ד"ר שי הר-צבי, חוקר בכיר במכון למדיניות ואסטרטגיה באוניברסיטת רייכמן ולשעבר מנכ"ל (בפועל) של המשרד לנושאים אסטרטגיים, הרחיב בריאיון ל"מעריב" על מדיניות הנשיא טראמפ כלפי סוגיית הגרעין וכיצד ישראל צריכה להתמודד עם איום הגרעין האיראני. לדברי ד"ר הר-צבי, "איראן מציבה את האיום המשמעותי ביותר לביטחונה של מדינת ישראל. זאת, בשל השילוב בין אידיאולוגיה קיצונית הקוראת להכחדתה של ישראל לבין המאמצים לפתח את היכולות לממש זאת.
מדובר, בראש ובראשונה, בחתירה האיראנית להיות מדינת גרעין צבאי, לצד ההקמה של חגורת האש מסביב לישראל. יתרה מכך, פצצה גרעינית בידי איראן, לא רק תציב איום ישיר על ישראל, אלא אף תוביל למירוץ חימוש גרעיני אזורי ותחזק את הביטחון העצמי של איראן ושלוחיה ברחבי המזרח התיכון לאתגר את ישראל", הסביר.
לטענת הר-צבי, "איראן הצליחה בשנתיים האחרונות למצב את עצמה כמדינת סף גרעין, ויש לה כיום מספיק אורניום מועשר ל-60% כדי לייצר מספר פצצות. לטענת גורמים בכירים לשעבר בממסד הביטחוני האמריקני, איראן יכולה תוך פרק זמן של כשבועיים להתחיל להעשיר אורניום לרמה הצבאית של 90%, ולייצר פצצה בתרחיש מחמיר תוך כמה חודשים.
"לכך יש להוסיף את הדיווח בניו-יורק טיימס, כי איראן מנסה למצוא דרכים לקצר לחודשים בודדים את לוח הזמנים לייצור פצצה, גם אם יהיה מדובר בפצצה שלא ניתן יהיה להרכיב אותה על טיל בליסטי. לכל זאת יש להוסיף את החשש שאיראן עלולה לנסות ולפרוץ להשיג נשק גרעיני כתעודת ביטוח נוכח הפגיעה הקשה ביכולות חזבאללה וחמאס והתקיפה הישראלית נגדה בחודש אוקטובר האחרון".
לטענת הר-צבי, "לעת עתה, נראה כי הנשיא טראמפ מעדיף לבחון את הדרך הדיפלומטית באמצעות הסכם גרעין 2.0, שיבטיח כי איראן לא תוכל להשיג נשק גרעיני. לשם כך, הוא מאמץ שיטת פעולה, שככלל מאפיינת את דרכו בביצוע עסקים, של 'לחץ מקסימלי'. זו נועדה לעשות שימוש במגוון היכולות והאמצעים העומדים לרשותו, כדי לדחוק את היריב לפינה ולאלץ אותו להסכים לעסקה, גם אם זו תהיה בתנאים קשים עבורו, בשל החשש מהמחירים שהוא עלול לשלם במידה ולא יסכים לכך.
לשם כך, טראמפ כבר הצהיר על הכוונה להטיל על איראן סנקציות כלכליות קשות, בייחוד על מגזר האנרגיה, באופן שיחריף עוד יותר את המצוקות הכלכליות הקשות במדינה. כצעד משלים, טראמפ הבהיר כי כל האופציות מול איראן על השולחן, ובמשתמע גם האופציה הצבאית. מכאן עולה, שהפרסומים בתקשורת האמריקנית על האפשרות לתקיפה ישראלית משרתים לכאורה גם את הלחץ שטראמפ מנסה להפעיל על איראן. בכל מקרה תנאי הכרחי לתקיפה ישראלית הוא תיאום הדוק עם הממשל האמריקני".
באשר להסכם עתידי, הר-צבי ציין, כי "הסכם מקיף יכול להיות מספק עבור ישראל בתנאי שיכלול את כל המרכיבים הנדרשים ויבטיח כי איראן לא תוכל להשיג נשק גרעיני בעשורים הקרובים. למשל, יש לוודא כי איראן מסכימה להוציא משטחה את כל האורניום המועשר ל-60% ול-20%, לפרק תשתיות שהקימה ובכלל זאת את הצנטריפוגות המתקדמות, ולאפשר פיקוח שיטתי וחודרני של הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית.
במקביל, יש לוודא כי ההסכם יכלול מרכיבים הקשורים גם לתוכנית הטילים של איראן וליכולת מצידה לשקם את חגורת האש מסביב לישראל. מכל מקום, ישראל צריכה להיערך לאפשרות שהמגעים להסכם חדש ייכשלו ולבנות אופציות פעולה נוספות כדי למנוע מאיראן להשיג נשק גרעיני.
לשם כך נדרש שיתוף פעולה ותיאום אינטימי עם הממשל האמריקני ובייחוד בין ראש הממשלה נתניהו לנשיא טראמפ. זאת בייחוד נוכח העובדה שלעת עתה ישנם סימני שאלה האם איראן תהיה נכונה לפתוח במשא ומתן עם ארה"ב, ועוד יותר מכך האם היא תסכים להסכם נוקשה שלמעשה יחזיר את פרוייקט הגרעין שנים רבות אחורה. לעת עתה, מנהיג איראן מגלה עמדה מסוייגת ממשא ומתן, אבל בהחלט יתכן כי גישה זו נועדה לתפיסתו לאפשר לאיראן להגיע לשולחן הדיונים מעמדת כוח. למעשה, הרושם הוא כי העמדות הנוקשות שהנשיא טראמפ ומנהיג איראן מגלים כרגע הן חלק מטקטיקת המשא ומתן המקדים".
הר-צבי סיכם באומרו, כי "במציאות הנוכחית, ישראל צריכה לוודא כיצד היא מנתבת את מירב המשאבים להתמודדות עם האיום האיראני. נראה, כי הדרך המרכזית לכך היא באמצעות סיום המלחמה בעזה וכמובן החזרת כל החטופות והחטופים כמטרת העל המיידית והחשובה ביותר. אלו עשויים לסלול את הדרך להסכם נורמליזציה היסטורי עם סעודי וליצירת ציר אסטרטגי עם מדינות ערב, בהובלת ארה"ב, כנגד איראן. מדובר בתנאים חיוניים במערכה המתמשכת להחלשתה של איראן".