראניים תצטרך לפגוע בכמה אתרים שונים, שחלקם מבוצרים מתחת לאדמה, ולהיות יסודית מספיק כדי למנוע מאיראן לשקם את מה שהושמד במהירות, כך טוענים מומחים ישראלים.

ישראל תהיה מעוניינת יותר בהסכם חדש, שבו איראן תפרק את תוכנית הגרעין שלה, אמר יעקב עמידרור, לשעבר היועץ לביטחון לאומי של נתניהו. "אם לא ניתן יהיה להשיג הסכם טוב, ישראל תיאלץ לפעול נגד פרויקט הגרעין של איראן", אמר לוול סטריט ג'ורנל.

המזרח התיכון חווה משברים רבים בשנה וחצי האחרונות, בהם מלחמות בעזה ובלבנון, קריסת שלטון משפחת אסד בסוריה ועימותים ישירים בין איראן לישראל. ממשל ביידן ניסה לרסן את הלחימה, אך בסופו של דבר גם ארה"ב וגם איראן נסחפו עמוק יותר לסכסוכים.

אבנר גולוב, לשעבר בכיר במועצה לביטחון לאומי בישראל וכיום סגן נשיא מכון MIND ישראל, אמר כי בעוד שנתניהו מתמקד באיום הגרעין האיראני, טראמפ מתעניין יותר בסיום המלחמה בעזה ובקידום הסכמי שלום אזוריים.